Ezek miatt nagyon fontos télen is a C-vitamin

Ezek miatt nagyon fontos télen is a C-vitamin

tél
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 08. 15:25
A C-vitamin hatékonyan tompítja a nátha kellemetlen tüneteit, ám emellett gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok, valamint a fogak fejlődését, megújulását a sebgyógyulást és a hegképződést. Jelentősen csökkenti a gyomor-, gége- és nyelőcsőrák illetve a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát is.

A C-vitamin hatékonyan tompítja a nátha kellemetlen tüneteit, ám emellett gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok, valamint a fogak fejlődését, megújulását a sebgyógyulást és a hegképződést. Jelentősen csökkenti a gyomor-, gége- és nyelőcsőrák illetve a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát is.

Fotó: 123rf.com

Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így táplálékkal kell bevinnünk szervezetünkbe. Amennyiben ez nem történik meg, hiánytünetként vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, a fertőzésekkel szembeni fogékonyság és gyulladások kialakulása tapasztalható. Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal – hívta fel rá a figyelmet agreendex.hu.

A hivatalos álláspont szerint az egészséges ember napi C-vitamin-szükségletét a helyes táplálkozásból fedezni lehet. Napi ajánlott mennyiségként 60–90 mg-ot írnak elő, de az intenzív életmód, a növekvő környezeti ártalmak vagy a nem megfelelő életforma mind jó indok a napi adag emelésére.

Természetes C-vitamin-források

A természetes C-vitamin megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben. Ide tartozik a citrom, a narancs, a grapefruit, a gránátalma, valamint a bogyós növények, a zöldség- és főzelékfélék, mint amilyen a paradicsom, a paprika, a kelvirág, a burgonya és sok egyéb növény termése. Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket érdemes nyersen vagy párolva fogyasztani, mert így megőrzik vitamintartalmukat.


csipkebogyó
Fotó: 123rf.com

A hosszú áztatás, főzés vagy fagyasztás jelentős vitaminveszteséggel jár. Magas C-vitamin-tartalmú a csipkebogyó piros termése is, ezért hasznos, ha megfázás esetén csipkebogyóból készült teát iszunk.

Rengeteg jótékony hatása van

Az aszkorbinsavnak nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre. Többek között a bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában bőrünk töredezett és száraz lesz. Gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok, valamint a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását, továbbá segít az égési sérülések gyógyításában, és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést is. Operáción, illetve bármilyen sérülésen átesett betegnek ajánlatos nagyobb mennyiségű C-vitamint fogyasztania.

A C-vitamin jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, különösen a nátha tüneteit. A téli influenzajárvány idején vagy a megfázásos megbetegedések megelőzésekéntrendszeresen fogyasszunk C-vitamint!

Több súlyos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti

A C-vitamin antioxidáns hatásánál fogva véd a szervezetet fenyegető rákkeltő anyagok káros hatásaitól is. Az antioxidáns kifejezés azt jelenti, hogy az aszkorbinsavnak kémiailag olyan a szerkezete, hogy a rákkeltő anyagok szabad gyökeit megköti. Ezek az anyagok egyébként a sejtek DNS-ét, vagyis örökítő anyagát támadnák meg, reakcióba lépnének vele, és olyan visszafordíthatatlan változást hoznának benne létre, melynek hatására a sejtek vég nélküli osztódásba kezdenének, és így daganat alakulna ki. Az aszkorbinsav azonban közömbösíti a rákkeltő anyagok szabad gyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba. A C-vitamin jelentősen csökkenti a gyomor-, gége- és nyelőcsőrákkialakulásának veszélyét is.

Ezenkívül támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását, természetes enyhe hashajtó hatása van, és védelmet nyújt a szürke hályog ellen is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

Fontos a mértékletesség

Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin. A zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni. Figyelembe kell azonban venni,hogy a C-vitamin a szervezetben oxaláttá bomlik le, ami a vizelettel ürül. A vesekövekháromnegyede kalcium-oxalátból áll, így emiatt mégiscsak gátat kell szabni a mértéktelen, napi 4 grammot meghaladó C-vitamin-fogyasztásnak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.