Vörös színű étel estére- ezért fontos

Vörös színű étel estére- ezért fontos

piros étel
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 04. 16:40
Nemcsak az befolyásolja a szívbetegség, a rák és más betegségek miatti halálozás kockázatát, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor eszünk meg bizonyos élelmiszereket - ez áll egy friss tanulmányban.

Nemcsak az befolyásolja a szívbetegség, a rák és más betegségek miatti halálozás kockázatát, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor eszünk meg bizonyos élelmiszereket - ez áll egy friss tanulmányban.

Június végénpublikáltákezt a tanulmányt a Journal of the American Heart Association című folyóiratban, és azt a következtetést vonták le, hogyha keményítőtartalmú nassolnivalót rágcsálunk főétkezések után, vagy ha nyugat-európai és amerikai típusú ebédet fogyasztunk(ami jellemzően finomított gabonát, zsíros sajtot és sonkát tartalmaz), akkor az növeli a kockázatát annak, hogy szívbetegségbe vagy valamilyen más betegségbe halunk bele. Azonban ha gyümölcsöt nassolunk reggeli vagy ebéd után, zöldséget eszünk vacsora mellé, továbbá tejterméket fogyasztunk esténként, akkor az csökkenti a halálozási kockázatot.

"Egyre tudatosabban figyelünk arra, hogy mit és mikor eszünk" -mondtaYing Li, a tanulmány vezető szerzője, aki a kínai Harbinban lévő Orvosi Egyetem Táplálkozási és Táplálékhigiéniai Tanszékének professzora. "A kutatási eredményeink feltárták, hogy a különböző ételtípusok mennyisége és az elfogyasztás időpontja egyformán fontos tényezője az egészségi állapotunk fenntartásának" - tette hozzá a professzor.

Li professzor kutatócsoportja 21 503 amerikai, 30 évesnél idősebb felnőtt 2003 és 2014 közötti táplálkozási szokásait vizsgálta meg. Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának az adatbázisa alapján állapították meg, hogy a vizsgálatban részt vevők közül kik haltak meg.

paradicsom
Fotó: 123rf.com

Azt figyelték meg, hogy ha bármelyik étkezés utánmagas keményítőtartalmú(például burgonyából készített)rágcsálnivalót eszegetünk, az legalább 50 százalékkal növeli a betegségek miatti halálozási kockázatot,és a szívbetegség miatti halálozás kockázatát pedig 57 százalékkal emeli meg. Akik finomított gabonából, zsírból, zsíros sajtból, sonkából álló és hozzáadott cukrot is tartalmazó ételt fogyasztanak ebédre (ilyen a tipikus nyugati stílusú ebéd), azoknak 44 százalékkal emelkedett meg aszívbetegségmiatti halálozási kockázatuk.

Foto:webmd

Akik viszont ebédre a főfogás mellé fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, joghurtot és diót vagy mogyorót is, azoknak 34 százalékkal csökkent a szívbetegség miatti halálozási kockázatuk.Sőt, ha vacsorára sötét, vörös vagy narancs színű zöldséget, paradicsomot, hüvelyeseket vagy más zöldséget eszünk, akkor 23 százalékkal csökken a szívbetegség miatti és 31 százalékkal a bármely ok miatti halálozás kockázatunk.Ezek a kutatási eredmények Li professzor szerint segítenek az embereknek egészségesebb étrendet tervezni. "A jövőbeni étkezési ajánlásoknak és terápiás módszereknek figyelembe kell venniük, hogy a nap folyamán mely ételfajtáknak mikor van a legoptimálisabb fogyasztási idejük" - hangsúlyozta a szakember.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.