Cukkini, a nyár új szupersztárja – Ez történik a testeddel, ha rendszeresen fogyasztod

Cukkini, a nyár új szupersztárja – Ez történik a testeddel, ha rendszeresen fogyasztod

cukkini
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 01. 12:45
Sokak kedvence ez a nyári zöldség, főleg azért, mert könnyű fogások készíthetők belőle, melyek nem terhelik meg a gyomrot, ráadásul rendkívül változatosan lehet fogyasztani. A cukkini amellett, hogy a szezon egyik legjobb választása, még az egészségünkre is jótékonyan hat.

A kifejezetten népszerű és sokoldalú zöldség nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Fogyasztása olyan élettani előnyökkel jár, melyeket kár lenne nem bezsebelni a nyári időszakban. Habár a cukkini nem csodaszer, ha rendszeresen esszük, természetes módon segíthetjük szervezetünk egészséges működését. 

cukkini
Nemcsak egészséges, de kifejezetten változatosan is fogyasztható a cukkini, ami a nyár egyik legnagyobb ajándéka
Fotó: Andrey Starostin /  Shutterstock 

A cukkini valódi ereje: alacsony kalória- és magas víztartalom 

A népszerű tökféle kb. 90-95%-a víz, ezért kifejezetten könnyű ételnek számít, és nemcsak a fogyókúrázóknak, de az étrendjükre odafigyelőknek is kitűnő választás a mindennapokban. 100 gramm cukkini csupán 15-20 kcal-t tartalmaz.

Vitaminok és ásványi anyagok forrása 

A zöldség kiemelkedően gazdag az antioxidáns hatású és immunrendszert támogató C-vitaminban, a szem egészségét fenntartó A-vitaminban, valamint a természetes vérnyomás-szabályozó és szívre jótékony káliumban.

Fontos gyulladáscsökkentő szerepe van

A cukkiniben található értékes antioxidánsok, mint amilyen a lutein és zeaxantin segíthetnek a sejtkárosító szabadgyökök elleni küzdelemben. Ezek az anyagok a krónikus gyulladásokkal szemben is védhetnek, és a gyulladással összefüggő betegségek előfordulását is csökkenthetik.

cukkini, tészta cukkiniből
Akár a tésztát is helyettesíthetjük cukkinivel, így a diéta még hatásosabb lesz
Fotó: New Africa /  Shutterstock 

Az anyagcsere-folyamatok legjobb barátja

Rostokban gazdag zöldség a cukkini, aminek köszönhetően felpöröghet az emésztésünk is. További nagy előnye, hogy hosszabb ideig tartó jóllakottságérzetet ad, így gyakori fogyasztásával az éhségérzet, és akár az étkezések száma is redukálódhat.

Ismered ezeket a tényeket a cukkiniről? 

  •    hazánkban májustól szeptemberig tart a szezonja
  •    annak ellenére, hogy zöldségként tituláljuk, botanikai szempontból a cukkini valójában gyümölcs
  •    főként a zöld héjú változatot ismerjük és fogyasztjuk, de létezik sárga és csíkos héjú, sőt, gömbölyű cukkini is
  •    a fiatalabb, kisebb cukkini puhább és kevesebb lehet benne a mag
  •    ezt a zöldséget nem fontos, és nem is érdemes meghámozni, főleg, hogy rengeteg tápanyagot tartalmaz a héja
  •    nyersen, főzve, párolva és sütve is ehetjük, a cukkinis receptek számának határa a csillagos ég
  •    akár sütemények, például brownie alapja is lehet
  •    egyre népszerűbb a cukkini „tészta” is, ami jó alternatíva a szénhidrátot kerülők számára

Máris megkívántad a cukkinit? Készíts el ezt a finomságot a következő recept alapján:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.