"Ezért döntöttem úgy, hogy szembesítem ezzel" - máris itt van Hajdú Péter csattanós válasza az őt ért kritikákra

Vajda Pierre
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 12. 07:00
A műsorvezető törökbálinti étterme felkerült az ország legnevesebb gasztro esztétájának térképére, ami jó és rossz hír egyszerre. Hajdú Péter étterme kemény kritikát kapott, amiért sokak meglepetésére még örültek is a Like Bisztróban.

Vajda Pierre ismert magyar étel- és étteremkritikus, aki az elmúlt két évtizedben a gasztronómia meghatározó alakjává vált hazánkban. Köszönhető ez a szakmai tudásán kívül annak, hogy az elemzéseiben rendszerint vitriolba mártja a tollát (vagy épp a kanalát), a stílusa markánsan egyedi, szenvedélyes és szókimondó. Írásai nem egyszerű ételértékelések, hanem irodalmi igényességű, gyakran szatirikus hangvételű, karakteres vélemények, amelyekben az élményszerű leírások és az erős képek dominálnak. Ahova belép, ott a séfek lába bizony megremeg, már ha felismerik őt. Mert Pierre sosem szól előre, hogy hol jelenik majd meg… A múlt héten Törökbálinton, Hajdú Péter éttermében, a Like Bisztróban járt. Kóstolt és kritizált. 

Hajdú Péter
Hajdú Péter vállalkozása felkeltette a híres gasztro esztéta figyelmét is (Fotó: Máté Krisztián)

Hajdú Péter étterme kemény kritikát kapott

Hajdú Péter az internetről értesült arról, hogy nála járt az ételek titkos ügynöke, és bár összességében nem volt elégedetlen, voltak azért ételek, melyekben talált kifogásolni valót. Az étlap nem ugyanaz volt, mint a helyszínen, a salátában szerinte ipari majonéz volt, nem helyben készített, a gulyáslevesre pedig egy kis ”élénkítés ráfér”, túl voltak főzve a zöldségek. 

„Piros lábosban gulyáslevest itt, a Tükörhegy aljában, kár lenne kihagyni. Kár, hogy a gulyásleves frissítő zöldszórás nélkül, meglehetősen fáradt paprikával, lomha ízekkel kerül elém, pedig ebben még csipetke is van, köménymag hiányától sem szenved, bár csak diszkréten villan fel itt-ott. A jobbak közé tartozik, de egy élénkítés bőven ráférne”  – írja Pierre. 

Az esztéta többi, általa kikért ételben is talált kifogást, de ha azt nézzük, hogy milyen szinten képes földbe döngölni akár egy jobb sorsra érdemes vendéglátóhelyet is, tulajdonképpen egész jó véleménnyel volt Hajdú bisztrójának konyhájáról. 

Vajda Pierre
Vajda Pierre nem finomkodik, ha nem ízletesek az ételek (Fotó: Origo)

Hajdú Péter: Hálás köszönet a kemény szavakért 

A kedden nyilvánosságra hozott írás természetesen percek alatt eljutott Hajdú Péterhez is, aki sokak meglepetésére nem kérte ki magának a sokszor kemény szavakat, sőt! A séfhelyettesével egy válaszvideót tett közzé, amiben megköszönik Pierre-nek, hogy náluk járt, és hogy a szakmai észrevételeit megosztotta velük. Így tudnak ők is fejlődni. 

A kritikával úgy vagyok, hogy nem az a fontos, hogy mit mondanak, hanem, hogy ki mondja. Ebben az esetben egy olyan gasztro esztéta mondta, Vajda Pierre, aki nagyon ért a gasztronómiához és muszáj tanulni a kritikájából, muszáj odafigyelni a véleményére. Ezért döntöttem úgy, hogy szembesítem ezzel a séfhelyettest. Azért őt, mert a séfünk épp szabadságon van

 – mondta a lapunk megkeresésére Hajdú Péter. 

A műsorvezető, étterem tulajdonos így folytatta: 

Én is abból tanulok, hogy ha egy nálam jobb, hozzáértőbb kritikát fogalmaz meg az én televíziós munkámról… viszont a gasztronómiában nem vagyok otthon, ezért sem lett volna hiteles, ha én válaszolok Pierre-nek, aki csak roppanós virslit tudok főzni. Ezért kértem meg a séfhelyettest, hogy pontról pontra nézzük meg, hogy mit kritizáltak és próbáljon erre megfelelő válaszokat adni. Ezt az utat választottuk.

Hajdú Péter hisz abban, hogy ha építő kritikát kapunk, akkor azt fogadnunk kell és hasznosítanunk, ez viszi előre az embert és a vállalkozást is. 

Az alkalmazottak egyébként nem tudták, hogy ott van Pierre, és ez így volt jó. Ebből én nagyon sokat tanultam és nagyon hálás vagyok ezért a kritikáért. Ebből tanul a konyha és a séf is, ettől lesz jobb az étel, amit elkészítenek.

Összességében azt gondolom, hogy a konyha jól vizsgázott, hiszen udvariasan fogadták ők is a kritikát. Vajda Pierre idejött és még költött is nálunk. Másoknak fizetni kell azért, hogy egy ilyen kaliberű szakember (Michelin-csillagos és Michelin Guide-os éttermeket tesztel) elmondja a véleményét. A legjobban viszont annak örülök, hogy végül Pierre tényárja üres maradt… 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.