Ennyi mindenre jó a gyógyító zsálya

zsálya gyógyhatása
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 22. 15:25
A zsálya (Salvia officinalis) az egyik legrégebbi gyógynövény. Ezt bizonyítja latin neve, hiszen a ’salvia’ jelentése gyógyítani.

A zsálya (Salvia officinalis) az egyik legrégebbi gyógynövény. Ezt bizonyítja latin neve, hiszen a ’salvia’ jelentése gyógyítani.

Az ókori görögök és rómaiak a rozmaringgal együtt húsok tartósítására használták, az akkori gyógyászatban főleg izzadásgátlóként alkalmazták. Dél- és Közép-Európában a középkor elejétől termesztették a kertekben fűszer- és gyógynövényként.

 

Mire jó a zsálya?

A zsálya az ajakosvirágúak (Labiataecsaládjába tartozó, évelő, örökzöld félcserje 80 cm magasra is megnő. Szára fás, szőrös levelei hosszúkásak vagy oválisak, színük szürkészöld. A hajtásvégeken nyíló virágok az ibolyakéktől a világoskékig változhatnak. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény. Míg Dél-Európában tömegesen terem, nálunk termeszteni kell.

  • Illóolaja tujont, kámfort, borneolt, eukaliptolt, linaloolt tartalmaz. A zsályának ezenkívül még nagyon sok hatóanyaga ismert: pl. cserzőanyagok (rozmaringsav, oleánolsav), diterpének és flavonoidok. E sok minden jónak köszönhetően felhasználása is rendkívül széleskörű.

Ezekre a panaszokra jó a zsálya

Forrázata torokgyulladásnál, szájbetegségeknél öblögetésre, belsőleg pedig izzadás és bélhurut ellen nagyon jó. A zsályalevél nyugtató és vérzéscsillapító hatású. Teája köhögés és rekedtség ellen javasolt. A levél nedvével rovarcsípéseket és kisebb duzzanatokat kezelhetünk, a bőrön lévő foltokat elhalványíthatjuk. Egy csésze zsályatea étkezés után serkenti az emésztést.Fürdőként aranyérbántalmak ellen hatásos.
A zsálya szárított levele ruhák közé rakva elűzi a rovarokat.
Tujontartalma miatt terhesség és szoptatás alatt nem javasolt! Túladagolás esetén epilepsziás görcsök, szédülés, szívpanaszok, gyomorproblémák léphetnek fel. Napi 6 grammnál többet nem szabad fogyasztani belőle.

Zsálya: így tartósítsuk

Leveleit felhasználhatjuk frissen és szárítva is. A konyhában is széleskörűen alkalmazható a zsálya, de erős aromája miatt óvatosan bánjunk vele. Virágait salátába keverhetjük. Bármilyen húshoz, sajtokhoz, tésztafélékhez finom. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.