
Szeptember végétől a piacokon újra feltűnik az aranysárga, különös illatú birs, amelyről sokunknak a nagymama konyhája jut eszünkbe. Lekvár, sajt, kompót gyakran készül belőle; de miért nem szoktuk egyszerűen csak elrágcsálni, úgy mint az almát vagy a körtét? Valóban tilos nyersen enni, vagy ez csak egy berögzült tévhit? Ennek jártunk utána.
A birs ugyanabba a családba tartozik, mint az alma és a körte, mégis egészen más karakterű gyümölcs. Húsa kemény, rostos, sokszor fanyar ízű, aminek oka a csersav. Ez egy természetes növényi anyag, amely védelmet nyújt a gyümölcsnek, viszont az ízét elég karakteressé teszi. A csersav mennyisége nem minden birsben azonos. A hazai fajták, mint a Bereczki vagy a Konstantinápolyi birs, általában fanyarabbak, míg a déli, mediterrán fajták között akadnak édesebbek is.
A nyers birsnél az számít, mennyire érett. Amikor a héja már aranyszínű, a rajta lévő pihék eltűnnek, és a gyümölcs illata betölti a szobát, akkor a csersavtartalma is lecsökken. Ilyenkor a húsa valamivel puhább és kevésbé fanyar, így bátran meg lehet kóstolni. A teljesen érett birset érdemes vékonyan felszeletelni, pár csepp citromlével meglocsolni, vagy lereszelve gyümölcssalátába, joghurtba, esetleg mézzel keverni. Almával, körtével, naranccsal vagy sajttál mellé is különleges kiegészítő. Ilyen formában az íze friss, illatos és sokkal barátságosabb, mint amilyenre a legtöbben emlékeznek.
A török konyhában az úgynevezett „ayva tatlısı” nevű édességben a birset csak enyhén párolják, így megtartja friss ízét és roppanós állagát. Itthon ugyan inkább kompótnak és lekvárnak ismerjük, de egyre többen kísérleteznek vele nyers formában is.
A nyers birs egyik előnye, hogy ilyenkor őrzi meg leginkább a C-vitamin-tartalmát. Főzéskor ez a vitamin nagyrészt elbomlik, így aki szeretné kihasználni a birs egészségügyi előnyeit, érdemes legalább egy kis adagot nyersen is kipróbálni belőle.
A C-vitamin mellett a birsnek magas a pektin- és rosttartalma is, így jót tesz az emésztésnek, segíti a bélműködést és a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolhatja. Rendszeres fogyasztása erősítheti az immunrendszert, ezért különösen hasznos lehet az őszi-téli időszakban. Érdemes azonban óvatosan bánni vele: a birs nyersen nehezebben emészthető, ezért érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott nagy mennyiségben. Egy-két szelet ugyanakkor nem okoz gondot, és remek kísérlet lehet az ízek felfedezésére. A magházat és a magokat mindenesetre ne együk meg, mert ciánglikozidokat tartalmaznak, ezek nagy mennyiségben mérgezők lehetnek. Ez nemcsak a birsre, hanem az összes almatermésűre igaz.
A birsalmát a legtöbben lekvár formájában ismerjük és szeretjük, pedig desszertként is fantasztikus. A tetejére kanalazott sűrű tejszínnel nemcsak gyönyörűen mutat, hanem mennyeien finom is. Ráadásul ez a klasszikus török édesség meglepően egyszerű: néhány alapanyagból igazi különlegesség készülhet. Csodás látvány, ahogy a halványsárga birs lassan mélyvörösre sül!
Hozzávalók:
Hogy a birs ne barnuljon meg előkészítés közben:
Tálaláshoz:
Elkészítése
Birsalma desszert készítése:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.