Elsőként mindig felmerül a kérdés: eper vagy szamóca?
Nos, növénytani besorolása szerint (Fragaria, mely a rózsafélék családjába tartozik) egyértelműen szamóca: a kicsi, a nagy, a húsos, az erdei – mindahány, amit ismerünk és fogyasztunk.
A tökéletes eper recepteket keresse a Gasztro magazinban, kedden a Borsban!
Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!
Hazánkban a nemzetségnek 3 faja őshonos, ezeket a termesztett fajokat a köznyelvben általában epernek vagy földiepernek hívják.
Botanikailag az eper és a szamóca két különböző növény. Az eper (Morus) valójában fán termő gyümölcs – a fehér és a fekete eper –, melyeknek a fáját is eperfának nevezzük; kivéve a Dunántúlon, ahol (a káoszt fokozandó) a szederfa névvel illetik.
Nem tudom, a szájhagyomány felülírhatja-e valaha a hivatalos besorolást: akármi a neve, az epret nagyon szeretjük és fogyasztjuk minden formában, ahogy elképzelhető. Mindig az eperlekvár tűnik el először a kamrapolcról, az eperfagyiból sem lehet eleget csinálni, még az eperleves is nagyon kelendő – nem beszélve az epres sütemények, krémes desszertek soráról.
Változatosan elkészíthető, de a friss eper egy kis porcukorral vagy tejszínhabbal önmagában is tökéletes desszert. Sütésnél-főzésnél jól illik hozzá a vanília, a levendula, a citrom, a rebarbara és a bodza is – amíg tart a szezon, érdemes többféleképpen kipróbálni.
TIPP: A hagyományos befőzési eljárások mellett érdemes több adagban lefagyasztani, így krémekhez, turmixokhoz egész évben felhasználható. Díszítéshez több körültekintést igényel az előkészítése: kis vagy közepes szemeket válasszunk és mosás-tisztítás után szárítsuk le őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.