Mazsolától a marháig - Mennyire egészséges a szárított étel?

Mazsolától a marháig - Mennyire egészséges a szárított étel?

aszalt gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2023. február 09. 12:03
Bizonyos ételeket szívesen eszünk szárítva. De vajon vannak előnyei az élelmiszerek szárításának? Mennyire egészséges a mazsola, a szárított marha, lazac vagy akár a zöldség ebben a formában?

Bizonyos ételeket szívesen eszünk szárítva. De vajon vannak előnyei az élelmiszerek szárításának? Mennyire egészséges a mazsola, a szárított marha, lazac vagy akár a zöldség ebben a formában?

Sokan szeretik a szárított ételeket. Több előnyük van ugyanis: a napon szárított, tartósított hús, a gyümölcsök és egyéb szárított rágcsálnivalók ízletesek, könnyen tárolhatók és egyszerűen fogyaszthatók.

A szárítás az élelmiszerek tartósításának egyik legrégebbi módja. Hosszabb ideig elállnak az ételek és biztonságosan fogyaszthatók. Táplálkozási szempontból az ilyen élelmiszer többnyire változatlan marad, bár a szárítási folyamat tönkreteheti az A- és C-vitamin tartalmat. Emelkedhet a kalóriamennyisége is, ahogyan az élelmiszer zsugorodik és a tápanyagok koncentráltabbak lesznek.De lássuk, melyik szárított étel milyen előnyökkel vagy hátrányokkal rendelkezik.

1. Szárított marhahús: az angolul jerky-ként említett eledel a spanyol „charqui” szóból származik, ami szárított húscsíkokat jelent.A húscsík szinte bármilyen sovány húsból elkészíthető, lehet az marha, sertés vagy pulyka. A marhahús magas fehérjetartalmú, nagyjából 9 grammot tartalmaz 28 grammonként. Kevés szénhidrátot és sok tápanyagot, például cinket, B12-t és vasat rejt. Magas ugyanakkor a nátriumtartalma. Egy 28 grammos adag a napi tápanyag-szükséglet közel 22 százalékát biztosítja. A 28 gramm marhahús nagyjából 14 milligramm koleszterint is tartalmaz.

2. Szárított pulyka: magas fehérjetartalmú. Egy 28 grammos darab körülbelül 11 gramm fehérjével lát el minket. Tele van azonban nátriummal is – nagyjából 11 százalékát adja a napi szükségletnek.A szárított pulykahúsban 28 grammonként kb. 10 milligramm koleszterin van. A pulyka általában kevesebb zsírt rejt – különös tekintettel a telített zsírra –, mint a marhahús. Ha ilyen ételt választunk, a fehér húsból készült szárított pulykahúst keressük, mert kevesebb zsírt tartalmaz, mint a sötét hús.

száríított hús
Fotó: 123rf.com

3. Szárított sertéshús: egy 28 grammos szárított sertéshús nagyjából 10 gramm fehérjével lát el minket és más kulcsfontosságú tápanyagokat is nyújt: ilyen a magnézium, a vas és a folsav. Napi nátriumszükségletünk mintegy 15 százalékát is kielégíti.

4. Szárított lazac: a lazac számos formában kedvelt étel. A szárított változatban kb. 11 gramm fehérjét találunk, Omega-3 zsírsavakkal együtt, amelyek csökkenthetik a szívbetegségek és az agyvérzés esélyét. Ennyire azonban nem ideális választás ez az élelmiszer: a napi nátriumszükségletünk kb. 21 százalékát fedezi és 25 milligramm koleszterint is tartalmaz.

5. Mazsola: a mazsola szárított szőlő. Antioxidánsokban gazdag, segít megvédeni sejtjeinket. Jó rost-, vas- és káliumforrás. Érdemes tudni, hogy a mazsola a szárítás során vizet veszít és zsugorodik, így benne a megmaradt cukor és kalória koncentráltabb. Ráadásul egyes márkák hozzáadott cukrot is tartalmaznak – nem árt elolvasni a csomagoláson szereplő adatokat. Egy nagy marék mazsola, amely nagyjából 60 szőlőszem, 17 gramm cukrot tartalmazhat.

6. Sárgabarack: a szárított sárgabarack több tápanyagot rejt, mint a friss gyümölcs. Egy adag, azaz 5-6 darab szárított sárgabarack több mint négyszer annyi rostot tartalmaz, mint egy friss egész. A rostok csökkentik a szívbetegségek, a diabétesz és bizonyos ráktípusok kockázatát. A szárított sárgabarackban több kálium, vas és kalcium is rejlik. Jó tudni azonban, hogy sokkal magasabb a kalória- és cukortartalmuk is. A szárítási folyamat során pedig elveszítik A- és C-vitamintartalmuk nagy részét.

7. Aszalt szilva: így ismerjük, valójában ez a szárított szilva. Néhány vitamin kivételével a legtöbb tápanyag az aszalt gyümölcsben előnyösebb, mint a frissben. Magas a kálium-, vas-, rost- és K-vitamin-, valamint az antioxidáns-tartalma. Az aszalt szilva előnye, hogy enyhíti a székrekedést.Más szárított gyümölcsökhöz hasonlóan azonban nagy mennyiségű kalória és cukor van benne.

8. Szárított bogyók: a szárított bogyós gyümölcsök gyakran több tápanyagot tartalmaznak – például rostot, vasat és káliumot -, mint a frissek. Amikor viszont eltávolítják a vizet, a cukor- és a kalóriatartalom is megnő. Az áfonya gazdag antioxidánsokban, de szárításkor ezen intenzív anyagoknak akár a felét is elveszíti.

9. Szárított zöldségek: a legtöbb zöldség aszalható, kiváló rágcsálnivaló lesz belőle, a brokkolitól a tökig. Később akár levesekhez vagy más ételekhez is használhatók. A gyümölcsökhöz hasonlóan a szárított zöldségek is több tápanyagot képesek megtartani, mint a friss változatok. Ezek is elveszíthetik azonban az A- és C-vitamin tartalmukat a szárítás során.

mazsola
Fotó: 123rf.com

Hogyan történhet az élelmiszerek szárítása?

1. Sütőben

Ha szárított élelmiszert készítünk, állítsuk a hőmérsékletet 140 Celsius fokra, különben szárítás helyett megsütjük az ételt. Hagyjuk nyitva a sütőajtót néhány centiméterre, hogy a nedves levegő távozhasson.Ha tehetjük, helyezzünk ventilátort a sütő ajtaján kívülre, hogy segítse a levegő mozgását a sütő belsejében. Használhatunk speciális tálcákat, vagy takarjuk le muszlinnal, sajtkendővel a sütőrácsokat, így tálcát formálva belőlük. Egyetlen rétegben terítsük ki a szárítandó élelmiszereket, s néhány óránként fordítsuk meg őket. Több órát vesz igénybe, amíg megszáradnak.

2. Dehidratálóval

A kimondottan szárításra való dehidratálók kevesebb időt vesznek igénybe és kevesebb energiát is fogyasztanak, mint a sütő.Hogyan történik a folyamat? A termékek többségét először fehérítsük ki forrásban levő vízben, hogy a baktériumokat elpusztítsuk és a legjobb ízt hozzuk ki belőlük. Majd helyezzük a darabokat egy rétegben a tálcára, 140 fokra. Hogy az élelmiszerek egyenletesen száradjanak, forgassuk el a tálcákat felülről lefelé az állvány feléig. Terméktől függően változhat az időigény, de mindenképp több óráig tart a művelet.

3. Napon szárítás

A napon szárítás csak alacsony páratartalmú és magas hőmérsékletű helyeken működik a nap nagy részében. Azt sem árt tudni, hogy a módszer csak a gyümölcs szárításához megfelelő.Helyezzük a szeleteket tiszta rácsokra vagy szitákra és fedjük le hálóval, sajtkendővel vagy egyébbel, ami alkalmas a célra. Állítsunk be ventilátort, ami átfújja az állványokat. Fontos, hogy a napon szárításhoz folyamatos napsütés kell és több napig is eltarthat a művelet. Éjszakára pedig mindenképpen be kell vinni az ételt.

4. Hogyan készül a szárított húscsík?

Ha saját szárított húst készítenénk, a majdnem teljesen fagyott sovány húst vékonyan szeleteljük csíkokra. Pácoljuk be őket. A marha- vagy sertéshúst 160 fokon, a baromfit 165 fokon elő kell sütni.A dehidratálók általában nem melegednek fel eléggé ahhoz, hogy elpusztítsák a baktériumokat. A nagyobb biztonság érdekében a szárított csíkokat 275 fokra állított sütőben melegítsük fel. A csíkok akkor készek, ha meghajlítunk egyet és megreped, de nem törik el. A szárítás ebben az esetben is több órát vesz igénybe. A szárított hús 2 hónapig áll el.

Olvasd el ezt is!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.