
Ha Amszterdamban járunk – ami Anthony szerint Európa Bangkokja – , ne a múzeumokra és a klasszikus látnivalókra koncentráljunk. A város legvonzóbb tulajdonságai közé a kellemes bárok és a pezsgő éjszakai élet tartoznak, aminek felfedezésére akár 36 óra is elég. Érkezés után igyunk egy kávét Amszterdam egyik legöregebb bárjában, a Cafe int Aepjen-ben, majd pattanjunk biciklire! Közhely, de igaz: ezt a várost két keréken lehet a legautentikusabban és a legegyszerűbben megismerni. Jó választás ehhez a Fréderic kerékpárkölcsönző, aminek azonos nevű tulajdonosa évtizedek óta üzemelteti vállalkozását. Fehér bulldogjával sokat ücsörög az üzlet előtt, mottója: Amszterdamban bármit lehet csinálni biciklin ülve.
Ha bejártuk a várost, tele vagyunk az új élményekkel, lazításképp üljünk be egy vagy több belvárosi sörözőbe, és töltsük ott a délutánt. A legtöbb bárban melegkonyha üzemel, így megkóstolhatjuk az egyik helyi specialitást, a különböző ízesítéssel készülő krokettet, ami sörkorcsolyának is tökéletes. A hollandok imádják jól érezni magukat, sok vendéglőben van élőzene, így, ha leszállt az este, beállhatunk énekelni a barátságos helyiek közé. Másnap, indulás előtt – macskajajra is tökéletes – reggelizzünk friss heringet, például a Frens Haringhandel büfében, a kanális partján.
Egy gyors római kirándulás alatt viszont – amennyire egy 30 órás látogatás lehetővé teszi – le kell lassulni. Spóroljunk időt a közlekedésen. A reptérről vonattal menjünk a belvárosba, használjuk a villamost, a bátrabb utazók béreljenek robogót, így elkerülhetjük a szinte állandó közlekedési dugókat. A drága hotelek helyett válasszunk panziót, foglaljunk jó előre. Rómában érdemes a napot egy tökéletes capuccinoval kezdeni, például a Café Faggianiban, vagy bármelyik más szimpatikus kávézóban. Eszünkbe ne jusson a szálláson reggelizni! A városnézés elején nélkülözhetetlen egy igazi olasz napszemüveg beszerzése is, ebédre pedig egy kitűnő malacsült az I Porchettomi teraszán, a bohém Pigneto negyedben.
A szinte kötelező –egytől-egyik a belvárosban található - látnivalók mellett időzzünk el Pons Fabriciuson is, Róma legrégebbi hídján, majd a Tiberis- szigeten található trattoria Sora Lellában, vagy próbáljuk ki a tőkehalat a centrumban lévő Fretti Di Baccalában. Ha megszomjaznánk, bátran használhatjuk a város kútjait, de a délután négy óra szigorúan a fagylalt ideje, például a Gelateria Dei Gracchiban. Ja, és ki ne hagyjuk a – súlyra vásárolható - pizzát a Pizzáriumban, a Prati negyedben. A nap végén nézzük meg a naplementét a Giancolo dombon, vagy, ha nyáron járunk az örök városban, üljünk be a Cinema al Belvedere kertmozijába, közel a Colosseumhoz.
Anthony Bourdain mesterszakács televíziós műsoraival többször körbeutazta a világot. Anthony igazi fenegyerek, akinek első könyve, a 2000-ben kiadott „A konyhafőnök vallomásai" alaposan felkavarta a gasztronómiai világ állóvizét. A világjáró séf további, néhány órás városlátogatások során használható tippjeit a „Külön utakon" című sorozatban mutatja be a Spektrum január 15-én, 17:10 órakor, majd hétköznap esténként ugyanebben az időpontban vetíti.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.