A hónapos retek tavasszal könnyen beszerezhető, illetve kis helyen is sikerrel termeszthető idényzöldség.
Gazdag ásványi anyagokban, jó vitaminforrás. Jól beilleszthető bármely étrendbe.
A levelek nagy koncentrációban tartalmaznak makrotápanyagokat, kalciumot, káliumot, nátriumot, rostokat, zsírsavakat. A retekcsíra a flavonoidok, antocianinok, a β-karotin és a C-vitamin fő forrása. A gumó szintén jó vitamin és ásványi anyag forrás, továbbá számos bioaktív vegyület is megtalálható benne – számol be a Hellomagyar.hu.
Megtalálható benne többek között: a cink, foszfor, kalcium, kálium, magnézium, mangán, nátrium, réz, szelén, vas, valamint béta-karotin, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin, folát és kolin.
100 g retek mindössze 16 kcal-t tartalmaz. Szénhidrát tartalma 3,4 g, míg rosttartalma 1,6 g 100 g-onként. A gumók 95 %-a víz. Alacsony energiatartalma, a benne lévő rostok és magas víztartalma hozzájárulhat a normál testsúly fenntartásához, valamint beilleszthető egy súlycsökkentő diétába. Az élelmi rostokban gazdag étrend fokozza a teltségérzetet, jót tesz a bélflórának, növeli a széklet térfogatát és fokozza a bélmozgást.
A kálium fontos szerepet tölt be az ingerület-átvitelben, hozzájárul a normál izom-, ideg- és szívműködéshez, valamint jótékonyan befolyásolja a vérnyomást. Kedvezően hat a csontok egészségére és csökkenti a vesekőképződés kockázatát.
A káposztafélék között kalciumtartalma is jelentős, különösen a levelek rendelkeznek magas kalciumtartalommal. A kalciumnak nagyon fontos szerepe van a csontok és a fogak szerkezetének felépítésében. Hozzájárul a normál ideg- és izomműködéshez, valamint szerepe van a véralvadásban is.
A C-vitamin fontos antioxidáns, részt vesz a kollagén bioszintézisében, hozzájárul a sebgyógyuláshoz, támogatja az immunrendszer normál működését, segíti a növényi eredetű vas felszívódását.
Nem csak salátákban és nyersen fogyasztható. A gumó mellett a friss levelek és a retekcsíra is kiváló vitamin és ásványi anyag forrás. Az alaposan megmosott (és vegyszermentes) reteklevelekből krémleves, pesto és zöldturmix is készíthető, vagy salátákba keverhető. Emellett a retekgumó savanyítható illetve fermentálható is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.