Karácsony és szilveszter utáni tünetek? Mikor gondoljunk hisztamin intoleranciára?

Karácsony és szilveszter utáni tünetek? Mikor gondoljunk hisztamin intoleranciára?

hisztamin
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 03. 13:38
Előfordulhat, hogy nem csak a túlevés miatt érzi rosszul magát az ünnep utáni napokban. Hisztamin intolerancia esetén többek között a halak, savanyú káposzta, mák, dió és néhány alkohol is panaszokat okozhat.Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán gyanakodjunk.

Előfordulhat, hogy nem csak a túlevés miatt érzi rosszul magát az ünnep utáni napokban. Hisztamin intolerancia esetén többek között a halak, savanyú káposzta, mák, dió és néhány alkohol is panaszokat okozhat.Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek kapcsán gyanakodjunk.

Fotó: 123rf.com

Ezért jelentkeznek a tünetek

Hisztamin a szervezetünkben található, valamilyen külső hatásra szabadul fel a sejtekben. Táplálkozásunkkal is tudjuk befolyásolni, hogy mennyi hisztamin szabadul fel. Egyes élelmiszerek hisztamin tartalma magas, más élelmiszerek pedig a szervezet hisztamin termelését fokozzák, de léteznek olyan ételek, ill. gyógyszerek is, amelyek a hisztamin lebontását akadályozzák meg.

Az eredmény minden esetben az, ha ilyen ételeket fogyasztunk, a hisztamin mennyisége megnő a szervezetben. A problémát azonban nem önmagában ez jelenti, hanem az, hogy ha valakinél nem áll rendelkezésre elegendő, a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim. Ezt az állapotot nevezzük hisztamin érzékenységnek, vagy hisztamin intoleranciának.

savanyú káposzta
Foto:pixabay.com

Hisztaminban gazdag karácsonyi menü?

Az ünnepek alatt sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek felerősítik a hisztamin intolerancia tüneteit. A hagyományos menü részei a halak, az érett, penészes és füstölt sajtok, valamint a füstölt húskészítmények, a savanyú káposzta, a mák, a dió, a mogyoró, a csokoládé, a tojásfehérje és a fahéj. Az alkoholok közül különösen a pezsgő és a vörösbor rontja a hisztamin érzékenyek állapotát. A felsorolt ételek mellett további élelmiszerek is kerülendők a hisztamin diéta során, ezekről dietetikus tud bővebb tájékoztatást adni, az orvosi kivizsgálást és diagnózist követően.

A hisztamin intolerancia tünetei

A tünetek valóban igen sokfélék lehetnek. A légúti panaszoktól kezdve az emésztőrendszeren át az izmokat és a csontozatot is érintheti. A hisztamin intolerancia tünete lehet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom.

Dr. Németh Alíz elmondta, hogy ha valakinél ezek közül több is jelen van egy időben, vagy a tünetei ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni, illetve a kivizsgálás során a hisztamin intolerancia lehetőségére is gondolni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.