Osztrák puska kezdő hüttézőknek

síelés
PUBLIKÁLÁS: 2011. november 28. 09:48
A sokadik kör liftezés után az ember boldogan tér be a hüttébe, hogy átfagyott szervezetét glühweinnal (avagy forralt bor) és gulaschsuppéval melegítse. De vajon tudjuk-e, mit takar a Willie mit Birne és a leberknödelsuppe? Gyorstalpaló ét- és itallapmagyarázat kezdőknek.

Radler

Nyáron a bringások isszák, télen a síelők, így egész évben találkozhatunk vele az itallapon. Általában a sörök alatt tüntetik fel, így kellemetlen meglepetést is okozhat, ha sörnek hisszük rendelésnél, a radler ugyanis citromos üdítő és sör keveréke. Többnyire helyi keverésű, ebből kifolyólag elég vegyes sör+üdítő variációkba futhatunk bele. Illetve ritkán, de lehet találkozni az itallapokon a Gösser Nature Zitronéjával is. Jellemzően ugyanannyiba kerül, mintha tiszta sört kérnénk. Előnye, hogy kevésbe üt fejbe, a folyadékbevitel meg ugye fontos.

Forrás: Travelo

Best of Radler: Az ausztriai Stájerországban található, schladmingi Planai tetején egyszer kaptunk valami isteni házi limonádéval készültet, amit azóta se sikerült sehol senkinek felülmúlni.

Átlagár: 3.5-4.5 euró

Legdrágább Radler: az Alpe d'Huez (Franciaország) egyik kis isten háta mögötti völgyében sikerült egyszer 21 eurót fizetni 3 korsó radlerért (helybeli nevén panaché).

Willie mit Birne

Klasszikus hütteital. 4cl körtesznapsz egy darab körtével az alján. Fogyasztása: a körtét bekapjuk, kicsit elrágcsáljuk, és rádöntjük a felest.

Forrás: Travelo

Átlagár: 3.5-4 euro

Forró italok

Természetesen mindenhol hozzájuthatunk forraltborhoz (Glühwein), illetve a hozzá hasonló, csak tea + rum alapú Jägatee, vagy Jägertee néven futó, bögrében felszolgált forró italhoz is.

Levesek

Ha meg is éheztünk és kicsit át is fáztunk a pályán, akkor érdemes egy nagy tál gőzölgő levest betolni. Jellemezően ugyanazzal a pár variációval találkozhatunk hütték-szerte. Ezek közül a kedvenceink:

Gulaschsuppe

Akár hívhatjuk gulyáslevesnek is. Mindenestre ne nagyon lepődjünk meg, ha tányérban nem teljesen az fog szembenézni, amit itthon kapnánk, ha gulyáslevest kérünk. Ami a leginkább szembetűnő, hogy a húst nagyon apróra vágják, ami a főzés során teljesen szétfő, így egy átlagosnál sűrűbb, szaftosabb, ízében intenzívebb levest kapunk, amiben már-már megáll a kanál, cserébe viszont csak elvétve találkozunk kanalazás közben egy egy nagyobb kockával.

Átlagár: 4-5 euro

Leberknödelsuppe

Klasszikus májgombócleves, érdekessége, hogy sok kicsi helyett egy-két hatalmas gombóccal adják.

Forrás: Travelo

Átlagár: 3-3,5 euro

Fritattensuppe

Egyfajta marhahúsleveslé, levesbetétként csíkokra vágott palacsintatésztával.

Forrás: Travelo

Átlagár: 2,8-3 euro

Főételek

A főételek már inkább a klasszikus kategóriák: bécsiszelet, ilyen-olyan kolbászok (Wurst), jellemzően sültkrumplival. Egy nagy adag sültkrumpliért magában 3 eurót szoktak elkérni.

Édességek

Desszertként többnyire az elmaradhatlan császármorzsával (Kaiserschmarrn), a gőzgombóccal és a különböző rétesekkel találkozhatunk, porciónként 3-5 euróért.

Gőzgombóc

Knédliszerű tésztagombóc a közepén szilvalekvárral töltve, alias Germknödel. Tetszés szerint nyakonöntve egy nagy adag vaníliaszósszal vagy vajjal és az egész alaposan meghintve darált mákkal.

Forrás: Travelo

Átlagár: 4-5 euro

Apfelstrudel

Meleg almás rétes, általában egy kis gombóc vaníliafagylalttal és házi tejszínhabbal tálalva.

Átlagár: 3-4 euro

Forrás: Travelo

Összességében azért elmondható, hogy egy hosszabb sítúrát végighüttézni nem olcsó mulatság. Alapos reggelizéssel és egy-egy csoki/müzliszelettel is végigcsúszható a nap, bár a megfelelő folyadékmennyiség beviteléről azért igyekezzünk mindig gondoskodni.

+1 tipp: Ha tehetjük, hüttézzünk a pályák tetején! A remek kilátáson túl ez azért is jó, mert befejeztével azonnal neki is vághatunk a lejtőknek, és nem kell a liften fagyoskodnunk.

Fotók: panic, Wikipedia.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.