A sör vagy a bor egészségesebb?

Komló
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 02. 14:15
Ne hagyja, hogy bárki meggyőzze, vagy eltántorítsa, az a lényeg, hogy ön melyiket kedveli jobban.

Ne hagyja, hogy bárki meggyőzze, vagy eltántorítsa, az a lényeg, hogy ön melyiket kedveli jobban.

Bizonyítékok alapján azonban a sör javára dől a mérleg. A sör egy csodálatos találmány - tele olyan vegyületekkel, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. A bor is hasonló, mivel mindkettő bioaktív vegyi anyagok komplex mixéből áll, amelyektől jól érezhetjük magunkat.

Ez egy egyéni dolog. A vörösborra adott rossz reakciót a hisztaminnak tulajdoníthatjuk, ami kipirulást és fejfájást okozhat, attól függően, hogy a szervezet mennyire képes méregteleníteni. A sörben lévő tiramin ugyanezt okozhatja. Természetesen mindkettő ugyanúgy másnaposságot okozhat az alkoholtartalom miatt.

Foto:123rf.com

Ugyan a bor marketingje jobb, de akár sörről, akár borról van szó, kis mértékben mindkettő jót tesz olyan betegésgek ellen, mint a szív,- és a cukorbetegség. Valószínűleg az alkohol, a fitokemikáliák (növényi vegyi anyagok) és az erjedési termékek kombinációja felelős az előnyökért.

Megjegyzés: Ez nem recept. Nem kell alkoholt fogyasztani a jó egészséghez, és természetesen bölcs dolog elkerülni annak, aki nem bírja jól. Egyes kutatók is azt mondják, hogy bármilyen mennyiségű alkohol esetében a hátrány több és nagyobb, mint az előny. Az alkoholfogyasztás számos okból - megnöveli a halálozással járó betegségek kockázatát, sőt még a legalacsonyabb szintű alkoholfogyasztás is a rákos megbetegedések, köztük a mellrák és a szájüregi rákok fokozott kockázatával jár.

Sokat tudunk az alkohol hátrányairól. Vegyük az előnyöket. Kezdjük a sörrel. A sör egyedi tulajdonságairól tanultunk az iskolában is, kezdve a komlótartalommal. A komló a komlószőlő virága, és évezredek óta használják a gyógyászatban az alvás, az emésztés és a női egészség támogatására. Mielőtt a komló betakarítását és feldolgozását gépesítették volna, megfigyelték, hogy az emberek eléggé elálmosodtak a munka közben. A sörben levő komló nyugtató hatása már bizonyított, de a gyomornak is jót tesz.

Foto:123rf.com

A komló számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük egyedülálló savakat, illóolajokat és polifenolokat. A komlósavak (humulonok és lupulonok) fontosak a sör jellegzetes keserű ízének kialakulásában. Minden sör tartalmaz komlót, bár a mennyiségek eltérőek. Az IPA erős, kesernyés ízét is ennek a vegyületnek köszönheti. A komlósavak és polifenolok - például a katechinek, epikatechinek, proantocianidinek és kvercetin - erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.

Az erjedés során az élesztő metabolizálja a fitokémiai anyagokat, így a keverék összetettebbé válik. Sörivás után pedig bélmikrobáink további átalakításokat végezhetnek. Például a komló - mint sok növény - gyenge, ösztrogénszerű aktivitású vegyületeket tartalmaz. A bélbaktériumok által végzett anyagcsere nagymértékben megnövelheti ezt az ösztrogénaktivitást. Női komlószüretelők például menstruációs zavarokra panaszkodtak, és vannak bizonyítékok arra is, hogy az ösztrogénszerű vegyületek segíthetnek megelőzni a menopauza utáni csontritkulást.

Klinikai vizsgálatok pedig már bizonyították, hogy a sör miként támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Könnyű lenne résztvevőket toborozni, ha a sörivás követelmény! Néhány ilyen árulkodó kutatásban arra kértek férfiakat, hogy négy héten keresztül naponta igyanak sört, gint vagy alkoholmentes sört - természetesen mennyiség korlátozással -, a kísérlet négy héten át tartott. Az alkoholt ivóknak javult a vérkémiájuk, főként a vérzsírszintjük. Az alkoholmentes sört ivóknál azonban más hatások is jelentkeztek, például a szervezetükben lévő gyulladások csökkenése.

alkohol, ital, sör
Foto:pixabay.com

Ebben a kutatásban a sörnek volt egy másik érdekes hatása. A szervezet a vérből származó őssejtek segítségével képes helyreállítani a sérült artériákat. Ezek az őssejtek képesek újratelepíteni és helyreállítani az artériák bélését. A kutatók azt találták, hogy a vérben lévő őssejtek száma megnőtt, miután az alanyok sört vagy alkoholmentes sört ittak, de a gin fogyasztására ez nem volt igaz. A kutatók következtetése az volt, hogy a sörnek olyan előnyei vannak a szív egészségére nézve, amelyek a többi szeszes italoknak nem.

(Mielőtt túlságosan izgatottá válnánk, ne feledjük, hogy ezt az őssejtkutatást másoknak is meg kell ismételniük, hogy kiderüljön, megállja-e a helyét.)

Visszatérve az emésztésre, bár ez nem magyarázza meg, hogy a sör miért nyugtatja meg a gyomrot, a kutatások rávilágítottak arra, hogy a sör hogyan támogathatja az egészséges bélrendszert. A komlót többek között azért adják a sörhöz, mert tartósítószerként működik, segít megelőzni a nemkívánatos mikrobák elszaporodását. Így logikus, hogy a komló hatással lehet a bélflórára, a jelentések szerint elősegíti a hasznos bélbaktériumok fejlődését. Cserébe a bélbaktériumok segítenek lebontani a polifenolokat, hogy azok biológiailag jobban hozzáférhetővé váljanak számunkra. Az állatkísérletek azt bizonyították, hogy a komló javíthatja a bélrendszer egészségét az egészséges barrierfunkció elősegítésével és a gyulladás csökkentésével, valamint az anyagcserét és a vércukorszint szabályozását.

A sör vitaminok és ásványi anyagok forrása is. Niacint, folsavat, kolint, B-vitaminokat, valamint egy kis magnéziumot és káliumot biztosít. Egyes sörök jelentős mennyiségű krómot tartalmaznak, ami az inzulin működéséhez szükséges nyomelem.

És persze a sör számos étel tökéletes kísérője. A pizzánál és a sörnél sokak szerint nincs is jobb párosítás.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.