Így lesz tökéletes a birsalmasajt – A nagyi szerint ezt a hibát követik el a legtöbben

tipp
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 20. 11:15
Nem csupán nagymamáink kamrájának édes kincse, hanem az ősz egyik legnemesebb desszertje is. A tökéletes birsalmasajt elkészítése nem nagy ördöngösség, ám, ha nem tartasz be néhány ősi aranyszabályt, akkor az egész a kukában végezheti. Viszont, ha mindent jól csinálsz, akkor finomabb lesz, mint a bolti, ráadásul nem kell ezreket költened rá.

A tökéletes birsalmasajt titkát a nagymamáink jól ismerték, ezért lett a végeredmény mindig olyan, amilyennek lennie kellett. A birsalmasajt sikere sok apró trükkön múlik. A legfontosabb, amire mindenképpen szükséged lesz, az a türelem. Ez nem egy zacskósleves, amit 5 perc alatt összedobhatsz. Ám ha mindent úgy csinálsz, ahogy azt nagyanyáink tették, akkor te is büszkén kínálhatod vele a családodat, barátaidat.

A tökéletes birsalmasajt
A tökéletes birsalmasajt titka – ezt a hibát követik el a legtöbben / Fotó: Julia-Bogdanova /  Shutterstock 

A tökéletes birsalmasajtnak lelke van

A tökéletes birsalmasajt elkészítésének meg adni a módját. Ez nem egy egyszerű főzés, hanem szinte már művészet. Nem lehet csak úgy összecsapni, ügyelned kell a részletekre, és szükség van a kreativitásodra is, ha esetleg különlegesebbé is szeretnéd tenni. Ha viszont kellő figyelmet fordítasz rá, akkor egy kristálytiszta, gyönyörűen szeletelhető, rubinvörös finomság lesz a jutalmad, amely nem csak önmagában fantasztikus csemege. Tálalhatod sajtok vagy akár húsok mellé is.

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma magház nélkül
  • 60 dkg cukor 
  • 1 citrom leve
  • opcionálisan: 1 rúd fahéj vagy pár szem szegfűszeg

Elkészítés:

  • A birsalmát alaposan mosd meg, darabold fel, tedd egy lábosba, és önts rá annyi vizet, hogy épp ellepje. 
  • Közepes lángon főzd addig, míg megpuhul. 
  • Ha már kellően puha, szűrd le, majd a gyümölcshúst pépesítsd teljesen simára és krémesre, botmixerrel vagy turmixgéppel
  • Add hozzá a cukrot és a citrom levét, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett addig főzd, amíg a massza besűrűsödik, és elválik az edény falától. Türelmesnek kell lenned, ez a folyamat akár 1–1,5 órát is igénybe vehet.
  • A sűrű masszát öntsd sütőpapírral bélelt formába vagy dobozba, egyengesd el szépen, alaposan. 
  • Pár nap elteltével vedd ki a formából, tedd ki egy rácsra, és hagyd szikkadni 1-2 hétig száraz, hűvös helyen.

Bors tipp: Ne öntsd ki a főzőlevet!

A vizet, amiben főzted a birsalmát, tedd be a hűtőbe, hidegen isteni itóka lesz belőle. De felhasználhatod smoothie, gyümölcsleves, vagy sütemény készítéséhez is.


A leggyakoribb hibák - Ezt ne kövesd el!

Meghámozod: a birsalmának héja tele van pektinnel. Ez kell ahhoz, hogy a birsalmasajt kellően sűrű legyen. Ezért ne hámozd meg a birsalmát semmiképp!
Túl kevés főzés: a massza nem sűrűsödik be, ezért nem szilárdul meg, hanem szétfolyik vagy ragacsos marad.
Túl sok víz: a gyümölcsöt sok lében főzöd, ami elvékonyítja a pürét, és nehezebben szilárdul meg.
Túl korai szeletelés: ha nem hagyod elég ideig szikkadni, a belseje nedves marad, és könnyen penészedhet.
Helytelen tárolás: ha nedves, meleg helyen tartod, a birsalmasajt bepenészedik vagy megkeményedik.
A titok tehát egyszerű: türelem, lassú főzés, és legalább egy hét várakozás – így lesz a birsalmasajt hibátlanul aranyló és szeletelhető.

birsalmasajt, sajtok
A tökéletes a birsalmasajt fantasztikusan passzol sajtokhoz is / Fotó: diana deak /  Shutterstock 

Bors tipp: így turbózd fel a birsalmasajtot

Dióval rétegezve: a még meleg masszába keverj durvára vágott diót, így rusztikus, ropogós falatok születnek.
Csokibevonattal: ha teljesen megszilárdult, vágd kisebb kockákra, mártsd bele olvasztott étcsokiba, így bonbonként is kínálhatod.
Fűszeresen: kevés reszelt narancshéj, egy csipet gyömbér vagy kardamom izgalmasan új ízt ad az édességnek.
Porcukorral szórva: a vékony porcukorbevonat megakadályozza, hogy a szeletek összeragadjanak.

Ha szeretnél még több hasznos tanácsot kapni a birsalmasajt készítéséhez, nézd meg a videót!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.