Tejmentes Karácsony ízkavalkáddal, és torta recepttel  

Tejmentes Karácsony ízkavalkáddal, és torta recepttel  

recept
PUBLIKÁLÁS: 2022. december 07. 13:32
Karácsonykor a szeretet és a család harmóniájában, valljuk be, az ajándékozásé és a közös falatozásé a főszerep. Újabb és újabb különleges finomságok lesznek a karácsonyi menüsorok részei, és számtalan finomságból a tej, a tejtermékek mint a túró, a tejföl vagy a sajtkém sem hiányozhatnak.

Karácsonykor a szeretet és a család harmóniájában, valljuk be, az ajándékozásé és a közös falatozásé a főszerep. Újabb és újabb különleges finomságok lesznek a karácsonyi menüsorok részei, és számtalan finomságból a tej, a tejtermékek mint a túró, a tejföl vagy a sajtkém sem hiányozhatnak.

Na de mit tegyenek a tejfehérje-allergiások, laktózérzékenyek és más, tejmentesen táplálkozók, mint a paleo és keto étrendet követők, illetve nekik kedveskedni vágyók? Nekik nyújt kiváló lehetőséget a ToTu termékcsalád. A 100%-ban magyar fejlesztésű és gyártású, tojásfehérje alapú termékcsalád tagjaival pótolni tudjuk a rögös túrót, sajtkrémet, vajkrémet, tejet, sőt ízesített változataikkal a gyümölcsös joghurtot, kávéitalt is. Ráadásul ezek a zsír-, és szénhidrátmentes termékek a konyhában pont úgy viselkednek mint a tejtermékek, így kiváló sütemények és torták alapanyagai is lehetnek, mint az alább bemutatott narancsos paleo tortáé is.

Foto:ToTu

Narancsos paleo torta:

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 3 tojás
  • 3 dkg darált mandula
  • 3 dkg eritrit
  • csipet só

a narancs zseléhez:

  • 20 dkg frissen facsart narancslé
  • 5 dkg eritrit
  • 6 gramm pektin

a narancs krémhez:

  • 1 adagebből, amihez pluszban 4 gramm zselatint is hozzáadunk főzés előtt

a fehér krémhez:

  • 30 dkgToTu Rögös
  • 8 dkg eritritol
  • 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1/2 bio citrom leve és reszelt héja
  • 3 lapzselatin (vagy 5 gramm por)
  • 1 dl víz

a habhoz:

  • 4 dl kókuszkrém
  • 1 evőkanál eritrit

Elkészítés:

A narancszselét akár hetekkel a torta összeállítása előtt is elkészíthetjük. A narancslét felforraljuk. Hozzákeverjük a pektinnel elkevert édesítőt. 2 percig forraljuk. Sütőpapírral bélelt 18 centis tortaformába simítjuk. Kifagyasztjuk.A piskótához a tojásfehérjéből, csipetnyi sóval, kemény habot verünk. A verést folytatva egyesével hozzáadjuk a sárgájákat is. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön, hozzáforgatjuk a mandula és eritrit keverékét. A masszából sütőpapíros tepsire 23cm-es tortalapot kenünk, végül 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.Amíg sül a piskóta, elkészítjük a narancskrémetaz itt leírtakszerint (ne felejtsünk el 4 gramm zselatint is hozzáadni pluszban), és kihűtjük.

A fehér krémhez a zselatint a vízben kis lángon feloldjuk, majd a többi hozzávalóval együtt sima krémméturmixoljuk. A habhoz a kókuszkrémet 30 percre fagyasztóba tesszük, majd az eritrittel kemény habbá verjük. Silikomart Kit Tarte Meringué formába simítjuk, és kifagyasztjuk. Ha nincs ilyen formánk, akkor a torta összeállításának legvégén csillagcsőrös habzsákból is nyomhatunk rá csillagokat, de akár csak simán el is simíthatjuk a tetején.

A torta összeállítása:

A piskótát oldalán sütőpapírral vagy wax fóliával bélelt 23cm-es kapcsos tortaforma aljába tesszük. Ráöntjük a fehér krémet. A közepére tesszük a kifagyott zselét. Enyhén belenyomjuk. Annyi időre, amíg a fehér réteg megdermed, hűtőszekrénybe tesszük. Rásimítjuk a narancskrémet. Visszatesszük a hűtőbe, amíg ez a réteg is megdermed. Ráhelyezzük a kifagyott habtetőt, (ez szépen felpuhul, de nem esik majd össze, a narancszselé a közepén szintén puhává válik majd, de nem lesz folyós.) vagy rányomjuk, rásimítjuk a habot.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.