Számos előny származik belőle, de nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet
Az avokádó fogyasztása segíthet az egészséges koleszterinszint fenntartásában. Jó rost- és vitaminforrás, de emellett számos egyéb előnye is van. Lássuk ezeket sorjában!
Ma már nem újdonság, hogy gyakran változnak a legújabb táplálkozási trendek, étrendek, ezekkel meglehetősen nehéz lépést tartani. Egyes szakértők mostanság bizonyos ételek egészségügyi előnyeihez igazítják kutatásaikat. Az egyik ilyen élelmiszer az avokádó.
A Journal of the American Heart Association folyóiratban nemrég közölt tanulmány arra volt kíváncsi, vajon napi 1 darab avokádó fogyasztása milyen hatással bír a szokványos étrendhez képest.
Koleszterin és avokádó
Az ember hozzájuthat koleszterinhez az ételekből, de a szervezet maga is termeli azt. Fontos azonban tudni, hogy kétféle van: az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL).
Alapvető fontosságú, hogy a koleszterinszintet - különösen az LDL-szintet, melyet általában „rossz” koleszterinként jellemeznek - egy bizonyos szint alatt tartsuk, mert ez segít megelőzni a káros egészségügyi következményeket, mint például a szélütés vagy a koszorúér-betegség.
A vér koleszterinszintje fontos a szív egészsége szempontjából. Az emelkedett szint könnyen szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, beleértve az agyi érrendszeri betegségeket és a szívkoszorúér-betegséget.
Folyamatban van egy kutatás, mely arra kíváncsi, milyen tényezők befolyásolják a koleszterinszintet, és hogyan érdemes módosítani az étrendet, hogy egészséges szinten tartsuk koleszterinszintünket és javítsuk általános étrendünket.
Az avokádó fogyasztása például segíthet fenntartani az egészséges koleszterinszintet. Az avokádó számos hasznos vitamint rejt - ilyen a C- és K-vitamin -, de rendkívül jó rostforrás is.
A közelmúltban végzett kutatás randomizált vizsgálat volt, mely 6 hónapon át figyelte napi 1 avokádó elfogyasztásának egészségügyi előnyeit.
A kutatók tudni akarták, vajon ennyi avokádó naponta segít-e csökkenteni a zsigeri zsírosodást azoknál a résztvevőknél, akiknél megemelkedett a derékkörfogat.
Megvizsgálták a számos egyéb egészségügyi kimenetelre gyakorolt hatást is - beleértve a koleszterinszintet, a testsúlyt, a testtömeg-indexet és az egészséggel összefüggő életminőséget.
Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a vizsgálatban, eleve emelkedett derékkörfogattal kellett rendelkeznie, s csak olyanok csatlakozhattak, akik kevesebb mint 2 avokádót ettek havonta.
Az ún. intervenciós csoport (505 résztvevővel) naponta 1 avokádót fogyasztott, míg a kontrollcsoport (503 résztvevővel) folytatta megszokott étrendjét.
A szakemberek a vizsgálat elején, majd pedig a 8., 16. és 26. héten gyűjtöttek adatokat a táplálékkal történő bevitelről és MRI-vizsgálatokkal elemezték a zsigeri zsírszövet vagy a hasi szerveket körülvevő testzsír szintjét.
Kiderült: nem volt jelentős különbség a kontroll és az intervenciós csoport között, leszámítva a koleszterinszintet. Az intervenciós csoportnál alacsonyabb volt az összkoleszterinszint és a „rossz” koleszterin szintje is. Nem találtak szignifikáns különbséget a csoportok között a súlygyarapodás tekintetében sem - ami azt jelzi, hogy a napi 1 avokádó nem járult hozzá a súly megnövekedéséhez.
Az úgynevezett szuperélelmiszerek vagy egészséges ételek étrendhez hozzáadása nem feltétlenül jelent jelentős egészségügyi előnyöket – jegyezte meg dr. Alice H. Lichtenstein, a tanulmány szerzője. A tanulmány megállapította, hogy a pusztán zsírok és tápanyagok szempontjából „egészséges élelmiszerek” – mint az avokádó fogyasztása - nem járt klinikai előnyökkel. Nem voltak viszont negatív hatások és ez az általános étrend minőségének javulását hozta.
Ennek a tanulmánynak is voltak bizonyos korlátai. Például a kutatók nem gyűjtöttek adatokat a résztvevők gyógyszereiről, s csak 6 hónapon keresztül figyelték meg őket - hosszabb időtávon eltérő eredményeket lehetett volna elérni, különösen a zsigeri zsírszövet tekintetében.
Dr. Brian Power táplálkozási szakértő, aki nem vett részt a vizsgálatban, kiemelte: nem létezik egy bizonyos élelmiszer, amely megoldja az egészséges étkezést. Ha egyre összpontosítunk, az nem helyettesíti a teljes egészséges táplálkozást. Függetlenül a koleszterinre gyakorolt szerény hatástól, minden étrend előnyös, ami arra ösztönzi az embereket, hogy több gyümölcsöt és zöldséget egyenek és kiegyensúlyozottan táplálkozzanak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.