Őszi gasztrokörkép Olaszországból - a pizzán túl

Bologna
PUBLIKÁLÁS: 2016. szeptember 10. 12:37
Pármai sonka, sült gesztenye, nugát, bor - már az említésükre összefut a nyál a szájában? Akkor irány Olaszország, ahol a meleg nyár után az ősz kellemes idővel és színes programokkal várja a gasztrománokat. Megmutatjuk, hol tudnak jókat enni.

Az ősz a bor, a gesztenye, a szarvasgomba és az édességek jegyében telik Olaszországban. Bölcsebb ilyenkor ellátogatni az olasz csizma vidékeire, mivel nem a hőguta fog kergetni minket minden utcasarkon. Az őszi gasztroprogramokból szemezgettünk.

A prosciuttót és a gesztenyét falatozóknak

Pármában és környékén a szeptemberi hétvégék a Pármai Sonka Fesztiválról szólnak: bár a programok nagy része a szeptember 3-5. között lezajlott, egészen szeptember 18-ig lesznek még események.

Fotó: Marka / Getty Images Hungary
Fotó: Manfred Klimek / Getty Images Hungary
Fotó: fieradeltartufo.org
Fotó: Andrea Proietti / eurochocolate.com
Fotó: G.Guarneri / festadeltorrone.com
Fotó: eurochocolate.com
Fotó: Marcello Mascellini / sagradellecastagne.com
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary
Fotó: Pigozzi Sergio99416 / Getty Images Hungary
Fotó: Alessandro Carra - www.fotocarrr / festivaldelprosciuttodiparma.com
Fotó: Alessandro Carra ph +39 329.7476 / Nfestivaldelprosciuttodiparma.com
Fotó: Jon Sullivan / mercatocircomassimo.it
Fotó: Robert Nickelsberg / Getty Images Hungary

10-én és 11-én számos sonkabolt kitelepül az utcára Langhiranóban, lesznek koncertek, kiállítások és ingyenes tárlatvezetés a Prosciutto di Parma Múzeumban (a belépés a fesztivál ideje alatt kedvezményesen 3 euró), valamint piac is. Szerveznek biciklis gasztrotúrákat is, amelyek során a környék gasztronómiai történelmét mutatják be.

Szeptember 8-a és 11-e között rendezik meg a 46. Chianti Classico Expót Greve in Chiantiban, ahol majdnem 90 pince borait kóstolhatják végig a vendégek. A programok között szerepel több borkóstoló és városi séta, fellép egy utcazenekar és a Via Román divatshow is lesz. Ha a borvirágos orrú mezőnyt szeretnék erősíteni, itt bele is vághatnak egy toszkán bortúrába.

Az ősz egyik királynője a gesztenye, amit rágcsa, liszt és leves formájában is fogyasztanak, ugyanakkor a legnépszerűbb a caldarrosta, vagyis a sült gesztenye. Több sagrát, vagyis mulatságot is rendeznek, ahol a gesztenyéé a főszerep: a Viterbo megyében található Soriano nel Cimbióban megrendezett Sagra delle Castagne szeptember utolsó és október első hétvégéjén lesz (az oldal csak olaszul érhető el). A kisváros a fesztivál idejére középkori hangulatot ölt, így mindenki jobban megismerkedhet a térség történelmével. 20 euróért cserébe bárkit visszarepítenek a középkorba, ahol korhű ételeket fogyaszthatnak el.

A gesztenye más helyen is feltűnik: október harmadik hétvégéjén többek közt még a Torinó melletti Villar Focchiardóban is lesz hozzá kapcsolódó fesztivál.

Kinek a tartufo, kinek a funghi

Ha október, akkor tartufo, vagyis szarvasgomba. Alba városában – Torinótól délre – közel másfél hónapot szentelnek a szarvasgombának a 86. Nemzetközi Fehér Szarvasgomba Vásáron. A programok nyolc hétvégén keresztül, október 8-a és november 27-e között látogathatók. Középkori vásár, borkóstolók és utcafesztivál felel a jó hangulatért, 3 euróért pedig felfedezhetjük a piacot, ahol szigorúan csak a legjobb minőségű fehér szarvasgomba kapható.

Ha jobban elmerülnének a témában, erre is lesz lehetőség: szakértők fognak tartani egy szarvasgomba-workshopot, ahol megtudhatjuk, milyen a jó szarvasgomba, hogyan tudjuk igazán értékelni az ízét, és hogy hogyan kell tárolni, és elkészíteni.

Fotó: Marka / Getty Images Hungary
Fotó: Manfred Klimek / Getty Images Hungary
Fotó: fieradeltartufo.org
Fotó: Andrea Proietti / eurochocolate.com
Fotó: G.Guarneri / festadeltorrone.com
Fotó: eurochocolate.com
Fotó: Marcello Mascellini / sagradellecastagne.com
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary
Fotó: Pigozzi Sergio99416 / Getty Images Hungary
Fotó: Alessandro Carra - www.fotocarrr / festivaldelprosciuttodiparma.com
Fotó: Alessandro Carra ph +39 329.7476 / Nfestivaldelprosciuttodiparma.com
Fotó: Jon Sullivan / mercatocircomassimo.it
Fotó: Robert Nickelsberg / Getty Images Hungary

Pisa környékén is lesz szarvasgomba fesztivál: San Miniatóban 46. alkalommal rendeznek ünnepi hétvégéket a fehér szarvasgombának három alkalommal novemberben. Itt a legnagyobb szarvasgomba és a legidősebb szarvasgombász is díjat nyer.

A szarvasgomba megosztó eledel, de van más ajánlatunk is: vágjanak neki az olasz erdőknek és vadásszanak porcinire. Az olaszok királyként tisztelik ezt a gombát. Ha beszereztünk kellő mennyiséget, akkor már készülhet is a rizottó. Itt elolvashatják, hogyan lehet azonosítani a gombát.

Édesszájúaknak

A csokirajongóknak Perugiában a helyük, ahol október 14-e és 23-a között Nemzetközi Csokoládéfesztivál lesz, amelyen közel 130 csokoládékészítő lesz jelen. Degeszre tömhetjük magunkat csokoládéval, lesz forrócsokizós irodalmi est, csokiszobrok, és vásár is.

Fotó: Marka / Getty Images Hungary
Fotó: Manfred Klimek / Getty Images Hungary
Fotó: fieradeltartufo.org
Fotó: Andrea Proietti / eurochocolate.com
Fotó: G.Guarneri / festadeltorrone.com
Fotó: eurochocolate.com
Fotó: Marcello Mascellini / sagradellecastagne.com
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary
Fotó: Pigozzi Sergio99416 / Getty Images Hungary
Fotó: Alessandro Carra - www.fotocarrr / festivaldelprosciuttodiparma.com
Fotó: Alessandro Carra ph +39 329.7476 / Nfestivaldelprosciuttodiparma.com
Fotó: Jon Sullivan / mercatocircomassimo.it
Fotó: Robert Nickelsberg / Getty Images Hungary

Az idei fesztiválnak a sharing chocolate jelige szellemében egy szelfibotra helyezett, 6000 kilós csokoládé lesz a "kabalája". A hétvége folyamán csokoládékészítő tanfolyamok is lesznek. További részletek a honlapon.

Novemberben a csoki után a nugát kerül a középpontba 19-e és 27-e között a Festa del Torronén Cremonában. A nugát a névadó, de a kilenc napos fesztiválon kulturális és gasztronómiai programok széles tárháza kap helyet. Itt is lesz borkóstoló és vásár is, ahol olasz és nemzetközi árusok édességeit is végigkóstolhatjuk. A RistoTorrone étterem hagyományos cremónai fogásokból álló menüvel készül a fesztiválra. A részletes program megtalálható olaszul a honlapon.

A legek kedvelőinek

Ha Bologna közelében járunk, és belefér az olasz csúcsgasztronómia megkóstolása a keretbe, akkor az Osteria Francescanában a helyünk, ahol Massimo Bottura – akinek mondhatni szerelmi légyottja van a parmezánnal – kápráztat el mindenkit fogásaival. Idén nagy elismerés érte az éttermet, ugyanis a World's Best Restaurants szavazáson megválasztották a világ legjobbjának. A hagyományos olasz konyhát merészen újraértelmező fogások között szerepel a Jaj, elejtettem a citromot nevű desszert, amit egy elejtett citromtorta nyomán azóta is hasonló stílusban tálalnak.

Kofákkal tárgyalóknak

Az olasz piacokon hatalmas a nyüzsgés, a helyiek pergő nyelvvel kiabálnak át egymáson és rengeteg minőségi termék és utcakaja kapható. Ősszel sincs ez másképp.

Fotó: Marka / Getty Images Hungary
Fotó: Manfred Klimek / Getty Images Hungary
Fotó: fieradeltartufo.org
Fotó: Andrea Proietti / eurochocolate.com
Fotó: G.Guarneri / festadeltorrone.com
Fotó: eurochocolate.com
Fotó: Marcello Mascellini / sagradellecastagne.com
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary
Fotó: Pigozzi Sergio99416 / Getty Images Hungary
Fotó: Alessandro Carra - www.fotocarrr / festivaldelprosciuttodiparma.com
Fotó: Alessandro Carra ph +39 329.7476 / Nfestivaldelprosciuttodiparma.com
Fotó: Jon Sullivan / mercatocircomassimo.it
Fotó: Robert Nickelsberg / Getty Images Hungary

A Rómában található Campo dei Fiorin folyton történik valami: 1869 óta található itt piac, ahol reggelenként és hétvégente jól elveszhetünk. A tér este átalakul a helyi fiatalok szórakozóhelyévé, mivel számos kávézó és kocsma van errefelé. Hétvégenként Rómában a Circus Maximus melletti Campagna Amica piac is jó választás: kapható itt zöldség, gyümölcs, olaj, sajt – minden, mi szem-szájnak ingere. A frissességet biztosítja, hogy a piac nulla kilométeres szabályának értelmében a termékeknek a lehető legkisebb távolságból kell érkezniük.

A Bolognába látogatóknak a Quadrilatero piacot ajánljuk, ami a Piazza Maggiore melletti kis utcákban található. Itt a pékségtől a hentesen és zöldségesen át a halasig minden megtalálható, ráadásul este is vásárolhatunk. A bevásárlás után pedig ihatunk vagy haraphatunk is valamit. Keressük fel például a A. F. Tamburini hentes- és sajtüzletet – enni is lehet itt –, amely 1932-ban nyitott. Kóstoljuk meg az ínycsiklandozó utcakajákat! Csak hogy párat említsünk: focaccia, szendvicsek, sonkás falatkák... desszertnek meg jöhet egy kis torta vagy gelato.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Osztrák gasztrokalauz, avagy mit eszünk Ausztrián? - 2016.09.17.
Az osztrák ősz elképzelhetetlen a régi hagyományok, a borok, a friss kenyér, a libás és tökös mulatságok nélkül. Megnéztük, melyik tartományban hol, és mit érdemes enni-inni idén ősszel.
Fikától a rohasztott heringig: ezt kell enni északon - 2016.10.24.
Surströmming, rohasztott cápa, fika – csak hogy néhány skandináv ínyencséget említsünk. Amellett, hogy egy-egy fogásuk kifejezetten egzotikusnak számít a magyar ízlés számára, ezek az egyszerre misztikus és vonzó országok új szintre emelték az organikus és helyi fogalmát. Skandináv ízélmény-kalauzunk következik.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.