Lehet, eddig te is rosszul mostad a zöldséget, gyümölcsöt – megbetegedhetsz, ha nem így csinálod

Lehet, eddig te is rosszul mostad a zöldséget, gyümölcsöt – megbetegedhetsz, ha nem így csinálod

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 27. 15:00
Óriási tévedés, ha azt hiszed, ami nincs permetezve, az nem okozhat bajt. A zöldség és gyümölcs mosása nagyon fontos, akkor is, ha saját bio kertedből szedted össze a termést. Ráadásul az sem mindegy, hogy melyiket, hogyan tisztítod meg a szennyeződésektől.

A zöldség és gyümölcs mosása sokkal fontosabb, mint hinnéd. El sem tudod képzelni, hogy amikor kihúzol egy répát a földből, milyen veszélyek leselkednek rád. Természetesen a zöldség és gyümölcs fogyasztás nagyon egészséges és szükséges a szervezeted számára, de az cseppet sem mindegy, hogy a mosatlan termékekkel még mit juttatsz a testedbe.

zöldség és gyümölcs mosás
Eddig te is rosszul mostad a zöldséget és a gyümölcsöt? 
Fotó: New Africa /  Shutterstock 

A zöldség és gyümölcs mosása kulcsfontosságú

A zöldségek és gyümölcsök mosása nem valami túlértékelt divathóbort, hanem tudományosan igazolt tény, hogy ha nem teszed meg, nagy bajba kerülhetsz. Az Environmental Working Group minden évben közzéteszi a 12 legmagasabb növényvédő szereket tartalmazó élelmiszer listáját. Ezeknek a Dirty Dozen néven ismert gyümölcsöknek és zöldségeknek a fogyasztása komoly veszélyt jelenthet az egészségedre, ha nem megfelelően mosod meg azokat. 2025-ben a lista a következőket tartalmazza: eper, őszibarack, szőlő, cseresznye, nektarin, körte, alma, szeder, spenót, burgonya, áfonya és leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a kelbimbó és a mustár.           
Az élelmiszer-tudományi szakember, Dr. Bryan Quoc Le szerint fontos szerepe van a zöldségkeféknek és a salátacentrifugáknak a háztartásban, főleg akkor, ha Dirty Dozen zöldségek és gyümölcsök fogyasztásáról van szó. 
Miután megmosta és alaposan megszárította a termékeit, Dr. Le egy szűrővel ellátott gyümölcstároló dobozba teszi ezeket, hogy minél tovább megőrizzék a frissességüket. 
 

zöldség és gyümölcs mosás, tárolás
Zöldség és gyümölcs mosása: miután megmostad, megszárítottad, szűrős dobozban érdemes tárolni
Fotó: Target Shot /  Shutterstock 

A szakértő azt javasolja, hogy ha teheted, válassz bio termékeket, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsd a növényvédőszerekkel való érintkezést. Ám nem csupán a vegyszerek okozhatnak komoly betegségeket, hanem a talajban található baktériumok is. Ezek közül a leggyakoribb az E. coli baktérium, amely olyan méreganyagokat termelhet, amelyek bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak. A kórokozó ürülékkel, széklettel kerül a külvilágba, és szennyezheti az élelmiszert, vizet, talajt is. Európában legfontosabb fertőző forrás a szarvasmarha, mely tünetmentesen hordozza a kórokozót, azonban más állatokból – például juh, kecske, őz, ló, kutya, macska, madarak – is kimutatták. Élelmiszerekre leggyakrabban szarvasmarha-ürülékkel, trágyával, vagy azzal szennyezett vízzel, illetve piszkos kézzel kerülhetnek a baktériumok. Ezért rendkívül fontos, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket tényleg nagyon alaposan mosd meg és lehetőleg hámozd le a héját.
Dr. Bryan Quoc Le, aki a Wisconsin-Madison Egyetemen szerzett élelmiszer-tudományi doktorátust, néhány tanácsot ad, hogyan mosd meg a zöldségeket és gyümölcsöket.

1. A tiszta víz is elég lehet

„Bár léteznek kereskedelmi forgalomban kapható, kimondottan erre a célra kifejlesztett mosószerek, a tanulmányok azt mutatják, hogy a víz önmagában is hatékony, ha helyesen használják” – mondta Dr. Le. Hozzátette, hogy a leveles zöldségeket hideg víz alatt kell öblíteni és óvatosan kézzel megdörzsölni, a bogyós gyümölcsöket és a puha héjú gyümölcsöket, mint a szőlő és a cseresznye, hideg folyóvíz alatt finoman meg kell rázogatni, az almát és a körtét vízzel lemosni vagy vízben áztatni lehet, az őszibarackot és a nektarint hideg víz alatt kell öblíteni vagy ecetoldatban (1 rész ecet 3 rész víz) áztatni.

zöldség és gyümölcs mosás ecettel
A zöldség és gyümölcs mosóvízébe tehetsz egy kevés ecetet
Fotó: Aliye Enginsu /  Shutterstock 

2. Keféld meg a gyökereket!

A gyökérzöldségeket pedig dörzsölni kell vagy kefével súrolni. Dr. Le hozzátette, hogy ő bizony minden esetben kefével esik neki a gyökérzöldségeknek. „Kemény nylon sörtéjű keféket használok, amelyek hatékonyan eltávolítják a szennyeződéseket a résekből anélkül, hogy károsítanák a zöldségeket”. Ez ráadásul olcsó megoldás, hiszen egy egyszerű kefét néhány forintért is megkapsz. Ezzel súrolhatod a burgonyát, a sárgarépát, fehérrépát, édesburgonyát, zellert, karalábét, céklát, sőt még a gyömbért is.

Housewife,Washes,Fresh,Potatoes,In,The,Kitchen,Sink.,Housewife,Peels
A gyökérzöldségesen súrold meg egy kefével!
Fotó: Oleg Opryshko /  Shutterstock 

3. Ezeket centrizd ki alaposan!

A szakértő a salátacentrifugát használja leveles zöldségek mosására, de még a bogyós gyümölcsök tisztítására is kiválóan alkalmas. A tál és a beépített szűrő segítségével könnyű követni Dr. Le tanácsát, hogy a bogyós gyümölcsöket és a vékony héjú gyümölcsöket „óvatosan rázogassuk a folyóvíz alatt”. Egyszerűen töltsd meg a tálat vízzel, keverd meg a kezeddel, majd emeld fel a szűrőt, hogy a gyümölcsökről lecsöpögjön a víz, és megszáradhassanak. Dr. Le hozzátette, hogy az összes terméket alaposan meg kell szárítani vagy törölgetni, hogy ne romoljanak meg hamar.    

De vajon mit mond a NÉBIH szakembere erről? Nézd meg a videót és megtudod!

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.