
Rengetegen küzdenek székrekedéssel, amiről onnantól beszélhetünk, ha valaki heti háromnál kevesebb alkalommal képes székletet üríteni, vagy ha ez erőlködéssel, fájdalommal jár. A modern életvitelben elterjedt feldolgozott élelmiszerek és gyorsételek rendszeres fogyasztása nagy mértékben fokozza a kellemetlen tünet megjelenését, nem véletlenül ez az egyik leggyakrabban előforduló gyomor-bélrendszeri panasz hazánkban. A probléma szerencsére viszonylag egyszerűen enyhíthető, csupán néhány életmódbeli változást kell eszközölni, melyek közül most a turmixok fogyasztását vesszük górcső alá. A következő italokkal ugyanis nemcsak az egészségünket, de a kiegyensúlyozott anyagcsere-folyamatokat is támogathatjuk.
Ahelyett, hogy drága, és a szervezetünket esetlegesen megterhelő vagy károsító gyógyszereket kezdenénk el szedni, célszerű a természetes módszerekre hagyatkozni, és a táplálkozásunkba új szokásokat beépíteni. Rebekah Shulman dietetikus is ezt hangsúlyozza, hiszen a zöldségből és gyümölcsből, hüvelyesekből, értékes gabonákból és magvakból készült pépes italok sok rostot tartalmaznak, ráadásul oldható és oldhatatlan formában is: míg előbbi egyfajta réteget képez a bélben és „eteti” a jó baktériumokat, utóbbi hozzájárulhat a rendszeres székletürítéshez. A szakértő az említett alapanyagok mellett javasolja, hogy probiotikumban gazdag hozzávalókat is bátran tegyünk a turmixokhoz, azaz natúr-, görög joghurtot és kefirt, hiszen ezek még inkább támogatják a bélrendszer egészségét. Ezek az italok ráadásul remek napindítók, de kiváló uzsonnák is lehetnek, és garantáltan energikussá tesznek.
Ehhez a krémes finomsághoz görög joghurtot érdemes alapnak használni, ez, illetve a másik kulcsfontosságú hozzávaló, a rostban kifejezetten szupererős chia mag együttesen képes kifejteni jótékony hatását az emésztőrendszerre. Az eper mellett tehetünk bele bogyós gyümölcsöket, de akár banánt is, mindezt növényi tejjel, vagy víz hozzáadásával tehetjük tetszőleges állagúvá.
Aki nem szokott hozzá a gyümölcs és zöldség összekeveréséhez, annak elsőként furcsa lehet, mégis megéri trükközni az alapanyagokkal. A szóban forgó zöld turmixhoz használjunk fel spenótlevelet, avokádót és banánt, ehhez adjunk mézet, fahéjat és mandulatejet, vagy bármilyen tetszőleges növényi italt. Extra kiegészítőként szórjunk bele lenmagot, ami az egyik legjobb komponens a bél egészsége szempontjából, akárcsak a búzakorpa, ami emésztetlenül halad át a bélrendszeren, ezzel is megkönnyítve a székrekedés megszüntetését.
A citrusok kedvelőinek jó választás a kefirt, chia magot, sárgarépát, narancsot, datolyát és gyömbért tartalmazó turmix, ami valóságos csodaszer a belek számára, ráadásul kivételesen finom is. Az alapanyagok különféle ízei érdekes egyveleggé állnak össze a poharunkban, egyebek mellett ezért is érdemes minden nap fogyasztani ez a nyalánkságot.
Ha gondunk lenne a tejtermékekkel, mentes verziókban is ihatunk turmixokat, például a következő recept szerint. Itt a fő összetevő a „rostbomba” zabpehely, valamint a lenmag, ehhez banánt, friss áfonyát, kókusztejet, igény szerint kesudiót és kókuszreszeléket szükséges adagolni. Talán szokatlan lehet, hogy ez a smoothie picit sűrűbb a zabpehely miatt, az emésztésünk viszont nagyon fogja szeretni.
A cikk tartalma nem helyettesíti a professzionális orvosi tanácsot, diagnózist vagy kezelést. Mindig kérd ki szakképzett egészségügyi szolgáltatók tanácsát az egészségügyi állapotokkal kapcsolatos kérdéseiddel.
Szükséged lenne még több receptre a változatos smoothie reggelikhez? Merítsd ihletet ebből a videóból:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.