Drukkoljon itt a Bocuse d'Or magyar csapatának!

Bocuse d ’ Or
PUBLIKÁLÁS: 2015. január 28. 10:57
Drukkoljon itt a Bocuse d'Or magyar csapatának!

A Bocuse d'Or szakácsverseny második napján, reggel 9:30-kor startolt Molnár Gábor és a magyar csapat Lyonban - jelentette be a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.

A drukkerek biztatásától hangos arénában a csapatoknak 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre a hús- és halétel elkészítésére. Molnár Gábor több hónapos felkészülés után vágott neki, hogy bizonyítson a huszonnégy induló nemzet séfjei között. Az első napra sorsolt séfek már túl vannak a versenyen, a mai mezőnyben pedig ott van a legutóbbi ezüst- és bronzérmes gasztronómiai nagyhatalom, Dánia és Japán, de a 2011-ben dobogós Svédország és Norvégia is.

A magyar csapat Lyonban Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Forrás: Travelo

A SIRHA szakkiállítás keretében megrendezett Bocuse d'Or Lyon arénájában Molnár Gábor versenyző és Pohner Ádám commis tegnap este rendezkedhetett be a számukra kijelölt 10-es számú konyhában. Vomberg Frigyes a verseny során edzőként nem léphet be a konyha területére, de a pult előtt tanácsaival segítheti a csapat munkáját. A halételt 14:30-kor, a húsételt pedig 15:05-kor tálalják majd a zsűrinek, amelyben Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke pontoz. „Az első napon volt pár versenyző, aki kimagasló teljesítményt nyújtott és volt, aki inkább látványban vagy ízben tűnt ki. Néhány versenyző szereplésétől többet vártam. A mezőny ma is kifejezetten erős, a skandináv országok mindig az esélyesek között vannak" – mondta el Hamvas Zoltán.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia Forrás: Travelo

A csapat feladata rendkívül összetett és komoly koncentrációt igényel, az elbírálásnál szempont az íz, a látvány, de az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is. A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé pedig a pisztráng. A különleges látvány érdekében a húsétel és a tálalásához szükséges dísztál egyedi koncepciót kapott, a csapat és az APLI Design formatervezői hónapokig dolgoztak kialakításán. A versenymunka kulcsmotívumaként a Gömböcre esett a választás, amely Széll Tamás Rubik-kocka motívuma után újra a magyar kreativitást és alkotó szellemet hirdeti. Ennek körvonalát veszi majd fel a tál központi eleme, a gyöngytyúkból épített forma is, melyet egy „fészekre" helyeznek.

A Gömböc egyik jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mindaddig mozgásban van, amíg ezt el nem éri. Ezt a dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését szeretné megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor, aki ugyanakkor stabil pontként a magyar konyhára és annak hagyományaira is támaszkodhat. A receptben ezt olyan alapanyagok és tradíciók közvetítik, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval" elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé vagy hozzávalóként a torma és a feketegyökér. A pisztrángból készült halételt éttermi formában, tányérra kell kitálalniuk, ennek köretében a kötelező „titkos" alapanyag, a tegnap délután bejelentett édeskömény is szerepel – a köret minimum fele pedig részben zöldségekből kell, hogy álljon. A filét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve készíti el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején.

Az eredményhirdetésig a versenyzőknek a Bocuse d'Or élő webes közvetítésén lehet szurkolni.

Program

9:30-kor kezd a magyar csapat, tizedikként a sorban,
12:30-kor kezdődik a zsűrizés,
14:30-kor tálalja a halételt a magyar csapat,
15:05-kor tálalják a húsételt,
17:30-kor kezdődik az eredményhirdetés.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.