Így kell helyesen szárítani a tűzifát

tűzifa szárítása
PUBLIKÁLÁS: 2022. szeptember 23. 16:40
A száradás szempontjából nem mindegy, hogyan vágjuk fel a tűzifát, vagy hol tároljuk. Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni a tűzifák szárításáról.

A száradás szempontjából nem mindegy, hogyan vágjuk fel a tűzifát, vagy hol tároljuk. Összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni a tűzifák szárításáról.

Tűzifa szárítása: 5 dolog,amire figyelni kell

1. A tűzifát tavasszal vagy kora nyáron vágjuk ki, hogy legalább 6-9 hónapig száradjon. Ha ősszel vagy télen vágjuk ki, akkor csak a következő évben lesz elég száraz a felhasználáshoz. Egyes fafajták, például a tölgy vagy a nagyobb fadarabok száradása akár egy évig vagy tovább is eltarthat.
2. Első alkalommal vágjuk és hasítsuk fel a fát a megfelelő méretűre és hosszúságúra a fatüzeléshez. Így nagyobb felületet kap, így gyorsabban szárad. Ráadásul így máris felhasználásra kész.
3. A frissen vágott tűzifa szárításához a legjobb hely a szabadban van. Ha egyenesen a faházba rakod, kétszer annyi idő (18-24 hónap) alatt szárad ki, mert nem szárítja a nap és a szél.
4. A tűzifát egy sorban, a földtől magasan halmozzuk fel, hogy a nap és a szellő ki tudja szívni a nedvességet a vágott végekből. A legtöbb fa nedvességtartalma vágáskor 30-50%-os, és 15-20% körülire kell csökkentenie, mielőtt hatékonyan elégethetjük. A túl nedves fa sok füstöt termel, már ha egyáltalán elég, akkor kevés hőt termel, vagy egyáltalán nem termel hőt.
5. A száradó tűzifát fedetlenül is hagyhatjuk, de segít, ha van fölötte valami például egy egyszerű tető raklapokból, zsindelyből.

tzifa_tzifa_aprtsa_tzifa_trolsa

Honnan lehet megtudni, hogy elég száraz-e a tűzifa?

1. Sokkal könnyebb lesz a súlya, és esetleg kifehéredett a színe a frissen vágott fához képest, ráadásul a kérge általában könnyen lehámlik.
2. Lehetnek repedések a szálak végén, de ez a fától függ.
3. A vágott végeket melegnek és száraznak fogjuk érezni, szemben a frissen vágott hideggel és nedvességgel.
4. Ha két száraz fadarabot egymáshoz ütögetünk, a hang üreges lesz - a nedves fa tompa puffanást ad.
5. Dobjunk egy kis darab tűzifát egy izzó, forró tűz parazsába - a nedves fa sisteregni fog, a száraz fa 1 percen belül lángra kap.

Keményfa vagy puhafa jobb tűzifának?

A leghosszabb ideig égő, a legtöbb hőt termelő tűzifa keményfa lesz.A keményfák olyan fák, amelyek valamilyen héjjal rendelkező magvak (pl. makk, alma) termésével szaporodnak, és lombhullató fák. A fa nehezebb, mint a puhafa, és hosszabb ideig tart a száradása (kb. 18 hónap).

campfire-g1dfd182ed_1280

A puhafák örökzöldek, és magjaiknak nincs héjuk, pl. a fenyők. Azért használják őket az emberek, mert általában könnyebb őket vágni és hasítani, és gyorsabban száradnak (6-12 hónap alatt). Azonban sokkal gyorsabban égnek, mint a keményfák, így körülbelül kétszer annyi tüzelőre van szükség ugyanannyi hő előállításához.

Plusz tipp: A puhafáknak is megvan a maguk helye - könnyebben égnek, így használhatod őket a tűz alapfájaként, hogy gyorsan felforrósodjon, majd keményfát adj hozzá, hogy sokáig tartsd a meleget.

Foto:edenkert.hu

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.