PR Cikkek

Kerülje el a használtlakás-vásárlás buktatóit! (x)

Címkék
ingatlan

Bors

Létrehozva: 2018.11.28.

A lakásvásárlás sok buktatót rejt magában, ráadásul az átlagember szempontjából óriási összegeket kockáztatunk egy-egy hibás döntéssel. A Balla Ingatlannál azt tapasztalják, hogy sokan nem tudják, hogy mire kell figyelni az ingatlanvásárlásnál, így mindenkit arra biztatnak, hogy alaposan informálódjon, mielőtt döntést hozna.

Egy ingatlan megvásárlását nem érdemes elsietni, főként, ha használt lakásról beszélünk. Az átlagember számára ugyanis egy ilyen volumenű beruházás sokszor egész életre szól, így fontos, hogy a lehető legjobb és legkörültekintőbb döntést hozzuk meg a lakhatásunkkal kapcsolatban. Az egyik legfontosabb dolog, hogy tudjuk, hogy mit akarunk. Itt olyan paraméterekre, jellemzőkre, adottságokra kell gondolni, melyek lényegesek számunkra. Fel kell tenni a kérdést: mi az, ami igazán fontos? 

Nézzünk szét a környéken

Először is figyelni kell az ingatlan elhelyezkedésére, mert egy ingatlan belső elrendezését meg tudjuk változtatni, de a helyét nem. Ezért, ha ismerünk és szeretünk egy környéket, akkor ott érdemes kinézni a leendő lakásunkat. A lakásvásárlók jelentős része ragaszkodik is egy bizonyos városrészhez vagy kerülethez. Ha viszont máshova vágyunk vagy kényszerülünk, akkor alaposan ismerkedjünk meg azzal a környékkel, utcával és annak infrastruktúrájával, amelyet kinéztünk magunknak. Érdemes a forgalmat, a zajt, a közlekedést és az intézményekkel való ellátottságot is feltérképezni – mondja a Balla Ingatlan ügyvezetője, Balla Ákos.

Nem mindegy a méret

Fontos dolog az ingatlan mérete, amelyen később már nem lehet változtatni. Gondoljuk át, hogy milyen szobaszámra, milyen helyiségekre van feltétlenül szükségünk. A Balla Ingatlan szakértői szerint egy 3 szobás lakásban vagy házban egy egész életet le lehet élni úgy, hogy annak során jelentősebb kompromisszumokra kényszerülnénk. Nem véletlen, hogy ez az egyik legnépszerűbb kategória az ingatlanpiacon.

Mennyink van rá?

A következő lépés a pénzügyi lehetőségeink számbavétele. Át kell gondolni a hitel kérdését, azt hogy mekkora törlesztőrészletet tudunk havonta vállalni, és mennyi ideig szeretnénk egy hitel terheit nyögni. Mindezt persze azután, hogy nagyjából képet kaptunk a piaci árakat illetően. Ha az átlagnál olcsóbb árú ingatlanra bukkanunk, akkor se döntsünk meggondolatlanul, mert nagyon valószínű, hogy valami oka van az alacsony árnak. Ennek célszerű a helyzet mélyebb vizsgálatával, szakértők bevonásával utána járni.

Ellenőrizzük mindent

Amennyiben megtaláltuk a megfelelő ingatlant, akkor annak tulajdonosától meg kell tudnunk az építési évet, megismerni a felhasznált alapanyagokat, a pontos paramétereket, a felújítások időpontját és műszaki tartalmát, a várható költségeket, és a lakókörnyezetre vonatkozó információkat is. Figyelembe kell venni a nyílászárók, a fűtésrendszer, a bejárati és belső ajtók, a vizes helyiségek és a burkolatok állapotát. A falaknál elsősorban a repedéseket érdemes keresni, melyek egy része komolyabb problémát is jelezhet. Ilyenkor tanácsos szakértők bevonása is. Ha társasházi lakást vásárolunk, akkor ezek mellett még a társasház állapotának is utána kell járnunk. Ehhez meg kell kérdeznünk a közös képviselőt arról, hogy van-e a társasháznak tartozása, rejtett hibája, és milyen jövőben felmerülő kiadásokra számíthatunk. Tájékozódjunk arról is, hogy kik lesznek a szomszédaink és milyen lesz a lakókörnyezetünk.

Jogi kérdések

A jogi kérdéseket sem hanyagolhatjuk el. Ellenőriznünk kell a tulajdoni lapot, meg kell tudnunk a valós tulajdoni viszonyokat, a földhivatal által rögzített paramétereket. Az esetleges tartozásokra is fényt kell derítenünk, valamint arra, hogy van-e bármilyen jogi tényező, amely nehezítené vagy akár lehetetlenné is tenné az ingatlan megvásárlását. Ha mindent rendben találunk, akkor megtehetjük a vételi ajánlatunkat az ingatlanra, mely után már csak az adásvételi szerződés megkötése marad hátra a megfelelő jogász kiválasztásával.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek