2022 gluténmentes terméke és újdonságok a coeliakiában 

gluténmentes
PUBLIKÁLÁS: 2022. október 30. 13:33
Gluténmentes élelmiszerek versenye

Gluténmentes élelmiszerek versenye

Egyesületünk 2015-ben döntött az „Év Új Gluténmentes Terméke” díj megalapításáról. Célunk a hazai gyártók termékfejlesztési kedvének bátorítása volt elsősorban, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy az újabb élelmiszerek táplálkozási értékei – rosttartalma magasabb, só-, cukor- és transz zsírtartalma -- pedig alacsonyabb – lesznek, mint a már az üzletek polcain elérhetőek. A versenyt azt követően minden évben megrendeztük, egészen 2021-ig, amikor is a COVID-19 világjárvány miatt ez a program is ellehetetlenült.

Az Év Új Gluténmentes Terméke verseny nyertesei voltak:

2016 – Gluténmentes hamburger zsemle – P.Geri Kft./DietABC

2018 – Naturbit gluténmentes répatorta – Hunorganic Kft.

Különdíj – Gluténmentes Muffin – Dr. Oetker Kft.

2019 – Magvas kenyér – Gluténmentes Bt.

2020 – Gluténmentes szendvics család – Abonett Kft.

Első évben az egyesület tagjainak szavazatai, a későbbiekben pedig egy szakemberekből és lisztérzékenyekből álló szakmai zsűri döntött a legfeljebb 2 éve forgalomba került gluténmentes élelmiszerek között.

A COVID-szünet után átalakítva kicsit, mesterpékek és az Amurex Kft. javaslatai szerint hirdettük meg először a 2022 Gluténmentes Kenyere és Péksüteménye Versenyt.

A Verseny fővédnökének sikerült megnyerni dr. Nagy István Agrárminisztert, és más agrárszakmai szervezetek és gyártó cégek támogatását is.

A versenyt 2022-ben gluténmentes kenyerek (egységtömeg: 250 g vagy 500 g) és gluténmentes péksütemények, finom (töltetlen) pékáruk (egységtömeg: max.100 g), mint a zsemlefélék, kiflifélék, bagettek, ciabatták, kalácsok, omlós termékek és leveles termékek gyártói számára hirdettük meg.

glutenmentes
Foto:123rf.com

A részvételi feltételek között kiemelten figyeltünk a gluténmentes élelmiszerekre érvényes jogszabályok betartására és a gluténtartalom ellenőrzésére is.

Az értékelés során „vakon” vizsgálták a termékeket, összesen 100 pontot szétosztva az egységtömeg betartására, az alakra és a bélzet állaga mellett az ízére és illatára. Emellett ellenőrizték a glutén tartalom mérés eredményét és az innovációs értéket. A zsűrizés 2022. október 5-é, a KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Tanműhelyében történt. A zsűri tagjai mesterpékek, agrárszakemberek és gluténmentes diétázók voltak, és kizárólag a versenyre beadott mintadarabokat vizsgálhatták, úgy, a termékeken nem szerepelt a gyártó cég neve, emblémája, vagy bármilyen olyan adat, jelölés, amely beazonosíthatóvá tette volna bármelyiket is.

Foto:123rf.com

A versenyben résztvevő cégek és a választott kategóriák

Kenyér

Péksütemény

Aranycipó kft.

x

x

Budapharma Kft.

x

Egy Cseppnyi Csoda Kft.

x

x

Free From Hungary Kft

x

Greenpass Kft. -Free Gluténmentes Pékség

x

x

Hunorganic Kft.

x

x

Lavina Kft.

x

Magyar Gluténmentes Pékség Kft.

x

x

NYDFI Kft. – Tibidabo Pékség

x

x

Optimum Kkt.

x

x

P.Geri Kft.

x

x

Szafi Products Kft.

x

YesMama Zrt.

x

x

Vita Stilo Kft.

x

Benevezett

20

37

Értékelt

18

32

Eredményhirdetés – 2022. október 17-én volt, az október 16-i Kenyér Világnapjához időzítve.

A díjazottak

Kenyérverseny

1.helyezett Cirok cipó Hunorganic Kft.

2.helyezett Chiamagos Cipó Gluténmentes Pékség NYDFI Kft. – Tibidabo

  1. helyezett Magszórásos Cipó Greenpass Kft. -Free Gluténmentes Pékség

Péksütemény verseny

1.helyezett Mákos kalács szeletek Aranycipó Kft.

2.helyezett Kifli Magyar Gluténmentes Pékség Kft.

  1. helyezett Kakaós kalács P. Geri Kft / DiétABC

Különdíj – Innovációs különdíj

Universal plus cipó prebiotikus cikória inulinnal Hunorganic Kft.

A verseny szakmai és anyagi támogatói:

  • Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége
  • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
  • NAK Magyarok Kenyere Nonprofit Közhasznú Kft.
  • Agrárminisztérium
  • Magyar Pékek Fejedelmi Rendje
  • Ireks-Stamag Kft.
  • Hunorganic Kft.
  • Bálint Analitika kft.
  • KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola

Miért gluténmentes?

  • A coeliakia (lisztérzékenység) autoimmun betegség, ami a lakosság 1-2%-át érintheti
  • A betegség egyetlen, ma ismert terápiája az élethosszig tartó gluténmentes diéta, ami a gluténtartalmú gabonák (búza, árpa, rozs) és az azokból készült élelmiszerek fogyasztásának teljes tilalmát jelenti
  • A gluténmentes élelmiszerek választéka az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt, több élelmiszergyártó cég is jelen van a piacon
  • A gluténmentes élelmiszerek a coeliakiás emberek számára a gyógyszerrel azonos értékű, ezért a gluténmentes élelmiszerek előállítása és minőségbiztosítási rendszerének is a gyógyszergyári követelményekkel kell azonos szintűnek lennie.

L.É.O.E.

  • 1990 óta képviseljük a coeliakiás betegek és családjuk érdekeit
  • Aktív partnere és/vagy tagja vagyunk hazai és európai intézményeknek, egészségügyi és más szakmai szervezeteknek, betegszervezeteknek
  • Az Association of European Coeliac Societies magyar tagjaként felelősek vagyunk az „Áthúzott Gabona” védjegy magyarországi licencbeadásáért és a helytelen használat figyeléséért is.
  • 2016 – 2020: Év Új Gluténmentes Terméke verseny megrendezése, a legfeljebb 2 éve piacra került élelmiszerek gyártóinak részvételével
  • 2022 – Újra indulás – termékkategóriákra

Célunk: Biztonságos, elérhető, ízletes, a táplálkozási ajánlásoknak megfelelő, innovatív gluténmentes kenyerek és péksütemények – megfizethető áron!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.