Rossz a lehelete? Bizonyos típusú probiotikus baktériumok segíthetnek

Rossz a lehelete? Bizonyos típusú probiotikus baktériumok segíthetnek

probiotikum
PUBLIKÁLÁS: 2022. december 24. 19:12
Az erjesztett élelmiszerekben, például a joghurtban, a kovászos kenyérben és a miso levesben található probiotikumok semlegesíthetik a száj baktériumai által termelt gáznemű kénkeverékeket.

Az erjesztett élelmiszerekben, például a joghurtban, a kovászos kenyérben és a miso levesben található probiotikumok semlegesíthetik a száj baktériumai által termelt gáznemű kénkeverékeket.

Ha tartósan rossz leheletről van szó, az erjesztett élelmiszerekben, például a joghurtban, a kovászos kenyérben és a miso levesben található probiotikus baktériumtípusok segíthetnek enyhíteni a kellemetlen szagot - állítja egy új tanulmány.

Korábbi tanulmányok elemzése során kiderült, hogy bizonyos étrend-kiegészítőként szedett baktériumok, köztük a Lactobacillus salivarius és a Lactobacillus reuteri segíthetnek a lehelet felfrissítésében - olvasható a BMJ Open című szaklapban kedden megjelent jelentésben.

A rossz lehelet vagy szájszag "a harmadik leggyakoribb betegség, ami miatt a betegek fogorvoshoz fordulnak, csak a (szuvasodás) és a parodontális betegségek mögött áll a rangsorban" - írják a kínai kutatók.

A tartós rossz lehelet egyik fő oka a kén és más elemek gáznemű keveréke, az úgynevezett illékony kénvegyületek, amelyeket a száj baktériumai termelnek - jegyzik meg a kutatók.

szájszag, férfi
Fotó: 123rf.com

Lehetséges lenne e vegyületek hatását semlegesíteni?

Hogy közelebbről megvizsgálják, a probiotikus baktériumok segíthetnek-e a rossz lehelet kezelésében, a kutatók átfésülték az orvosi szakirodalmat a témával kapcsolatos tanulmányok után. Végül hét klinikai vizsgálatot találtak, amelyekben összesen 278, 19 és 70 év közötti ember vett részt.

A vizsgálatokban a rossz lehelet súlyosságát a szájban észlelt vegyületek mérésével értékelték, valamint egy pontszámmal, amely azt mutatta, hogy a szájtól különböző távolságokra mennyire erős a rossz lehelet szaga.

Amikor a kutatók összevonták a hét vizsgálat adatait, azt találták, hogy a bűzös lehelethez köthető vegyületek mennyisége jelentősen csökkent azoknál a résztvevőknél, akik probiotikumokat fogyasztottak, szemben azokkal, akik placebót kaptak. A javulás azonban nem volt tartós, körülbelül négy hétig tartott.

Bár az eredmények biztatóak voltak, a kutatók megjegyzik, hogy az eredeti vizsgálatok meglehetősen kicsik voltak.

"A jövőben több magas színvonalú, randomizált klinikai vizsgálatra van szükség az eredmények ellenőrzéséhez és a probiotikumok hatékonyságának bizonyításához a szájszag kezelésében" - mondták.

Dr. Alessandro Villa, a Baptist Health South Florida Miami Cancer Institute szájgyógyászati, szájüregi onkológiai és fogászati osztályának vezetője szerint az eredményeknek van értelme. Azt nem tudni, hogy a tényleges élelmiszerek, például a joghurt vagy a savanyúság helyettesítése ugyanolyan pozitív hatással jár-e, mint a táplálékkiegészítő szedése.

Ésszerű lenne, ha egy rossz leheletű ember egy rövid kísérletet - körülbelül egy hétig - végezne, hogy kiderüljön, az ilyen erjesztett élelmiszerek fogyasztása hozhat-e változást, mondta Villa.

Az erjesztett és probiotikus élelmiszerek jótékony élő mikroorganizmusokból állnak, de fontos tudni, hogy milyen típusú és mennyi baktériumot tartalmaznak, mondta Dr. Martinna Bertolini, a Pittsburghi Egyetem parodontológiai és megelőző fogászati tanszékének adjunktusa.

"Egy dolog, amit figyelembe kell venni, hogy a tejtermékek fogyasztása a probiotikumokban gazdag étrend beiktatása érdekében a szénhidrát- és cukorfogyasztás növekedéséhez is vezethet, ami a lepedék és a biofilm fokozott felhalmozódásához vezethet" - mondta Bertolini egy e-mailben.

Perri Halperin táplálkozási szakértő szerint a tartósan rossz szájszagú embereknek fel kellene keresniük egy fogorvost az esetleges mögöttes egészségügyi problémák miatt.

"Ez olyan egészségügyi problémákra utalhat, amelyek nem feltétlenül fogászati problémák" - mondta Halperin, a New York-i Mount Sinai Kórház klinikai táplálkozási koordinátora.

A rossz lehelet lehetséges okai között szerepelnek:

  • Ínybetegségek
  • Szuvasodás
  • Bizonyos ételek, például a fokhagyma
  • A mandulákkal kapcsolatos problémák
  • Vesebetegség
  • Súlyos cukorbetegség
  • Szájszárazság

A szájszárazság, amikor a szervezet nem termel megfelelő mennyiségű nyálat, a rossz folyadékbevitel, valamint a gyógyszerek, például a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek egy része miatt alakulhat ki, mondta Villa.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.