Egy új kutatás szerint több száz rovarfaj DNS-e található a csészénkben lévő szárított tealevelekben. Ami számunkra kicsit visszataszító tény lehet, de a kutatók nagyonis hálásak - több szempontból is - ezért a felfedezését.
A Biology Letters című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a DNS apró nyomai segíthetnek a kutatóknak nyomon követni az időbeli tendenciákat, például a populációk csökkenését és a növényekkel a szedés és csomagolás előtt kapcsolatba került rovarok típusait.
Ezek közé tartozhatnak a növényeket beporzó méhek, a rajtuk gubót építő hernyók és a pókok, amelyek hálót szőttek köréjük.
"Nagyon-nagyon specifikus kölcsönhatásokról és nagyon rejtélyes kölcsönhatásokról van szó, amelyekről nagyon keveset tudunk, mert alapvetően senki sem fáradozott korábban ennek tanulmányozásával" - mondta a Smithsonian magazinnak Henrik Krehenwinkel, a tanulmány vezető szerzője, a németországi Trier Egyetem ökológiai genetikusa.
Krehenwinkel és munkatársai megállapították, hogy a szárított növényi anyag ígéretes forrás a környezeti DNS-elemzéshez, amely az utóbbi években népszerű kutatási módszerré vált a biomonitoring területén. A kutatók vízből, talajból és növényi felületekről vettek mintát. Ehhez a tanulmányhoz azért választották a teákat és gyógynövényeket, mert a leveleket jellemzően összetörik és megszárítják, ami lehetővé teszi a DNS-nyomok megtalálását.
A kutatócsoport a helyi élelmiszerboltokban vásárolt teákat és gyógynövényeket, amelyek négy kontinensről származnak. Ugyanannak a terméknek több változatát vásárolták meg különböző márkáktól, hogy a különböző eredetű teákat tesztelhessék.
Ezután a csapat kifejlesztett egy módszert az ízeltlábúak DNS-ének kivonására és felerősítésére a növényi anyagokból. A tealevelekben lévő DNS nagy része a teanövényből származik, de egy kis része rovarokra vezethető vissza.
"Valószínűleg az általunk kivont DNS 99,999, vagy valami ilyesmi, százaléka növényi DNS, és csak egy apró töredék, ami megmarad, az a rovarok DNS-e" - mondta Krehenwinkel. "Ami persze jó a teázóknak, mert ők a teát akarják inni, és nem a rovarokat."
A kutatócsoport különböző kereskedelmi forgalomban kapható teákat és gyógynövényeket, például kamillát, mentát és petrezselymet elemzett. A minták a rovarközösségek széles skálájára, összesen több mint 1200 különböző fajra, több mint 20 rendben található DNS-nyomokat tartalmaztak.
A fajok általában megfeleltek a növények és az ízeltlábúak ismert elterjedésének. A mentatea például a csendes-óceáni északnyugati borsmenta termőterületén található rovarok DNS-ét tartalmazta, a zöld tea pedig a Kelet-Ázsiában honos rovarok DNS-ét.
A vizsgálati módszer bármilyen szárított növényre alkalmazható, írták a kutatók, ami értékes eszközzé teheti a veszélyeztetett rovarfajok megfigyelésében és a terménykártevők nyomon követésében.
Krehenwinkelt az is érdekli, hogy évtizedekkel ezelőtt gyűjtött és múzeumi gyűjteményekben tárolt szárított növényekből rovar-DNS-t nyerjenek, amelyet össze lehetne hasonlítani a modern növényekkel, hogy nyomon követhessék, hogyan változtak a fajok - írta a lap. Ez a vizsgálat potenciálisan segíthetne a rovarok védelmére irányuló erőfeszítésekben is.
Az új módszer lehetővé tenné a kutatók számára, hogy "visszautazzanak az időben, és megértsék, hogyan változtak a közösségek" - mondta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.