Segít a japán vízterápia a fogyásban?

Segít a japán vízterápia a fogyásban?

vízivás
PUBLIKÁLÁS: 2022. szeptember 12. 13:33
A japán vízterápia az a gyakorlat, amikor reggelente először több pohár szobahőmérsékletű vizet iszunk. Emellett szigorú, 15 perces étkezési ablakokra ösztönöz, hosszú szünetekkel az étkezések és a nassolások között.

A japán vízterápia az a gyakorlat, amikor reggelente először több pohár szobahőmérsékletű vizet iszunk. Emellett szigorú, 15 perces étkezési ablakokra ösztönöz, hosszú szünetekkel az étkezések és a nassolások között.

Míg egyesek arról számolnak be, hogy ez a szokás javította egészségük bizonyos aspektusait, sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon hatékony eszköz-e a fogyáshoz?

Foto:timesofindia.indiatimes.com

Így működik a japán vízterápia a fogyókúrában


Bár a vízterápia Japánból származik, világszerte nagyrészt a szájhagyománynak köszönhetően vált népszerűvé. A japán vízterápia működésének két fő összetevője van:

Először is, a vízterápia hívei minden reggel éhgyomorra, 45 perccel bármilyen étel vagy ital előtt négy-öt pohár (180 ml) szobahőmérsékletű vizet isznak. (Kezdetben érdemes csak 1-2 pohárral kezdeni, és fokozatosan növelni a mennyiséget). Ezután a nap folyamán a szokásos módon isznak vizet, figyelve a szomjúságjelzésekre.

víz, folyadék
Fotó: 123rf.com

Emellett a legtöbb pártfogó azt ajánlja, hogy lehetőleg csak 15 percig tartson egy-egy étkezés, és legalább 2 óra szünetet tartsunk, mielőtt bármi mást ennénk vagy innánk.

Bár semmilyen korlátozás nincs, hogy mit vagy mennyit ehetünk a vízterápia alatt, a fenntartható fogyáshoz egészséges táplálkozási döntésekre van szükség - nem csak a folyadékbevitelre. Bár a vízterápiának nincs időbeli korlátozása, sokan pár héten vagy egy hónapon belül előnyökről számolnak be, és általában addig folytatják a gyakorlatot, amíg látható eredményeket nem tapasztalnak.

Mit mondanak a kutatások?

A támogatók azt állítják, hogy a vízterápia segít megtisztítani az emésztőrendszert, javítja a bélrendszer egészségét, megelőzi a székrekedést, és csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a rák és a magas vérnyomás. Ezeket az állításokat azonban semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá.

Mégis, ha elegendő vizet iszunk, hidratáltak maradunk, ami elősegítheti az optimális agyműködést, az energiaszintet és a vérnyomást, valamint megelőzheti a fejfájást, a székrekedést és a vesekövet.

Ne feledjük viszont, hogy az alapvető vízszükséglet egyénenként változik. Bár a napi 8 csésze (1,9 liter) az általános ajánlás, e mennyiség mögött nincs tudományos bizonyíték. A vízterápia a napi vízszükséglet körülbelül felét fedezheti, ha követi ezeket az ajánlásokat. Kifejezetten a japán vízterápiával kapcsolatban kevés tudományos vizsgálatot végeztek, és a hasonló vízfogyasztási mintákra vonatkozó fogyási bizonyítékok vegyesek.

A hidratálás támogatja a fogyást


A több víz fogyasztása laktató hatású lehet, mivel a víz megtölti a gyomrot. Ez pedig megakadályozhatja a sóvárgást és a túlevést, amelyek egyébként hozzájárulhatnak a nem kívánt súlygyarapodáshoz.

Egy tanulmány szerint azok a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek, akik 30 perccel étkezés előtt 2,1 csésze (500 ml) vizet ittak, 13%-kal kevesebb ételt ettek, mint azok, akik nem fogyasztottak folyadékot étkezés előtt. Egy másik, közepes testsúlyú férfiakkal végzett vizsgálat is hasonló eredményeket hozott.

Mi több, egy áttekintés szerint a vízivás jelentősen növeli a nyugalmi energiafelhasználást (REE) felnőtteknél. (Az REE a szervezet által nyugalomban elégetett kalóriák alapszámát jelenti.) Emellett a kutatások azt is bizonyították, hogy a cukorral édesített italok vízzel való helyettesítése elősegítheti a súlygyarapodást. Végül pedig a 15 perces étkezési ablakok és az étkezések és uzsonnák közötti szünetek tovább csökkenthetik a kalóriabevitelt.

Foto:123rf.com

A tanulmányok eredményei vegyesek

A vízterápia 15 perces étkezési ablakai ronthatják a hosszú távú fogyást, mivel a bélrendszerednek nincs ideje jelezni az agynak, hogy jóllakott. Ennek eredményeként túl sokat és túl gyorsan ehetünk. Egy tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik gyorsan ettek, háromszor nagyobb valószínűséggel alakult ki túlsúly, mint azoknál, akik nem ettek. Ezzel szemben a lassú étkezés a túlsúly kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár együtt. A kutatásokból továbbá kiderül, hogy a kalóriakorlátozás kezdetben fogyást eredményezhet, de hajlamos növelni az éhséghormon, a ghrelin szintjét. Ez pedig az egyik oka annak, hogy a fogyókúrázóknak csak 20%-a tartja meg hosszú távon a súlyát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.