Ezek a vitaminok és zöldségek a leghatékonyabbak a téli fáradtság ellen

Ezek a vitaminok és zöldségek a leghatékonyabbak a téli fáradtság ellen

tél
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 11. 17:35
Itt van az új év, de valahogy sokan alig bírnak reggelente kikelni az ágyból és munkába indulni. A januári, februári időszakokban jellemző lehet, hogy kimerültnek, enerváltnak érezzük magunkat.

Itt van az új év, de valahogy sokan alig bírnak reggelente kikelni az ágyból és munkába indulni. A januári, februári időszakokban jellemző lehet, hogy kimerültnek, enerváltnak érezzük magunkat.

Foto:123rf.com

De van remény, hogy küzdjünk a fáradékonyság ellen. Íme pár trükk, hogy felrázzuk magunkat a téli álomból és idén több energiánk legyen, mint azelőtt.

Minél több szabad levegő és D-vitamin
Télen több időt töltünk a jó meleg takaró alatt filmeket nézve és teázgatva a lakásban. Sokunk azért is igyekszik kerülni a hideget, mert elterjedt tévhit, hogy a szabad levegőn könnyen megfázunk, lebetegszünk, influenzások leszünk. Pedig kutatók bizonyították, hogy azok, akik nagyokat sétálnak a csípős levegőn kevésbé lesznek betegek télen, mint akik hozzászoktatják a benti meleghez a szervezetüket, és csak ritkán lépnek ki a fényre.

Télen jellemző lehet a D-vitamin hiány, mivel kevesebb napfény ér minket. Ezért érdemes ezt külön pótolni és minél több szabadtéri programot szervezni.

B-vitamin az éberségért
A túl sok kávétól egyáltalán nem kapunk energiát, helyette még levertebbnek és fáradtabbnak élhetjük meg a téli szürke napokat. Egyes ételek viszont kifejezetten jót tesznek az állóképességnek és az energia szintünk is az egekbe szökhet tőlük.

Fontos, hogy kerüljük a gyorsan lebomló szén-hidrátok és cukros ételek fogyasztását. Ezek átmenetileg felpörgethetnek minket, de később bosszút állnak a szervezeten. Válasszuk helyettük a B-vitaminban dús ételeket, mint a gabonafélék, a tojás, vöröshúsok, a lazac, a rák, a bab és más hüvelyesek, valamint a tejtermékek.

Omega-3 a levertség ellen
Télen nem csak az enerváltság ellen kell megküzdenünk, de előfordulhat, hogy átmenetileg szomorúbbnak, levertebbnek érezzük magunkat, mint a tavaszi, nyári időszakokban. Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételek bizonyítottan jótékony hatással vannak az idegrendszerre, ezáltal pedig a kedély állapotunkat is javíthatják. Legjobb omega-3 zsírsav tápanyagforrások az olajos magvak, a vadvízi halak, a spenót, kelbimbó, kelkáposzta, és az avokádó.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.