Nemcsak az befolyásolja a szívbetegség, a rák és más betegségek miatti halálozás kockázatát, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor eszünk meg bizonyos élelmiszereket - ez áll egy friss tanulmányban.
Június végénpublikáltákezt a tanulmányt a Journal of the American Heart Association című folyóiratban, és azt a következtetést vonták le, hogyha keményítőtartalmú nassolnivalót rágcsálunk főétkezések után, vagy ha nyugat-európai és amerikai típusú ebédet fogyasztunk(ami jellemzően finomított gabonát, zsíros sajtot és sonkát tartalmaz), akkor az növeli a kockázatát annak, hogy szívbetegségbe vagy valamilyen más betegségbe halunk bele. Azonban ha gyümölcsöt nassolunk reggeli vagy ebéd után, zöldséget eszünk vacsora mellé, továbbá tejterméket fogyasztunk esténként, akkor az csökkenti a halálozási kockázatot.
"Egyre tudatosabban figyelünk arra, hogy mit és mikor eszünk" -mondtaYing Li, a tanulmány vezető szerzője, aki a kínai Harbinban lévő Orvosi Egyetem Táplálkozási és Táplálékhigiéniai Tanszékének professzora. "A kutatási eredményeink feltárták, hogy a különböző ételtípusok mennyisége és az elfogyasztás időpontja egyformán fontos tényezője az egészségi állapotunk fenntartásának" - tette hozzá a professzor.
Li professzor kutatócsoportja 21 503 amerikai, 30 évesnél idősebb felnőtt 2003 és 2014 közötti táplálkozási szokásait vizsgálta meg. Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának az adatbázisa alapján állapították meg, hogy a vizsgálatban részt vevők közül kik haltak meg.
Azt figyelték meg, hogy ha bármelyik étkezés utánmagas keményítőtartalmú(például burgonyából készített)rágcsálnivalót eszegetünk, az legalább 50 százalékkal növeli a betegségek miatti halálozási kockázatot,és a szívbetegség miatti halálozás kockázatát pedig 57 százalékkal emeli meg. Akik finomított gabonából, zsírból, zsíros sajtból, sonkából álló és hozzáadott cukrot is tartalmazó ételt fogyasztanak ebédre (ilyen a tipikus nyugati stílusú ebéd), azoknak 44 százalékkal emelkedett meg aszívbetegségmiatti halálozási kockázatuk.
Akik viszont ebédre a főfogás mellé fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, joghurtot és diót vagy mogyorót is, azoknak 34 százalékkal csökkent a szívbetegség miatti halálozási kockázatuk.Sőt, ha vacsorára sötét, vörös vagy narancs színű zöldséget, paradicsomot, hüvelyeseket vagy más zöldséget eszünk, akkor 23 százalékkal csökken a szívbetegség miatti és 31 százalékkal a bármely ok miatti halálozás kockázatunk.Ezek a kutatási eredmények Li professzor szerint segítenek az embereknek egészségesebb étrendet tervezni. "A jövőbeni étkezési ajánlásoknak és terápiás módszereknek figyelembe kell venniük, hogy a nap folyamán mely ételfajtáknak mikor van a legoptimálisabb fogyasztási idejük" - hangsúlyozta a szakember.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.