A gyümölcslében és a cukorral édesített italokban található fruktóz gyulladást okoz

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 28. 14:15
Rendellenes kardiometabolikus állapotot okozhat a cukros üdítőkből származó fruktóz

Rendellenes kardiometabolikus állapotot okozhat a cukros üdítőkből származó fruktóz

A gyümölcsfruktóz jótékony az egészségre nézve

A különféle cukros italokból származó fruktóz rendellenes kardiometabolikus állapot kialakulásához vezethet – hívta fel a figyelmet egy új tanulmány.

Kardiometabolikus rendellenességet okozhat a cukorral édesített italokból származó fruktóz-bevitel. Ezzel szemben a gyümölcsökben levő fruktóz jótékony hatással van a szív- és az érrendszer egészségére – mutatott rá egy friss tanulmány, melyet a The American Journal of Clinical Nutrition folyóirat közölt.

Fotó: 123rf.com

A fruktóz nagy mennyiségben van jelen a gyümölcsökben, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupokban és a cukorral édesített italokban.

Az Egyesült Államokban egy országos felmérés szerint átlagosan napi 49 gramm fruktózt fogyasztanak az emberek, ami az egész népesség teljes energiabevitelének körülbelül 10 százalékát teszi ki.

A fruktóz leggyakoribb forrásai Amerikában a cukorral édesített italok – ezek a teljes fruktóz 46 százalékát adják.

A magas fruktózbevitel különféle egészségügyi problémákat eredményezhet - beleértve a cukorbetegséget és az elhízást. Emellett ismert, hogy a fruktóz gátolja a glükóz anyagcserét, fokozza a zsírsavszintézist és gyulladást vált ki.

A friss tanulmányban a kutatók a különböző táplálékforrásokból származó fruktózbevitel és a kardiometabolikus és gyulladásos biomarkerek vérben levő szintje között tárták fel az összefüggést.

A tudósok három nagyszabású tanulmány keresztmetszeti adatait elemezték – a vizsgálatok amerikai felnőttek bevonásával készültek. Az elsőből 6.858 férfi, a másodikból 15 ezer nő, a harmadikból 19. 456 hölgy szolgáltatott adatot az egészségügyi szakemberek nyomonkövetési vizsgálatában.

A vérvétel idején egyik alanynak sem volt cukorbetegsége, nem küzdöttek szív- és érrendszeri betegséggel vagy rákkal.

A fruktóz-bevitel meghatározására az élelmiszerbevitel-gyakoriságról szóló kérdőívből nyert adatokat elemezték a kutatók. Három különböző fruktózforrást vettek figyelembe: a gyümölcsöket, a gyümölcsleveket és a cukorral édesített italokat.

A résztvevőktől vett vérmintákat 14 glikémiás, gyulladásos és lipid biomarker tekintetében elemezték. Ezek ugyanis ismerten összefüggésben állnak a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásával.

A három vizsgálati csoport adatelemzése rámutatott, hogy a férfi résztvevők több fruktózt fogyasztottak, mint a nők. A gyümölcs volt minden csapatban a fruktóz fő forrása.

A cukorral édesített italokból származó fruktóz bevitele magasabb volt a férfiaknál, mint a nőknél.

Kiderült az is, hogy valamennyi vizsgálati csoportban a nemdohányzó, a jelentősen kevesebb alkoholt fogyasztó, alacsonyabb testtömeg-indexű (BMI) vagy több fizikai aktivitást végző résztvevők ettek meg nagyobb valószínűséggel gyümölcsből és gyümölcslevekből származó fruktózt.

Az asszociációs elemzés eredményei alapján a fruktózbevitel napi 20 grammos növekedése a vérben magasabb gyulladásos biomarker- és trigliceridszinttel, valamint alacsonyabb adiponektin- és nagy sűrűségű lipoprotein-koleszterinszinttel jár.

A fruktózbevitel és a gyulladásos biomarkerek szintje közötti összefüggés a magasabb testtömeg-indexű és alacsonyabb fizikai aktivitású alanyoknál volt mélyebb.

Amikor a kutatók külön-külön figyelembe vették a különböző fruktózforrásokat, kiderült: a cukorral édesített italok a legtöbb vizsgált biomarkerben kedvezőtlen változásokat okoznak. Megállapították, hogy a gyümölcslé fogyasztása kapcsolódik a magasabb C-peptid, hemoglobinhoz kötött glükóz (a cukorbetegség markere), triglicerid és alacsonyabb adiponektin szinthez.

Fotó: 123rf.com

Szemben a gyümölcslevekkel és a cukorral édesített italokkal, a gyümölcsökből származó fruktóz-fogyasztás a kardiometabolikus és gyulladásos biomarkerek kedvező vérszintjével hozható összefüggésbe.

Csökkentette azonban a gyulladásos, glikémiás és lipid biomarkereket a vérben, amikor a napi 20 gramm, cukorral édesített italból származó fruktózt gyümölcsfruktózzal helyettesítették.

A tanulmány rávilágít, hogy a gyümölcsléből és a cukorral édesített italokból eredő fruktózbevitel számos kardiometabolikus és gyulladásos biomarker kóros vérprofilját eredményezheti, miközben a gyümölcsökből származó fruktóznak egészségügyi előnyei lehetnek.

A kutatók megjegyzik ugyanakkor, hogy ennek a tanulmánynak is vannak korlátai; ezért szükség lesz még különböző populációk bevonásával készülő, jövőbeli tanulmányokra ahhoz, hogy az italfruktóz bevitelét korlátozó szabályokat lehessen kialakítani.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.