A földicseresznye nálunk is terem, de fagyérzékenysége miatt csak egyéves növény. A paradicsompalántákkal egyidőben érdemes kiültetni.
Első látásra a földicseresznye aranyszínű koktélparadicsomnak tűnik és a szakkönyveket felütve kiderül, nem is tévedtünk olyan nagyot.
Aföldicseresznye(Physalis peruviana, P. edulis)közeli rokona a paradicsomnak,mindkettő a burgonyafélék (Solanaceae) családjának dél-amerikai képviselője.
A földicseresznye a trópusokon évelő, defagyérzékenysége miatt nálunk egyéves,meleg- víz és tápanyagigényes növény. Méteresre növő hajtásain szív alakú, szőrös leveleket nevel, halványsárga virágai a levelek hónaljában fejlődnek. Nem csak díszes, hanem finom is érett termése: felfújt, világosbarna pergamenszerű burokban lapulnak a cseresznye méretű aranysárga bogyók.
Zsidócseresznye(Physalis alkekengi)- Hasonlít, de mérgező! |
![]() ![]() A földicseresznye európai testvére alampionvirágvagyzsidócseresznyehazánkban is előfordul árnyas erdőkben, de termése, és a növény maga is mérgező!
|
Szaporíthatjuk magról, áprilisban vessük 20 °C fok körüli védett helyen, kiültetni május közepe előtt nem ajánlatos. Ha nem bízunk palántanevelő képességünkben, már fejlett palántáihoz is hozzájuthatunk.(Sieberz)
Ültessük üde, humuszos talajba, védett, napos helyre - vagy nagyobb cserépben nevelhetjük a teraszon, balkonon is. Száraz meleg időben, különösen fejlődése kezdetén, valamint a virágzás, terméskötés idején sok vizet igényel, ne hagyjuk kiszáradni a földjét. A tápoldatozást bő terméssel hálálja meg. Ha paradicsomot neveltünk már, nem fog kifogni rajtunk a földicseresznye sem.
Ha egyszer már termést nevelt kertünkben és elszórta bogyóit, nem kell sokat törődnünk vele a későbbiekben,mint a kapor, újra kihajt évről évre - nálunk már 5. éve jelenik meg itt-ott, csak kapálás során kell felsimerni és kihagyni egy-egy tövet, hogy nyár végi egzotikus gyümölcsöt szüretelhessünk.
A termés augusztustól folyamatosan szüretelhető egészen október végéig.
Fogyasztás előtt távolítsuk el a külső, hártyás csészelevél-maradványt, és tisztítsuk meg a ragadós bogyókat. Frissen savanykás, ananászra emlékeztető aromájú, ezért a paradicsomhoz hasonlóan keverhetjük nyári salátákhoz vagy befőzhetjük lekvárnak, szörpnek, befőttnek. Magas A és B vitamin, valamint kalcium tartalma.
Különleges csemegével kínálhatjuk meg vendégeinket: mártogassunk olvasztott csokoládéba a földicseresznyét. A bogyó kétharmadát egy gyors mozdulattal merítsük a folyékony csokiba, majd egy rácsra fektetve hagyjuk kihűlni. Miután megdermed, már ehetjük is!
A bogyó enyhén savanykás aromája istenien passzol az étcsokoládéhoz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.