Rizst mikróban? Így készítsük el jól!

gyorsrizs
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 21. 14:15
Bármi okból főzzük is a rizst mikrohullámú sütőben, érdemes tudnunk, hogy nem ördögtől való dolog – sőt, nagyon finomra is elkészíthető ezzel a módszerrel, csak tudni kell a nyitját.

Bármi okból főzzük is a rizst mikrohullámú sütőben, érdemes tudnunk, hogy nem ördögtől való dolog – sőt, nagyon finomra is elkészíthető ezzel a módszerrel, csak tudni kell a nyitját.

A legtöbb esetben, ha rizst főzünk, nem a mikrohullámú sütőre bízzuk magunkat, hanem a tűzhelyre. Ám ha sietünk vagy bármi más okból gyors rizsre van szükségünk, a mikro is nagy segítséget jelenthet. Nincs okunk azt hinni, hogy így csak összecsapott ételt kapunk.

Csupán a trükköt kell ismerni, miként érdemes a rizst mikróban főzni.

A módszer működik a hosszúszemű rizs esetében (például a basmatinál), a közepesen hosszú (jázmin) és a sushi-hoz való rizsnél is.

Egy tál fekete rizs, és távol maradnak a kórok! Ezt a rizstípust nem véletlenül emlegetik „elfelejtett” rizsként. Olyan magas a tápanyagtartalma, hogy az ősi Kína nemesei meg akarták tartani maguknak.

Természetesen figyelembe kell venni, hogy milyen a mikrohullámú sütő, mert erőssége befolyásolja a főzési időt.

Az alábbi módszer a rizsmikróban készítéséhez egy csészényi száraz rizs adagra vonatkozik. Ha kettőt csinálunk, ismételjük meg a folyamatot.

1.Tegyük a rizst vízbe, majd a mikrohullámú sütőben is használható tálba.

Mérjük ki az 1 csészényi adagot és szórjuk a tálba, amelyben kb. 8 pohárnyi víz elfér. Ha a rizst a tálba öntöttük, töltsük fel 2 csészényi hideg vízzel.

2.Helyezzük a rizst mikróba

A tálat fedetlenül tegyük a mikrohullámú sütőbe. Főzzük vele a rizst magas hőfokon, 10 percig. Ha ezen a ponton apró lyukak jelennek meg a rizsben – ahol a gőz is kijön -, s a víz nagy része is elpárolgott a tálból, készen állunk a következő lépésre. Ha még nem jelentkeztek a jelek, mikrózzuk tovább a rizst, 1-1 percekig – amíg a gőz meg nem jelenik.

3.Fedjük be a rizst

Ha a gőznyílások megjelennek, vegyük ki a mikróból a rizst és fedjük be a tálat mikrosütő-biztos vagy műanyag fedéllel. 4 percig még főzzük a rizst a mikróban.

4.Vegyük ki a rizst a mikróból

Miután kiszedtük a mikrosütőből a rizses tálat, hagyjuk állni még lefedve, 5 percig. Ízleljük meg a rizst. Ha olyan, amilyenre vágytunk, már fogyasztható is. Ha még kissé kemény, akkor helyezzük vissza a mikróba 1-1 percekre, amíg el nem éri a kívánt állagát!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.