Gluténmentes élelmiszerek versenye
Egyesületünk 2015-ben döntött az „Év Új Gluténmentes Terméke” díj megalapításáról. Célunk a hazai gyártók termékfejlesztési kedvének bátorítása volt elsősorban, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy az újabb élelmiszerek táplálkozási értékei – rosttartalma magasabb, só-, cukor- és transz zsírtartalma -- pedig alacsonyabb – lesznek, mint a már az üzletek polcain elérhetőek. A versenyt azt követően minden évben megrendeztük, egészen 2021-ig, amikor is a COVID-19 világjárvány miatt ez a program is ellehetetlenült.
Az Év Új Gluténmentes Terméke verseny nyertesei voltak:
2016 – Gluténmentes hamburger zsemle – P.Geri Kft./DietABC
2018 – Naturbit gluténmentes répatorta – Hunorganic Kft.
Különdíj – Gluténmentes Muffin – Dr. Oetker Kft.
2019 – Magvas kenyér – Gluténmentes Bt.
2020 – Gluténmentes szendvics család – Abonett Kft.
Első évben az egyesület tagjainak szavazatai, a későbbiekben pedig egy szakemberekből és lisztérzékenyekből álló szakmai zsűri döntött a legfeljebb 2 éve forgalomba került gluténmentes élelmiszerek között.
A COVID-szünet után átalakítva kicsit, mesterpékek és az Amurex Kft. javaslatai szerint hirdettük meg először a 2022 Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye Versenyt.
A Verseny fővédnökének sikerült megnyerni dr. Nagy István Agrárminisztert, és más agrárszakmai szervezetek és gyártó cégek támogatását is.
A versenyt 2022-ben gluténmentes kenyerek (egységtömeg: 250 g vagy 500 g) és gluténmentes péksütemények, finom (töltetlen) pékáruk (egységtömeg: max.100 g), mint a zsemlefélék, kiflifélék, bagettek, ciabatták, kalácsok, omlós termékek és leveles termékek gyártói számára hirdettük meg.
A részvételi feltételek között kiemelten figyeltünk a gluténmentes élelmiszerekre érvényes jogszabályok betartására és a gluténtartalom ellenőrzésére is.
Az értékelés során „vakon” vizsgálták a termékeket, összesen 100 pontot szétosztva az egységtömeg betartására, az alakra és a bélzet állaga mellett az ízére és illatára. Emellett ellenőrizték a glutén tartalom mérés eredményét és az innovációs értéket. A zsűrizés 2022. október 5-é, a KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Tanműhelyében történt. A zsűri tagjai mesterpékek, agrárszakemberek és gluténmentes diétázók voltak, és kizárólag a versenyre beadott mintadarabokat vizsgálhatták, úgy, a termékeken nem szerepelt a gyártó cég neve, emblémája, vagy bármilyen olyan adat, jelölés, amely beazonosíthatóvá tette volna bármelyiket is.
A versenyben résztvevő cégek és a választott kategóriák
Kenyér | Péksütemény | |
Aranycipó kft. | x | x |
Budapharma Kft. | x | |
Egy Cseppnyi Csoda Kft. | x | x |
Free From Hungary Kft | x | |
Greenpass Kft. -Free Gluténmentes Pékség | x | x |
Hunorganic Kft. | x | x |
Lavina Kft. | x | |
Magyar Gluténmentes Pékség Kft. | x | x |
NYDFI Kft. – Tibidabo Pékség | x | x |
Optimum Kkt. | x | x |
P.Geri Kft. | x | x |
Szafi Products Kft. | x | |
YesMama Zrt. | x | x |
Vita Stilo Kft. | x | |
Benevezett | 20 | 37 |
Értékelt | 18 | 32 |
Eredményhirdetés – 2022. október 17-én volt, az október 16-i Kenyér Világnapjához időzítve.
A díjazottak
Kenyérverseny
1.helyezett Cirok cipó Hunorganic Kft.
2.helyezett Chiamagos Cipó Gluténmentes Pékség NYDFI Kft. – Tibidabo
Péksütemény verseny
1.helyezett Mákos kalács szeletek Aranycipó Kft.
2.helyezett Kifli Magyar Gluténmentes Pékség Kft.
Különdíj – Innovációs különdíj
Universal plus cipó prebiotikus cikória inulinnal Hunorganic Kft.
A verseny szakmai és anyagi támogatói:
Miért gluténmentes?
L.É.O.E.
Célunk: Biztonságos, elérhető, ízletes, a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő, innovatív gluténmentes kenyerek és péksütemények – megfizethető áron!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.