A magyar népi gyógyászat egyik legfontosabb alapelvét a hatás-ellenhatás egyensúlyának megőrzésére való törekvés jelenti.
Ilyenkor télen szervezetünket számos hűvös, hideg és nedves behatás éri, amik hatására testünk jellegzetestüneteket produkál: folyik az orr, fáj a torok, fázik a kéz és a láb… Ha az egyensúlyi állapotot meg szeretnénk őrizni, legalább annyi meleget kell adunk szervezetünknek, mint amennyi hűtést kap máshonnan.
A hővesztés elkerülésének legegyszerűbb módja, ha nem engedjük elveszni azt, ami már megvan, azaz például az évszaknak megfelelően öltözünk, de az aktív mozgás legalább ugyanekkora segítséget jelent. A fokozottabb izommunka egyúttal a keringési rendszert is élénkíti, ami ezáltal a test külső zónáiban található hajszálerekbe is több friss vért tud juttatni. A belső szervek friss oxigénnel való ellátása, valamint az izommunka által termelt hő még a legfázósabb embereket is hamar felmelegíti!
Szervezetünket mindemellett különféle, melegítő hatású gyógynövényekkel és fűszerekkel is segíthetjük! A holisztikus szemléletmód alapján a gyógynövényeket egyebek mellett hűtő- és fűtő hatású csoportokba is rendezhetjük. A fűtő hatású gyógynövények azonosításában ez esetben is segítségünkre van saját anyanyelvünk: a „tüzes” erejű paprika például egészen biztosan ide tartozik, de vegyünk sorra még néhány hasonlót!
Az alföldi vidékeknél egyértelműen hűvösebb erdélyi vidékeken számos ételben és italban találkozhatunk az arrafelé csombornak nevezettborsikafűvel. A méretében és megjelenésében a kakukkfűhöz hasonló növényke leveleinek íze rendkívül intenzív, nevéből is kikövetkeztethető módon erősen borsos. A szinte csípős ízű növényt nemcsak teákban, de fűszerként levesekben és húsos ételekben is használhatjuk. Téli italokban egészen különleges, fűszeres összetevő!
Elsőre meglepőnek tűnhet, de a csombornál jóval szelídebb ízvilágú, a szoptatós édesanyák által bizonyára ismertédesköményis melegítő hatással bír. Az érett termésekből készített főzete nem csupán a tejelválasztást serkentő hatása miatt őt választó édesanyák, de a fázósabb embertársaink téli teakeverékének is hatékony összetevője lehet. Édeskés, mégis fűszeres ízvilága a termések illóolaj-tartalmának köszönhetően már akkor is jól érzékelhető, ha a teakeverékekhez csak kis mennyiségben adagoljuk.
Az ősszel gyűjtöttcsipkebogyóterméseit szintén használhatjuk téli teázások során. A csak óvatosan melegített tea fanyar íze a csípős-fűszeres gyógynövényekhez hasonlóan serkenti az emésztést és az anyagcserét. Ráadásul magas vitamintartalma miatt a szervezet védekezőképességét is erősíti.
Bár vírusölő hatása miatt az elmúlt években amúgy is reflektorfénybe került afokhagyma, azt a téli hónapokban ettől függetlenül is érdemes fogyasztani. Biztosak lehetünk benne, hogy miközben egy jóféle gerezd fokhagyma csípőssége szépen lassan egészen a tarkóig kúszik, eszünkbe sem fog jutni a vacogás…
Végezetül egy gondolat erejéig ejtsünk szót a szaunáról, vagy ahogyan eleink nevezték, az izzasztókunyhóról. A forró levegő élénkíti a vérkeringésünket, az intenzív izzadás segítségével szervezetünkből elkezdenek kiürülni a méreganyagok. A hő hatására erősödik szervezetünk öngyógyító képessége is. A szaunázást követő jeges fürdő kondicionálja a keringést, regenerálja az ereket. Éljünk vele, hiszen nem kizárólag wellness-szolgáltatás, de a gyógyító hagyományunknak is része!
Dr. Pottyondy Ákos
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.