Vitamin- és rostbomba, az egészség igazi őre: a paprika 10 szuper előnye

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 04. 15:25
Ezért érdemes fogyasztani naponta!

Ezért érdemes fogyasztani naponta!

A paprika igen régi és nagyon értékes ételünk. Alacsony kalóriatartalmú és tápláló, kiváló A- és C-vitamin, kálium, folsav és rostforrás. Lássuk, milyen előnyei vannak még, miért érdemes fogyasztani, különösen télen!

A fűszerek nemcsak azért fontosak, mert remekül felpezsdítik ételeinket. Tele vannak értékes tápanyagokkal és vitaminokkal.

Kiemelkedő közülük az általunk régóta kedvelt paprika: bár számos család eszi naponta, tudjuk-e, mennyi különleges előnye van?

Előszöris, kalóriatartalma alacsony és kiváló tápanyag. Gazdag A- és C-vitaminban, folsavban, káliumban és rostban.

Számos méretben és színben kapható, van, aki az erőset, más az édeset szereti. Frissen, fagyasztva, konzerválva vagy szárítva egyformán előnyös.

Jól ismerhetjük a kaliforniai paprikát – zöld, narancs, sárga és piros változata is van. A pirospaprika adja azonban a legtöbb tápanyagot, mivel ezt tartják a leghosszabb ideig a tőkén.

A zöldpaprikát korábban betakarítják, nincs ideje sárgára vagy még sötétebbre érni. A zöld kaliforniai paprikához képest a pirosnak komoly előnyei vannak: csaknem 11-szer több béta-karotin és dupla annyi C-vitamin található benne, mint a zöldben.

Foto:pixabay.com

A paprika típusai

Minden paprika a paprikafélék családjába tartozik. Latin-Amerikából indult útjára, több ezer évvel ezelőtt. Típusai alapján az alábbi fajták léteznek.

  • Capsicum annum: ide tartozik a kaliforniai paprika és a jalapeno.
  • Capsicum frutescens: ebbe a csoportba sorolható a tabasco paprika.
  • Capsicum chinense: ide tartozik az intenzíven csípős habanero és a skót bonnet paprika.
  • Capsicum baccatum: ilyen például az ún. aji paprika.
  • Capsicum pubescens: a rocoto paprika tartozik ide.

A paprika a világ minden táján megtalálható, a világ számos konyhája használja. Egyes paprikák ismertek jellegzetes csípősségükről. Mások elég édesek ahhoz, hogy egyszerű reggelihez is fogyasszuk harapnivalóként.

Paprika és egészségügyi előnyök

A paprika azonban nemcsak ízét tekintve vonzó.

Előnyei egészségügyi jellegűek is lehetnek. A chili paprikában megtalálható kapszaicin vegyület segíthet fájdalom esetén, ezért gyakran alkalmazzák krémek vagy tapaszok készítésénél.

Érdekesség, hogy a fekete bors nem a paprikából, hanem a Piper nigrum nevű szőlő bogyóiból (avagy szemes borsából) származik.

A kaliforniai paprikát nagyon érdemes gyakran fogyasztani, hiszen nemcsak kevés kalóritartalmú, hanem vitaminokban, tápanyagokban is gazdag. Mindössze 1 csészényi, apróra vágott zöld kaliforniai paprika 120 milligramm C-vitamint tartalmaz.

A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását és a sebek gyógyulását. Számos betegség megelőzésében is szerepet játszhat, beleértve a szívbetegségeket és a rákot.

Ha egészséges életmódot követünk, a paprika nélkülözhetetlen számunkra.

Fogyasztása az alábbi előnyökkel jár:

1.Alacsonyabb vérnyomás: számos nagyszabású tanulmány mutatott már rá, hogy azoknál az embereknél, akiknek szervezetében magas a C-vitamin szintje (a plazma C-vitamin-koncentrációja alapján), kevésbé esélyes a magas vérnyomás, különösen, ha jó minőségű étrendet követnek.

2.Jó emésztés: noha 1 csészényi adagban csupán 30 kalória van, a nyers kaliforniai paprika 2,5 gramm élelmi rostot tartalmaz. Az élelmi rostok elősegítik az emésztés egészségét, mert tömeget adnak a széklethez és ez megkönnyíti a beleken való áthaladását. A rostban gazdag étrend az aranyér kialakulásának valószínűségét is mérsékeli.

3.Csökken a cukorbetegség kockázata: a magas rosttartalmú ételek, így a paprika is, lelassítják a cukor véráramban történő felszívódását. A C-vitamin segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének mérsékelésében – igaz, ezt egy tanulmány során étrend-kiegészítőkkel vizsgálták. Fontos tudni, hogy az általános egészséges étrend többet jelent, mint bármely konkrét élelmiszer.

Paprika a fogyáshoz?

Talán hallottunk már róla, hogy a paprika segíthet a fogyásban – lássuk, min alapulhat mindez.

Kapszaicin: a csípős paprikában (beleértve a chilit és a cayenne-port is) megtalálható a kapszaicin, melyről kimutatták, hogy serkenti az anyagcserét. Emellett kismértékben elnyomja az étvágyat. Idővel ez a hatás extra előnyt jelenthet a fogyás tekintetében, de nem ettől fognak nagy mennyiségben leolvadni a kilók.

Kutatások szerint azok, akik általában nem esznek fűszeres ételeket, nagyobb eséllyel profitálnak abból, ha egyszer-egyszer csípős paprikát fogyasztanak. Úgy tűnik, a kapszaicin befolyásolja az anyagcserét a testhőmérséklet emelésével, ami így több energiát használ fel.

Dihidrokapsziát (DCT): ez a vegyület a kapszaicin rokona. A DCT az enyhe, édes chili paprika törzsében található meg.

Kutatók szerint a kapszula formájú DCT a kapszaicinhez hasonlóan működik – leszámítva, hogy meglehetősen tüzes érzést ad. Egy kisméretű tanulmány kimutatta, hogy azok, akik 1 hónapon át magas fehérje- és nagyon alacsony kalóriatartalmú étrendet követtek, nagyjából napi 100 plusz kalóriát égettek el.

Nem fogytak azonban többet, mint akiknek placebót adtak - talán mert az étrendjük már eleve nagyon alacsony kalóriatartalmú volt. Az eredmények ellenőrzéséhez nagyobb, hosszabb vizsgálatokra van szükség.

Piperin: a szárított fekete borsban található piperin megakadályozhatja az új zsírsejtek képződését. Tudósok azonban eddig csak egérsejteket tanulmányoztak, így nincs bizonyíték arra, hogy a mechanizmus az embereknél is működne. Ha szeretjük a fekete borsot, bátran ízesítsük vele ételeinket. Kalóriamentes és nem emeli meg a vérnyomást. Fogyásban azonban ne nagyon bízzunk általa.

A paprika felhasználása

A paprika igen sokoldalú. A mártogatóstól a salátákon át a tésztaételekig mindenhez adhatunk nyers paprikát.

Sütése is nagyon egyszerű. Érdemes egy kis rést végni a szárak közelében. Enyhe feketedésig kell sütni vagy grillezni, majd hagyjuk gőzölögni egy műanyag zacskóba cipzározva körülbelül 15 percig, mielőtt lekaparnánk a bőrt és eltávolítanánk a szárat és a magokat.

Fontos: ha csípős paprikával dolgozunk, megégethetjük a bőrünket és megsérthetjük a szemünket, ezért viseljünk gumikesztyűt. Tartsuk távol a kezüket arcunktól, s amint végeztünk, mossunk alaposan kezet. Tartsunk a közelben egy pohár teljes vagy alacsony zsírtartalmú tejet is - a kapszaicin nem oldódik vízben. Szükség van egy kis zsírra, hogy semlegesítsük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.