Birsalmák

Meg lehet nyersen enni a birset? Igen, de nem mindegy, hogyan

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 23. 12:15
Sokunknak a gyerekkort idézi az a különleges, fűszeres illat, amely ősszel betölti a kamrákat. A birs illatát mindenki ismeri, és a megfelelő időben fogyasztva kifejezetten egészséges is.

Szeptember végétől a piacokon újra feltűnik az aranysárga, különös illatú birs, amelyről sokunknak a nagymama konyhája jut eszünkbe. Lekvár, sajt, kompót gyakran készül belőle; de miért nem szoktuk egyszerűen csak elrágcsálni, úgy mint az almát vagy a körtét? Valóban tilos nyersen enni, vagy ez csak egy berögzült tévhit? Ennek jártunk utána.

Birsalmák
A birs őshazája a Kaukázus vidéke, innen terjedt el Iránon, Örményországon és a Földközi-tenger keleti partvidékén át Magyarországig.
Fotó: Chris Lawrence Images /  Shutterstock 

A birs más, mint az alma

A birs ugyanabba a családba tartozik, mint az alma és a körte, mégis egészen más karakterű gyümölcs. Húsa kemény, rostos, sokszor fanyar ízű, aminek oka a csersav. Ez egy természetes növényi anyag, amely védelmet nyújt a gyümölcsnek, viszont az ízét elég karakteressé teszi. A csersav mennyisége nem minden birsben azonos. A hazai fajták, mint a Bereczki vagy a Konstantinápolyi birs, általában fanyarabbak, míg a déli, mediterrán fajták között akadnak édesebbek is. 

Mikor ehető a birs nyersen?

A nyers birsnél az számít, mennyire érett. Amikor a héja már aranyszínű, a rajta lévő pihék eltűnnek, és a gyümölcs illata betölti a szobát, akkor a csersavtartalma is lecsökken. Ilyenkor a húsa valamivel puhább és kevésbé fanyar, így bátran meg lehet kóstolni. A teljesen érett birset érdemes vékonyan felszeletelni, pár csepp citromlével meglocsolni, vagy lereszelve gyümölcssalátába, joghurtba, esetleg mézzel keverni. Almával, körtével, naranccsal vagy sajttál mellé is különleges kiegészítő. Ilyen formában az íze friss, illatos és sokkal barátságosabb, mint amilyenre a legtöbben emlékeznek.

A török konyhában az úgynevezett „ayva tatlısı” nevű édességben a birset csak enyhén párolják, így megtartja friss ízét és roppanós állagát. Itthon ugyan inkább kompótnak és lekvárnak ismerjük, de egyre többen kísérleteznek vele nyers formában is. 

Egészséges, de csak mértékkel

A nyers birs egyik előnye, hogy ilyenkor őrzi meg leginkább a C-vitamin-tartalmát. Főzéskor ez a vitamin nagyrészt elbomlik, így aki szeretné kihasználni a birs egészségügyi előnyeit, érdemes legalább egy kis adagot nyersen is kipróbálni belőle.

A C-vitamin mellett a birsnek magas a pektin- és rosttartalma is, így jót tesz az emésztésnek, segíti a bélműködést és a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolhatja. Rendszeres fogyasztása erősítheti az immunrendszert, ezért különösen hasznos lehet az őszi-téli időszakban. Érdemes azonban óvatosan bánni vele: a birs nyersen nehezebben emészthető, ezért érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott nagy mennyiségben. Egy-két szelet ugyanakkor nem okoz gondot, és remek kísérlet lehet az ízek felfedezésére. A magházat és a magokat mindenesetre ne együk meg, mert ciánglikozidokat tartalmaznak, ezek nagy mennyiségben mérgezők lehetnek. Ez nemcsak a birsre, hanem az összes almatermésűre igaz.

Birsalma-desszert (Ayva Tatlısı)
Birsalma-desszert (Ayva Tatlısı) 
Fotó: Esin Deniz /  Shutterstock 

Birsalma-desszert (Ayva Tatlısı)

A birsalmát a legtöbben lekvár formájában ismerjük és szeretjük, pedig desszertként is fantasztikus. A tetejére kanalazott sűrű tejszínnel nemcsak gyönyörűen mutat, hanem mennyeien finom is. Ráadásul ez a klasszikus török édesség meglepően egyszerű: néhány alapanyagból igazi különlegesség készülhet. Csodás látvány, ahogy a halványsárga birs lassan mélyvörösre sül! 

Hozzávalók:

  • 3 db birsalma
  • mindegyik félhez 3 evőkanál cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 10–12 szem szegfűszeg
  • fél pohár víz

Hogy a birs ne barnuljon meg előkészítés közben:

  • 1 db citrom
  • kb. 1 liter víz

Tálaláshoz:

  • sűrű tejszín 
  • aprított pisztácia

Elkészítése

  1. Egy nagy tálba vizet öntünk, belefacsarjuk a citrom levét.
  2. A birsalmákat félbevágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, és a citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg.
  3. A magokat félretesszük – ezek adják majd a szép piros színt.
  4. A birsfeleket egy lábasba tesszük, a mélyedésük felfelé nézzen.
  5. Hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszegeket és a birsmagokat.
  6. Minden fél birsre szórunk 3 evőkanál cukrot, majd felöntjük fél pohár vízzel.
  7. Lefedve, először közepes, majd kis lángon kb. 1–1,5 órát főzzük, amíg a birs megpuhul és szép vöröses színt kap.
  8. Hagyjuk kihűlni legalább 3–4 órán keresztül.
  9. Tálaláskor meglocsoljuk a sziruppal és tejszínnel, valamint aprított pisztáciával díszítjük.

Birsalma desszert készítése:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.