Hizlal vagy jótékonyan hat a testünkre? Minden, amit a mazsoláról tudni érdemes

Hizlal vagy jótékonyan hat a testünkre? Minden, amit a mazsoláról tudni érdemes

mazsola
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 30. 09:15
Sokak kedvenc nassolnivalója, a jól ismert diákcsemege fő komponense, és a szőlő aszalt formája, amit valaki vagy szeret, vagy egyenesen utál. A mazsola megosztó étel, főleg azért, mert viszonylag sok cukrot tartalmaz. Nem feltétlenül kell azonban emiatt elfordulnunk tőle.

Az aszalt szőlőt sokan tiltólistára helyezik, magas cukortartalma miatt a diétázók messze elkerülik, pedig az apró mazsolaszemek valóságos energiabombák is lehetnek, ha megtanuljuk őket mértékkel fogyasztani.

Aranyló és vörösesbarna mazsolakupac.
A mazsola végleges színe több tényezőtől is függ
Fotó: Maciej Bledowski /  Shutterstock 

Kicsi a mazsola, de annál értékesebb

Ez a megaszalódott „bogyó” ugyanis tartalmazza szinte az összes tápanyagot, amit a szőlőszem. Elsődleges ereje a különféle fitotápanyagokban, azaz a kizárólag növényekben természetes módon előforduló ásványi- és tápanyagokban, valamint vitaminokban rejlik, melyek egytől egyig pozitív hatással vannak az emberi szervezetre. Ide tartoznak például az olyan antioxidáns hatással rendelkező vegyületek, mint a flavonoidok, izoflavonok, a rezveratrol vagy a karotinoidok. A mazsola ezen felül C-vitamint, vasat, káliumot, magnéziumot és rostot is tartalmaz, és alacsony a zsírtartalma, tehát joggal léphet be a szuperélmiszerek kategóriájába.

Tudtad? 

A mazsolát hagyományos módon a napon kell szárítani, ilyen módon pedig semmilyen tartósítószer vagy adalékanyag nem szükséges hozzá. A gyümölcscukor kellőképpen édessé teszi a finomságot, a napsugár szárító hatása, illetve a levegő pedig típustól függően az aranytól a vöröses árnyalatig színezi az apró gyümölcsöt. 

Így együk, hogy ne hizlaljon

Jól tudjuk, hogy a szőlő az egyik legtöbb gyümölcscukrot tartalmazó termés, ez pedig nem vész el az aszalódás folyamata során sem. Egy adag mazsolában – ami tenyérnyi mennyiséget, azaz kb. 30 grammot jelent – 90-100 kcal és 20-25 gramm cukor van attól függően, hogy milyen típusú szőlőből készült. Az aszalódott gyümölcsszemekben ráadásul kevés a víz, ezek miatt ajánlott tudatosan fogyasztani, és ahelyett, hogy belefeledkeznénk egy zacskónyi mennyiség majszolásába, előre kiporciózni a napi adagot, vagyis azt, amit még büntetlenül megehetünk. Ha ehhez tartjuk magunkat, a plusz kilók helyett a mazsola értékes, szervezetünkre gyakorolt hatásait élvezhetjük.

Egymaréknyi mazsola.
A mazsola tökéletes nassolnivaló lehet, feltéve, hogy betartjuk a napi ajánlott beviteli mennyiséget
Fotó: Ahanov Michael /  Shutterstock 

Változatos módon tesz velünk jót

A mazsola kapcsán a teljesség igénye nélkül érdemes kiemelni a következő egészségügyi hatásokat:
   • jó tesz az emésztőrendszerrel, rosttartalma miatt segítheti a megfelelő bélmozgást, akár székrekedés ellen is bevethetjük
   • csökkenti a savasodást és hozzájárul a méreganyagok távozásához
   • vas- és különféle B-vitamin tartalmának köszönhetően a vérszegénységben szenvedőknek is hasznos finomság
   • gyulladásgátló antioxidánsok is vannak benne és antibakteriális hatással is rendelkezik
   • pozitívan hat a szemre: a benne lévő A-vitamin és béta-karotin előnyös a látószervünkre nézve
   • véd a sejtkárosodással szemben, így hozzájárul a szép és egészséges bőrhöz, hajhoz

Gondoltad volna?

Akármilyen meglepő, vannak, akik nem a súlyfelesleg leadásával, hanem épp ellenkezőleg, a hízás nehézségével küzdenek. Számukra kifejezetten jó választás lehet a mazsola, amiben fruktóz és glükóz is található. Ez egyfelől energiát ad, másfelől úgy hizlal, hogy nem kerül a szervezetbe semmilyen káros, illetve mesterséges adalékanyag.

Erre figyeljünk oda a beszerzésnél

Zacskós bolti mazsola vásárlása esetén válasszuk a jó minőségű és megbízható gyártóhoz tartozó termékeket. Tanácsos megvizsgálni az apró szemeket, melyek már ránézésre elárulhatják, érdemes-e hazavinni őket vagy sem. Akkor jó egy mazsola, ha szép gömbölyű és nincs kiszáradva. Ezt ellenőrizhetjük azzal, hogy megrázzuk a zacskót. Ha nagyon „zörög”, akkor inkább hagyjuk az üzlet polcán. Az asztalt gyümölcsöt tároljuk hűvös, száraz helyen, és fél évnél tovább ne tartogassuk. 

Kíváncsi vagy, hogyan készül a mazsola? Nézd meg ezt a videót, és megtudod:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.