A tökéletes birsalmasajt titkát a nagymamáink jól ismerték, ezért lett a végeredmény mindig olyan, amilyennek lennie kellett. A birsalmasajt sikere sok apró trükkön múlik. A legfontosabb, amire mindenképpen szükséged lesz, az a türelem. Ez nem egy zacskósleves, amit 5 perc alatt összedobhatsz. Ám ha mindent úgy csinálsz, ahogy azt nagyanyáink tették, akkor te is büszkén kínálhatod vele a családodat, barátaidat.
A tökéletes birsalmasajt elkészítésének meg adni a módját. Ez nem egy egyszerű főzés, hanem szinte már művészet. Nem lehet csak úgy összecsapni, ügyelned kell a részletekre, és szükség van a kreativitásodra is, ha esetleg különlegesebbé is szeretnéd tenni. Ha viszont kellő figyelmet fordítasz rá, akkor egy kristálytiszta, gyönyörűen szeletelhető, rubinvörös finomság lesz a jutalmad, amely nem csak önmagában fantasztikus csemege. Tálalhatod sajtok vagy akár húsok mellé is.
Bors tipp: Ne öntsd ki a főzőlevet!
A vizet, amiben főzted a birsalmát, tedd be a hűtőbe, hidegen isteni itóka lesz belőle. De felhasználhatod smoothie, gyümölcsleves, vagy sütemény készítéséhez is.
Meghámozod: a birsalmának héja tele van pektinnel. Ez kell ahhoz, hogy a birsalmasajt kellően sűrű legyen. Ezért ne hámozd meg a birsalmát semmiképp!
Túl kevés főzés: a massza nem sűrűsödik be, ezért nem szilárdul meg, hanem szétfolyik vagy ragacsos marad.
Túl sok víz: a gyümölcsöt sok lében főzöd, ami elvékonyítja a pürét, és nehezebben szilárdul meg.
Túl korai szeletelés: ha nem hagyod elég ideig szikkadni, a belseje nedves marad, és könnyen penészedhet.
Helytelen tárolás: ha nedves, meleg helyen tartod, a birsalmasajt bepenészedik vagy megkeményedik.
A titok tehát egyszerű: türelem, lassú főzés, és legalább egy hét várakozás – így lesz a birsalmasajt hibátlanul aranyló és szeletelhető.
Bors tipp: így turbózd fel a birsalmasajtot
Dióval rétegezve: a még meleg masszába keverj durvára vágott diót, így rusztikus, ropogós falatok születnek.
Csokibevonattal: ha teljesen megszilárdult, vágd kisebb kockákra, mártsd bele olvasztott étcsokiba, így bonbonként is kínálhatod.
Fűszeresen: kevés reszelt narancshéj, egy csipet gyömbér vagy kardamom izgalmasan új ízt ad az édességnek.
Porcukorral szórva: a vékony porcukorbevonat megakadályozza, hogy a szeletek összeragadjanak.
Ha szeretnél még több hasznos tanácsot kapni a birsalmasajt készítéséhez, nézd meg a videót!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.