Karácsonykor görögdinnye!-Így tartósítsuk, hogy elálljon

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2022. augusztus 11. 15:25
Görögdinnye tartósítása mésszel. Nagyanyáink ezzel az egyszerű módszerrel tették el a dinnyét télire.

Görögdinnye tartósítása mésszel. Nagyanyáink ezzel az egyszerű módszerrel tették el a dinnyét télire.

Teljes gőzzel dübörög a dinnyeszezon. Aki nagyon szereti a görögdinnyét, abban felmerül, hogy milyen jó lenne eltenni télire. Ha van egy nagyobb fagyasztónk, természetesen feldarabolva eltehetjük, de a végeredmény közel sem lesz olyan, mint amikor nyáron frissen ennénk. Az így eltett görögdinnyéből azonban remek jégkását, granitát lehet készíteni.

Foto:123rf.com

Görögdinnye tartósítása mésszel

A nagyanyáink egy másik, hűtést nem igénylő módszert is alkalmaztak. Az érett dinnye héját bekenték nagyjából egy centi vastagon oltott mésszel, megvárták, míg rászáradt, majd adinnyétegy hideg, de fagymentes, sötét és picit párás helyre tették. Ez a meszes bevonat megvédte a dinnyét a külső hatásoktól, mikroorganizmusoktól úgy, hogy közbe megőrizte a nyári nedvességtartalmát, roppanósságát. Ebben a formában a dinnye akár karácsonyig is elállt.

Miért pont meszet használtak?

A válasz nagyon egyszerű. Olcsó volt és mindig volt a háznál, hiszen mésszel festették ki minden évben a nyári konyhát, pincét, a szobákat.

Az első három lépés: Nézd meg az alakját, a színét, majd emeld meg! Keress egy olyan görögdinnyét, ami szimmetrikus gömb alakú, sötétzöld színű és nagyon nehéz. Ez utóbbi azt jelenti, hogy tele van vízzel, tehát édes.

Foto:pixabay.com

A tökéletes görögdinnye kiválasztásának trükkjei

Az első három lépés: Nézd meg az alakját, a színét, majd emeld meg! Keress egy olyan görögdinnyét, ami szimmetrikus gömb alakú, sötétzöld színű és nagyon nehéz. Ez utóbbi azt jelenti, hogy tele van vízzel, tehát édes.

dinnyevalasztas1_01

Ha ezekkel megvagy, akkor keresd meg rajta a sárga foltot. A dinnye ezen az oldalán feküdt. Ha érett, akkor ez sötét színű, ha nem, akkor inkább fehéres. Nézd meg a foltban vannak-e rajta sérülések. Minél több van rajta, annál több helyen érintették meg a méhek, tehát édesebb.

Nézd meg a farkát! Ha száraz, akkor éretten szedték le a dinnyét, ismét édes. Tapasztalat, ha nincsen időd, lehetőséged arra, hogy egy egész halmot alaposan végignézz, akkor gyorsíthatod a kiválasztást, ha a farkát nézed.

Végül kopogtass! Az érett dinnye, mély, kongó hangot ad.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.