Ezért fontos télen vöröshagymát enni

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2022. december 08. 15:25
A hidegebb időszak beköszöntével fontos minél több egészséges élelmiszert beépíteni a táplálkozásunkba. Ilyenkor ugyanis a gyakori megfázásos és légúti betegségekkel szemben a megfelelő szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is védekezhetünk. A hagymafélék pedig a legjobbak közé tartoznak az őszi-téli zöldségek közül.

A hidegebb időszak beköszöntével fontos minél több egészséges élelmiszert beépíteni a táplálkozásunkba. Ilyenkor ugyanis a gyakori megfázásos és légúti betegségekkel szemben a megfelelő szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is védekezhetünk. A hagymafélék pedig a legjobbak közé tartoznak az őszi-téli zöldségek közül.

Foto:pixabay.com

Támogatják az immunrendszer működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, ígykifejezetten alkalmasak a felső légúti problémák kezelésére. Emellett kiváló fűszerezőképességgel rendelkeznek, így nem is olyan meglepő, hogy a korabeli krónikák szerint Mátyás királynak a vöröshagyma volt a kedvenc csemegéje – írja portálunkhoz eljuttatott közleményében a hagymafélékről az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program. A hagymafélék közül ezúttal a vöröshagyma legjobb tulajdonságait szedték össze.

A hagymafélék a hazai, tradicionális ételeink kötelező elemei. A bélflóra szempontjából igazán értékes anyagot, inulint tartalmaznak, de antioxidánsokban is gazdagok, így az immunrendszerünkre is pozitív hatást gyakorolnak” – fogalmazott Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa. Lássuk tehát,hogyan hat a vöröshagyma fogyasztása a szervezetre.

Foto:wikipedia

Csökkenti a vércukorszintet

A vöröshagymában találhatókrómbizonyítottan csökkenti az vércukorszintet, javítja a glükóztoleranciát, illetve segít csökkenteni a koleszterinszintet is. Jótékony hatással van továbbá a gyomor- a bélrendszer egészségére. Egy fej vöröshagyma a felnőttek számára ajánlott napi krómbevitel 20 százalékát fedezi.

Magas antioxidánstartalom

A vöröshagyma nagyongazdag flavonoidokban, flavonoid típusú antioxidánsokban, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást. Olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.

Támogatja az immunrendszer működését

A vöröshagyma bővelkedik prebiotikumokban, amelyeksegítenek megőrizni az egészséges bélflórát, és így hozzájárulnak az immunrendszer optimális működéséhez.

Jót tesz a csontoknak

A vöröshagyma a csontok egészségét is javítja, rendszeres fogyasztása mérsékli acsontritkulást.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.