Hány kávé a túl sok?

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 06. 14:15
Hány kávé a túl sok?

Hány kávé a túl sok?

Meddig egészséges a kis fekete?

A cappuccinótól a ristrettóig, a kávé számos formája elengedhetetlen ital sokak számára. Mennyire egészséges azonban? S mennyi belőle a túl sok?

A kávé, mely ma már rengeteg változatban kapható, sokunk számára nélkülözhetetlen napindító ital, de a nap folyamán többet is elkortyolunk belőle. Máig kérdés azonban, mekkora mennyiségben egészséges.

A Dél-Ausztráliai Egyetem tanulmány azt sugallja: pár csésze kávé a megfelelő napindításhoz még nem árt meg, sőt akár jó is lehet egészségünknek. Hat vagy ennél több csészényi azonban 22 százalékkal növeli a szívbetegség esélyét.

Az Egyesült Államokban nagyjából 4-ből 1 halálesetet okoz a szívbetegség, de világszerte vezető halálokról van szó. Elina Hypponen és Ang Zhou, az Adelaide-i Ausztrál Precíziós Egészségügyi Központ munkatársai ezért arra voltak kíváncsiak, mikor vált ki a túl sok koffein magas vérnyomást, mely a szívbetegség kulcsfontosságú tényezője. Véleményük szerint hat csésze kávé – melynek mindegyike 75 milligramm koffeint tartalmaz.

Foto:123rf.com

„Igen fontos tudni, mi jó még nekünk és mi az, ami nem feltétlenül szükséges – véli Hypponen. – A túlzásokért mindig az egészségünkkel fizetünk.”

A tanulmányhoz a kutatók több mint 300 ezer felnőtt adatait tartalmazó, brit adatbázist használtak, 37-73 éves kor közöttiekről annak érdekében, hogy kiderüljön, miként befolyásolta a koffein-metabolizáló gén (CYP1A2) az emberek koffein feldolgozási képességét és a szívbetegség kockázatát.

A kutatók megállapították, hogy a génváltozatok hordozói négyszer olyan gyorsan tudták metabolizálni a koffeint, mint mások. Ez azonban Hypponen szerint nem jelenti azt, hogy biztonságosan ihatják a kávét.

A kávé világszerte a legnépszerűbb italok közé tartozik, a becslések szerint naponta nagyjából 3 milliárd csésze fogy belőle.

Ugyanakkor az egy csésze mást jelenthet mindenki számára. Vegyük alapul a standard kávés csésze méretet: ez 75 milligramm koffeint tartalmaz. Ha csupán a koffeintartalmat nézzük, egy dupla eszpresszó durván a normális kávénak felel meg. A méretes jegeskávé azonban például akár 150 mg koffeint is magába foglalhat.

Hypponen leszögezte: ha az emberek szeretnék csökkenteni kockázatukat a szívbetegségre, ezeket a számokat is át kell gondolniuk.

Dr. Gregg Fonarow kardiológus a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemről felülvizsgálta a felfedezéseket. Összefoglalva úgy véli, a közepes mennyiségű kávéfogyasztás növeli a szívbetegség kockázatát.

Foto:123rf.com

„A koffein hatása a szívre általában rövid és enyhe, amennyiben nem nagy mennyiségben fogyasztjuk – mondta. - A kávé számos olyan vegyületet is tartalmaz, amely antioxidáns és gyulladásgátló hatású.”

Mi több, a kávé védő hatású lehet, ha nem túl sok. A kutatók ugyanis rájöttek, hogy a tanulmány azon résztvevői, akik koffeinmentes kávét ittak vagy egyáltalán nem kávéztak, magasabb arányban betegedtek meg szívbetegségben, mint azok, akik 1-2 kávét elfogyasztottak napközben.

„Vannak konfliktusok, amelyeket már a kávé illatára is megoldódnak” – tartja a mondás. A kávézás nagyhatalma – sokak szerint kiérdemelte Magyarország azt, hogy így emlegessék.

Az enyhén kávézók esetében csak azonnali, közvetlen hatás mutatkozott a szívre, például energialöket.

Hypponen hozzátette: a tanulmányból más, koffeint tartalmazó italokról – tea vagy energiaital például - nem vonható le következtetés, ez ugyanis a kávéra fókuszált. Egy csésze kávéban több mint 1000 kémiai vegyület van, mely ugyancsak hatással lehet az egészségre, a szív- és érrendszeri kockázatra.

A tanulmányt a The American Journal of Clinical Nutrition közölte.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.