Sokan nem tudják, hogy a petrezselyem igazi vitaminbomba: a gyökere C-vitaminból 4-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy citrom.
A petrezselyem zöldje és gyökere is tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga számtalan gyógyhatással rendelkezik. Érdemes kicsit jobban megismernünk!
A petrezselyem alapvető alapanyag a konyhában, és egy igazi húsleves, a rizs, valamint az újkrumpli is elképzelhetetlen nélküle, nem árt jobban feltérképezni, és megtudni mit rejt valójában. A vastag gyökerű petrezselyem minden része értékes. Gyökerét általában a levesbe szeljük, míg lombját az ételek díszítésénél használjuk fel.
A petrezselyemA-vitamin tartalma miatt a látásunk javára is válik. De ha a menstruációidőszakában valóban nehéz napokat élünk át, akkor is ajánlott fogyasztani, mivel csökkenti a görcsöket és segít beállítani a ciklust.
A vesebajok miatt sem kell aggódnunk, mivel a petrezselyem magas kalcium tartalma miatt tisztítja a hólyagot, serkenti aveseműködését, sőt,puffadásellen is jó megoldás lehet.
A fehérrépa gyökere C-vitaminban is gazdag: több mintnégyszer annyitalálható meg benne, mint egy citromban.
Antioxidáns flavonoidjai megkötik a szervezet sejtjeinek korai öregedését, adaganatsejtekképződését és elszaporodását, valamint a gyulladásokat és többféle betegség, köztük az asztma és a cukorbetegség kialakulását elősegítőszabad gyököket. Szintén erősantioxidánsa petrezselyemben bőségesen megtalálható C-vitamin, amely rendkívül hatékony immunerősítő. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a petrezselyem enyhíti a különbözőízületi gyulladások(oszteoartritisz, reumatoid artritisz), valamint a megfázás és az influenza tüneteit.Tumorelleneshatását erősíti a myristicin, ami elsősorban a tüdőrák kialakulását gátolja, valamint szerepet kap egyes rákot okozó anyagok, például a cigarettafüst semlegesítésében.
Tudta, hogy a petrezselyem (Petroselinum hortense, P. crispum) levele C-vitamint tartalmaz? Igaz ugyan, hogy fűszernövényként szinte nélkülözhetetlen a konyhában, de emellett gyógyító hatású is.
A sornak nincs vége, ugyanis, ha a petrezselyemben rejlő vitaminokat kihasználva elsősorban a szervezetre gyakorolt hatását szeretnénk kamatoztatni, érdemes teát főzni belőle.
Csupán 2 teáskanálnyi levelet vagy gyökeret kell összeaprítani, majd azt 3 dl vízzel leforrázni, és negyed órára állni hagyni. Főként étkezés előtt ajánlott elszürcsölgetni, ha pedig magában esszük, szájszag ellen is hatásos.
A jó szomszédság elengedhetetlen, a petrezselyem ugyanis nem terem meg, ha fejes saláta, retek vagy uborka mellé ültetjük. Ha már kinőtt, könnyű dolgunk van, mivel hosszú hónapokig eláll a frissen szedett petrezselyem.Régi trükk alufóliába csomagolva a mélyhűtőben tárolni,így 2-3 hónap elteltével is épp olyan íze lesz az ételnek, mintha frissen vágtuk volna bele.
De nem csak fagyasztani, szárítani is érdemes. Ha pedig egyből felaprítjuk és sóval összekeverve egy légmentesen zárható üvegbe tesszük, mindig kéznél lesz, hogy feldobjuk az ételek ízét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.