Előszeretettel alkalmazzák a cégek a zöldre festést, vagyis egyszerűen azt mondják valamire, hogy környezetbarát, esetleg azt, hogy öko vagy bio. Ahhoz, hogy elkerüljük a marketingfogásokat és tényleg vegyszermentes élelmiszert vegyünk, a következőkre kell figyelni!
A bio szó a görög biosz (élet) szóból ered, és a magyar nyelvben leggyakrabban az ökológiai gazdálkodásból származó, természetes, vegyszermentes termékekre utal. Amelyik élelmiszer valóban bio, annak a termesztése, előállítása során tilos szintetikus növényvédő szert, műtrágyát és génmódosított szervezeteket (GMO) használni. Egy termék csak akkor kaphat bio jelölést, ha független, hitelesített ökológiai ellenőrző szervezet (Magyarországon például a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.) tanúsítja, hogy az előállítása megfelel a szigorú uniós és hazai jogszabályoknak. Erről a termék csomagolásán az EU bio logó (zöld levél csillagokkal) vagy más nemzeti tanúsítványok (pl. Magyar Biokontroll tanúsítvány) tanúskodnak.
A bio vagy organikus jelölés azt jelzi, hogy a termék környezetkímélő és vegyszermentes tanusított gazdálkodásból származik, nem pedig azt, hogy teljesen biztonságos, egészséges vagy nem romló-figyelmeztet a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH). A bio termékek is romlandók és természetes módon tartalmazhatnak toxikus anyagokat (pl. bizonyos növények védekezésként termelnek ilyen anyagokat) vagy allergéneket, amelyek természetes módon ugyanúgy jelen lehetnek. Ezeket is tartsuk szem előtt vásárláskor! Sok termék jelölésén ugyanakkor csak marketing eszközként használják a bio kifejezést, de az nem rendelkezik hivatalos tanúsítással. Ezt pedig a következőképpen lehet kiszűrni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.