Mandulaallergia esetén, a komponens alapú allergiavizsgálat elvégzésével megtudhatjuk, hogy milyen pollen vagy élelmiszer okozhat keresztallergiát.
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, amit tudnunk kell ezzel kapcsolatban.
A keresztallergia lényege, hogy ha kicsi a szerkezeti eltérés két allergén fehérje között, akkor az allergiás szervezete könnyen „összekeverheti”. Emiatt mindkettőre allergiás reakcióval reagál.Keresztallergialétrejöhet pollen-étel és étel-étel között is.
Pollen-étel esetében, ha valakinél pollenallergiát diagnosztizálnak, akkor keresztallergia esetén bizonyos ételek fogyasztása mellett is panaszai jelentkezhetnek. Ez nem azt jelenti, hogy a meglévőpollenallergiás, szénanáthás tünetei erősödnek fel – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina. Keresztallergia esetén a tünetek a szájüregben jelentkeznek: torok- és ajakviszketés, égő érzés a legjellemzőbb panaszok, de akár ödémás panasz is jelentkezhet. Ezek a tünetek bármelyik évszakban jelentkezhetnek, függetlenül attól, hogy az allergén pollen jelen van-e a levegőben, vagy sem.
A mandula kapcsán anyírfapollen allergiátkell kiemelni, ez egy viszonylag gyakori keresztallergia. A mandula komponenseit vizsgálva megállapították, hogy amennyiben a Pru du 1 keresztreagál a nyírfa Bet v 1-el, ami orális allergia szindrómát (OAS) okozhat. Emellett a Pru du 4 szintén OAS tünetet provokálhat.
Az egyes allergének komponenseit különböző rövidítések jelölik. A mandula allergén fehérjék esetében ez a Pru du, majd ezt követi egy szám. Az egyes számok különböző tulajdonságokat is jelölnek. A Pru du 3 allergén komponens az élelmiszer-élelmiszer keresztreakció szempontjából lényeges. Ha valakinél ez az érték magasabb a többi mandula allergén komponenshez képest, akkor fontos figyelnie az ún. rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök fogyasztására is, ilyen esetben ugyanis nagyobb a keresztreakció esélye.
Ilyen esetben a mandulaallergiás személynél olyanallergiás tünetekjelentkezhetnek, mintha mandulát fogyasztott volna. Amennyiben tehát ennek a komponensnek az értéke emelkedett, mellőzni kell a csonthéjas magvú gyümölcsök (kajszi- és őszibarack, cseresznye, meggy, szilva), de az alma, körte és birs fogyasztását is.
Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy akomponens alapú allergiavizsgálatarra is választ ad, hogy milyen súlyosságú allergiás reakcióra számíthat a mandulaallergiás személy, ha mandulát fogyaszt. Az említett Pru du 3 esetében sajnos szisztémás és életveszélyes tünetek jelentkezhetnek, de a jelentések szerint a mandula fő fehérje, a Pru du 6 is súlyos, szisztémás allergiás reakciót vált ki. Ilyen esetekben nagyon szigorú diétát kell tartani és a betegnek mindig magánál kell tartania az önbelövős adreanalin injekciót, amit használnia kell, amint azanafilaxiatünetei jelentkeznek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.