Így nyalnak a szomszédban

Bécs
PUBLIKÁLÁS: 2012. július 05. 15:29
Mustár, spárga, gyömbér, diabetikus és szójatejből készült fagylalttal várják idén a különleges jeges csodákra vágyókat az osztrák főváros fagylaltozói. Van, ahol 135 különböző ízből lehet választani.

Noha a csokoládé-eper-vanília szentháromsága továbbra is rendíthetetlenül tartja magát az eladási listák élén, az osztrákok ma már sokkal nyitottabb fagylaltkultúrával rendelkeznek – vélekedik Silvio Molin-Pradl, a bécsi Schwedenplatzon található olasz szalon tulajdonosa. „Húsz éve még azt sem tudták, hogy mi az a tiramisu, ma pedig már a vevők javasolnak új ízeket" – mondta el a Compressnek, Bécs Város Képviseleti Irodájának.

Fotó: Christoph Boehler / Zanoni.co.at
Fotó: Gudrun Krieger
Fotó: eis-greissler.at
Fotó: Zanoni.co.at
Fotó: Zanoni.co.at

Az 1932 óta családi tulajdonban lévő cukrászda kínálata összesen 135 különböző fagylaltból áll, köztük olyan egzotikumokkal mint a mustáros túrófagyi, az avokádó- vagy a sáfrányfagylalt. A bécsiek egyébként bevállalós fogyasztók: szívesen veszik a mák- és a kecskesajt-fagylaltot is, bár a bazsalikomos paradicsomfagylalt még nekik is sok volt.

Nassolja végig Bécset!

Kattintson ide a Travelo bécsi nassolás-ügyi kalauzáért,
melyben a Zanoni Zanoni cukrászdáról is megemlékezünk.

A sokszínűségre és a választékra esküszik az osztrák főváros másik nagy fagylaltozó-láncának tulajdonosa, Luciano Zanoni is. Ők újításként joghurtozóval várják az egészség- és kalóriatudatos nassolókat a belvárosban. A folyamatos keverés mellett lefagyasztott biojoghurtot friss gyümölccsel, magvakkal és édes szószokkal kínálják, így a joghurtfagyi a hagyományoshoz képest sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz.

A bio-hozzávalókra alapozza a boltot az első kerületben található Eisgreißler fagylaltozó is, ahova a biotej a krumbachi tehenészetükből, a biogyümölcsök pedig a saját kertészetükből érkeznek. Itt csak az nem bio, ami külföldről származik: például a kókusz vagy a csokoládé.

Fotó: Christoph Boehler / Zanoni.co.at
Fotó: Gudrun Krieger
Fotó: eis-greissler.at
Fotó: Zanoni.co.at
Fotó: Zanoni.co.at

Az uralkodó divattal ellentétben 60 éve a hagyományokra épít a 10. kerületben található Tichy, ahol minden évben kínálnak ugyan valami újdonságot a kuncsaftoknak, azok mégis inkább a jól bevált mogyorófagyi és az évtizedek óta kedvencek közé tartozó sárgabarack-gombóc mellett maradnak. Persze ez sem semmi: tejszínes vaníliakrém sárgabarack töltelékkel, pirított mogyoróba görgetve.

Nem kell lemondaniuk a hűsítő élvezetről a cukorbetegeknek és az ételallergiásoknak sem: szinte minden bécsi fagylaltozóban kínálnak ugyanis diabetikus és szójafagyit valamint gyümölcs- és vízbázisú finomságokat is. Mindemellett egyre nagyobb a nyomás a vásárlók részéről a bio-fagylaltok iránt, így a legtöbb tulajdonos regionális és természetes alapanyagokat igyekszik felhasználni – írja a Compress.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.