éAz Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hatóság összegyűjtött néhány fontos szabályt, amelyet többségünk hallott már. Egy részük igaz, egy részük hamis – akárhogy is, ezekkel nem árt tisztában lenni.
A valóság: Nem feltétlenül.
Egy-két nap élelmiszerbiztonsági szempontból még nem veszélyes, egyszerűen inkább ízlésbeli dologról van szó. Nagyjából három nap a lélektani határ, onnantól minden nappal nagyobbak az élelmiszerfertőzés esélyei, különösen ha a veszélyeztetettek közé tartozunk: a gyerekek, a várandósak, a betegek és a 65 éven felüliek kerüljék a lejárt szavatosságú tejtermékeket.
A valóság: Nyugodtan ihatunk.
Ha éjjelre az asztalra készítünk egy pohár vizet, ami még délben is ugyanott van, nyugodtan megihatjuk annak tartalmát, a vízben ugyanis nincs olyan összetevő, ami megromolhat.
A valóság: Nem igaz.
Gyakran előfordul, hogy miután a csokit a bárszekrényből kivesszük és megbontjuk, fehéres elszíneződést találunk a nasi felszínén. Ez talán ijesztő látvány, de aggodalomra nincs ok: a kakaóvaj elvált a zsírtól, vélhetően a meleg hatására, de ettől még teljesen ehető a csokoládé, sőt: ízre se változott.
A valóság: Igaz.
Vannak háztartások, ahol a vajat szobahőmérsékleten, az asztalon vagy a kamrában tárolják, így azonban nő a különböző fertőzések kockázata. Az avasodás az oxidációs folyamatok következtében ilyenkor felgyorsul, először az íz változik (igen kellemetlenre), majd az állag – ilyenkor a vaj fogyasztásra már nem alkalmas. Tegyük inkább a hűtőbe!
A valóság: Igaz.
Ha csak nincs külön jelölve, hogy „mosott”, „azonnal fogyasztható”, a gyümölcsöket és zöldségeket mindig mossuk meg fogyasztás előtt. Még ha organikus, biotermesztésről is van szó, állati fekáliával vagy a földbe került káros anyaggal fertőződhetett az étel, ahogyan a szállítás során sem tudjuk, mi mindennel került kapcsolatba, amit nem szívesen nyelnénk le.
A valóság: Nem feltétlenül.
Ezt azonban előre sosem tudhatjuk, kívülről ugyanis lehetetlen megállapítani, ezért fő az elővigyázatosság: a tojás mindig legyen a hűtőben, és főzzük addig, amíg a sárgája meg nem szilárdul.
A valóság: Igaz.
Csábító, hogy egy baráti társaság a csipszet ugyanabba a salsaszószba mártogassa közös filmezéskor, így azonban nagy az esélye a különféle fertőzéseknek, hiszen a többiek nyálával is kapcsolatba kerülünk. A legjobb, ha mindenki kap egy saját tálkát, ahonnan kedvére mártogathat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.