A vitaminturbóhoz a séf ajánl zöldturmix-receptet
Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket is télre. Minél tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és válogatjuk meg az alapanyagokat, annál jobban fel tudjuk vértezni immunrendszerünket a különféle vírusos megbetegedések vagy a szezonális nátha ellen.
Sokféle őszi zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, amelyek tele vannak A-, B-, C-, D- vagy épp P-vitaminnal. Ráadásul változatosan lehet őket elkészíteni: levesként, salátaként, főtt vagy sült ételként is az asztalra kerülhetnek. Sőt, készíthetünk belőlük turmixot vagy smoothie-t is. Hasznos tudnivalók következnek most az őszi vitaminturbóról, és még egy séf által ajánlott finom zöldturmix-recepttel is gazdagabbak lehetünk.
Még október és november is bővelkedik olyan zöldségekben és gyümölcsökben, amelyek tele vannak vitaminnal és számtalan formában elkészíthetők. Tél felé közeledve érdemes ezekből többet fogyasztani, hiszen immunrendszerünk erősítéséért akkor tehetünk a legtöbbet, ha tudatosabban állítjuk össze étrendünket, és a lehető legtöbb vitamint és nyomelemet természetes úton visszük be szervezetünkbe - állítja Csécsényi Zoltán, a soproni Fagus Hotel executive séfje. Nézzük át most, hogy milyen jótékony hatással bírnak az őszi zöldségek, gyümölcsök, és miért jó, ha ezekre építjük őszi vitaminkúránkat.
Felsorolni is nehéz, hányféle zöldségnek van szezonja október környékén, ami mind fontos C-vitamin-forrás. Ez az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen vitamin növeli szervezetünk ellenállóképességét, támogat a kórokozók elleni harcban, csökkenti a gyógyulási időt, és jelentős a bőrvédő szerepe, ami testünk elsődleges védvonala.
Ha őszi gyümölcsökről van szó, legtöbbünknek rögtön az alma, a körte, a szilva vagy a szőlő jut eszébe. Ezek mindegyike bőven tartalmaz C-vitamint, és nem csak frissen fogyasztva jóízű csemegék, hanem szárítva, levesben, salátában és süteménybe töltve is finomak. Természetesen nem mindegy, hogy a gyümölcsös ételeket hogyan készítjük el, hiszen fontos, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszunk, ami terheli a szervezetet, gyengíti az immunrendszert.
Ne feledkezzünk meg a folyadékról sem
A Fagus séfje szerint bármennyi vitaminnal is próbáljuk meg erősíteni immunrendszerünket, gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékról. Ha azt szeretnénk, hogy szervezetünk meghálálja a gondoskodást és egészségesen működjön, naponta nagyjából 2-3 liter folyadékot kell innunk. Természetesen a legegészségesebb az ivóvíz, de fogyaszthatunk többek között frissen préselt gyümölcsleveket, zöldség- vagy gyümölcsturmixokat, teákat, gyógyteákat is. A megfelelő mennyiségű vízbevitel nemcsak segít a méregtelenítésben, illetve egyes vitaminok felszívódásában, hanem elősegíti a bélrendszer egészséges működését, egészséges bélflóra nélkül pedig nincs erős immunrendszer.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.