Itt a sütőtökszezon! A magas karotin és antioxidáns tartalmú, édes ízű zöldséget sokak szerint a legjobb sütőben elkészíteni. De mi a legjobb módszer? Tepsibe tegyük vagy rácsra? Lefedjük vagy ne, és vajon kell-e alá víz? Az Euronics Műszaki Áruházlánc szakértője természetesen nemcsak a sütőtök elkészítéséhez ad hasznos tanácsokat, hanem abban is segít, hogy miként válasszunk sütőt és főzőlapot, ha épp új készülék vásárlása előtt állunk.
Egy konyha lelke a jó tűzhely, és szerencsére ma már számos típus közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja azt, amelyik legjobban megfelel az igényeinek. Ha tűzhely vásárlás előtt, állunk a legfontosabb kérdés, hogy milyen energiaforrásról tudjuk majd üzemeltetni. A klasszikus gáztűzhelyek mellett villany és kombinált készülékek közül is választhatunk. Szigeti Gyula, az Euronics szakértője elmondja, hogy melyik típusnak mik az előnyei.
Gáztűzhelyek
A gáztűzhelyek általában olcsóbbak kombinált vagy villany társaiknál, és működtetésük is gazdaságosabb. A gáz főzőlapok rugalmasabban használhatók, a bekapcsolás után pedig nem kell a felmelegedésre várni, ezáltal azonnal elérhető a maximális teljesítmény. Gáz főzőlapok esetében elzárás után már nem tudjuk odaégetni az ételt. A gáztűzhely tökéletes választás lehet a távol-keleti konyha kedvelőinek, mivel a wok edényt ezen a legpraktikusabb használni.
Villanytűzhely
A villanytűzhelyek sok szempontból biztonságosabbak, mint a nyílt lángot használó gáztűzhelyek. Míg a gáztűzhely esetében a hő alulról felfelé áramlik, egy villanysütőnél a hő felülről és alulról is érkezhet egyszerre, ezáltal egyenletesebb hőkibocsátást biztosítva. Mindez nagyban megkönnyítheti és felgyorsíthatja a sütést, így bátran ajánlható azoknak, aki a főzések alkalmával is időhiányban szenvednek.
Kombinált tűzhely
Kombinált tűzhelyről akkor beszélünk, ha a gáz főzőlaphoz elektromos sütő tartozik. Ez a megoldás nem véletlenül a legnépszerűbb választás, hiszen egyesíti a gáz és a villanyenergia minden előnyét. Ha bizonytalanok vagyunk a döntésben, és a konyha kialakítása miatt lehetőségünk van rá, mindenképp kombinált tűzhelyt válasszunk!
Így süssünk sütőtököt!
A sütőtököt mindig alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Ezután vágjuk ketté, és vájjuk ki belőle a magokat. A legegyszerűbb szeletekre vagy falatnyi méretekre vágni, majd alufóliával vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezni. Vizet nem szükséges alátenni, és ha egészségesen szeretnénk elkészíteni, a cukrozást is felejtsük el! Előmelegített, 180-200 fokos sütőbe helyezve körülbelül egy óra alatt puhul meg. Alufóliával elegendő akkor lefedni, ha már pirulni látjuk a tetejét.
Tipp a sütők tisztításához
Sütőtisztításkor mindig vegyük ki a kiszerelhető tálcákat! Ha szeretjük az egyszerű és praktikus megoldásokat, válasszunk olyan készüléket, ahol a tálcákat egy sínnek köszönhetően könnyen „ki tudjuk gurítani”. Tisztítás előtt tegyünk a sütő aljára egy vízzel félig telt tepsit, majd az alsó melegítést használva melegítsük legalább fél órán át 70 fokon, hogy a belőle felszálló gőz feloldja a sütőbe rakódott szennyeződéseket. Ezután már kevesebb erőfeszítéssel tudjuk megtisztítani a sütőnk belsejét.
Tudtad?
Az Euronics Műszaki Áruházláncnál most számos tűzhely mellé díjmentes beüzemelés jár. A részletekért kattintson ide!
A fenti tippek mellett is nehéz egyedül meghozni a legjobb döntést? Az Euronics-nál országosan 68 üzletben és 64 városban, 650 szakértővel várják a vásárlókat, és mindenkinek segítséget nyújtanak, aki új háztartási gép vagy elektronikai eszköz vásárlása előtt áll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.