Bár a szezámmag a közelmúltban vált igazi „szuperétellé”, az indiai konyhában emberemlékezet óta nélkülözhetetlen. A gyulladáscsökkentéstől a vérnyomás mérsékelésén át a fogászati felhasználásig számos előnye van, melyeket érdemes számításba venni.
Noha nálunk is régóta használatos, a szezámmag a közelmúltban vált igazi sztárrá az élelmiszerek sorában. Indiában a Harappa-korszak óta termesztik – a közismert nevén „til”-ként említett szezámmag azonban nemcsak a konyhában népszerű, számos más előnnyel is bír.
Lássuk előnyös hatásait.
1.Szorongáskezelő: mivel a szezámmag magnéziumot, B1-vitamint és triptofánt tartalmaz, stresszoldó tulajdonságokkal rendelkezik. A triptofán nélkülözhetetlen a szerotonin nevű neurotranszmitter előállításában, amely csökkenti a fájdalmat, szabályozza az alvást és a hangulatot.
2.Gyulladáscsökkentő: a szezámmag előnye, hogy tiamin és B6-vitamin is megtalálható benne - ezek szükségesek a megfelelő sejtműködéshez és anyagcseréhez. A benne levő réz segít megbirkózni a test ízületeit érintő, gyulladások okozta állapotokkal.
3.Vérnyomáscsökkentő: a szezámmag jó vérnyomás-mérsékelő. A magvakban E-vitamint tartalmazó egyéb antioxidánsok is rejtőznek, amelyek segítenek fenntartani az egészséges vérnyomást. A szezámmag fogyasztása megelőzheti a magas vérnyomás kialakulását, amely a hirtelen agyvérzések jelentős kockázati tényezője.
4.Véd az UV sugárzás ellen: a szezámban található természetes antioxidánsoknak, valamint a fényvédő faktornak köszönhetően védi a szervezetet a káros ultraibolya sugaraktól. Sőt, megakadályozza a bélkárosodást is.
5.Rostban gazdag: a szezámmag külön előnye, hogy gazdag rostforrás. A rostok nélkülözhetetlenek az egészségünkhöz, a betegségek megelőzéséhez. Hozzájárulnak az emésztés egészségéhez. A nagyobb mennyiségű rostbevitel megakadályozza bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulását és a szívnek is jót tesz.
6.Jótékony a rák ellen: a szezámmagban rákellenes hatású magnéziumot és fitátot találunk. Csökkentik a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és prosztatarák kockázatát.
7.Sokat tesz a fogak egészségéért: a szezámmag olajkomponensekkel van tele, amelyek fogyasztása kimondottan egészséges. Segítenek eltávolítani a lepedéket és fokozzák a száj egészségét.
8.Egészséges légzőrendszert biztosít: a szezámmagban lévő magnézium megakadályozza a légúti görcsöket és csökkenti az asztma és egyéb légúti betegségek rizikóját.
9.Egészséges csontokat eredményez: ez a népszerű mag megfelelő mennyiségű kalciumot biztosít, emellett segíti a tápanyagok felszívódását, ami egészséges csontozathoz vezet - különösen a nők esetében.
10.Segíti a fogyást: a szezámmag azzal járul hozzá a kilók leadásához, hogy felpörgeti az anyagcserét és meggátolja a túlzott kalóriabevitelt.
11.Fokozza az immunitást: a szezámmag számos tápanyagot tartalmaz – gazdag rézben, cinkben, vasban, ezért jótékony hatású az immunrendszerre nézve.
A szezámmagnak is lehetnek mellékhatásai
A szezámmaggal sem árt ugyanakkor óvatosnak lenni. Bizonyos esetekben akár veszélyes allergiát is okozhat az arra érzékeny embereknél.
Íme a mellékhatásai.
1.Allergia: az anafilaxia vagy szezámallergia az egyik leggyakoribb mellékhatás, amennyiben valaki ilyen magot fogyaszt. Ennek gyakori tünete az émelygés, a légzési problémák. A köszvényben és Wilson-kórban szenvedőknek kerülniük kell a szezámmagot, ugyanis oxalátokat és rezet tartalmaz.
2.Vakbélgyulladás: talán meglepő, de a szezámmag vakbélgyulladást okozhat, amennyiben nagy mennyiségben fogyasztjuk. A magvak emészthetetlen rostokat tartalmaznak, ezért ha túl sokat eszünk belőlük, réteget képeznek a vakbél felett és ez fájdalmat okozhat.
3.Székrekedés: a szezámmag mellékhatása lehet a bélelzáródás – szintén akkor, ha nagy mennyiséget eszünk belőle. Súlyos emésztési problémákat is okozhat azonban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.