A fenyőrügyől készült gyógyhatású szerek mostanság kaptak főszerepet. A fenyőrügy ugyanis az egyik legjobb természetes köptető és hurutoldó, melyet már a népgyógyászatban hosszú ideje alkalmaznak köhögés, hörghurut és asztma esetén is.
A fenyőrügy elnevezés kissé talán megtévesztő lehet, mert a rügy szó hallatán általában valamilyen bimbószerű képződményt társít hozzá az ember. Fenyőrügyként azonban a fiatal hajtásvégeket, friss, világoszöld hajtásokat kell érteni, melyeket március végétől májusig célszerű gyűjteni.
A fenyőfa szinte minden része használható gyógyászati célra, de leggyakrabban illóolaját és fiatal hajtásvégeiből készített kivonatokat, főzeteket alkalmazzák, elsősorban légúti megbetegedések gyógyítására. Emellett azonban számos más területen is rendelkezik gyógyhatással, nézzük, mi mindenre is jó!
A fenyőrügyek jótékony hatásai
Hogyan alkalmazzuk a fenyőrügy szirupot?
Ha valaki attól tartana, hogy amolyan igazi gyantás fenyőízzel találkozik, akkor azt megnyugtatom, hogy nem így van. A zsenge rügyeknek még nincs olyan erőteljes gyanta aromájuk, de azért kissé fanyar ízű főzet készíthető belőlük. A fenyőrügy szirup cukorral készül, ezért az édesség harmonizál benne. Remekül fogyasztható akár önmagában kanalazva, vízzel felengedve szörpként, és akár teába téve is. Gyermekeknek 2 éves kortól adható, és külön öröm, hogy édes íze miatt ők is szívesen fogyasztják. Cukorbetegeknek azonban magas cukortartalma miatt nem ajánlott!
Köhögés és légúti megbetegedések esetén leghatékonyabb önmagában,napi 3×1 teáskanálnyit bevenni belőle étkezések előtt fél órával. A szirup sűrű, így könnyen megtapad a torok nyálkahártyáján, mintegy bevonatot képezve rajta. Óvja a kiszáradástól és a további kórokozók megtapadásától. Helyileg kifejti gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatását, segít a letapadt váladék feloldásában.
Teába tévefinom ízt ad, ugyanakkor jótékony hatásait is kifejti a szervezetben. Vigyázni kell azonban, hogy a tea ne legyen túl forró, amikor a fenyőrügy szirupot beletesszük, mert a magas hőtől a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok jelentős része elveszhet.
Szörpként és jeges teaként:Ízlés szerinti vízmennyiség hozzáadásával finom üdítő ital készíthető belőle, de ezt inkább a nyári hőségben alkalmazzuk és ne a téli megfázásos időszakban. Citrommal, mentával ízesíthetjük, hogy üdítő és szomjoltó hatását fokozzuk.
A Kistermelői Fenyőrügy szirupot ide kattintva rendelheted meg.
Forrás:mariatrebenpatikaja.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.