Nem csupán akkor érdemes ezeket elhagyni, ha valakinél már kialakult az ízületi gyulladás; ezek az ételek hosszú távon ugyanis komoly betegséget válthatnak ki. Mutatjuk, mit érdemes nagy ívben elkerülni!
Nem csupán a meglévőartritisztüneteit fokozzák bizonyos ételek, hanem hosszú távon elő is idézhetik a krónikus gyulladást.Ezek az ízületeknek ártó ételek lassan, fokozatosan teszik tönkre a szervezetedet; érdemes mértékkel fogyasztani őket, vagy teljesen elhagyni az étrendedből.Akik ízületi gyulladástól szenvednek, megfigyelhették már, hogy bizonyos ételek csökkentik a gyulladás tüneteit, míg másoktól belobban a fájdalom. Mutatjuk, melyek a leginkább az ízületeknek ártó ételek!
Fiatalok és idősek körében egyaránt gyakran jelentkező panasz a nyak, derék, váll és térd fájdalma. A következőkben megtudhatjuk, mit tegyünk, hogy az említett fájdalmakat megelőzzük.
1. Paradicsom
Alapvetően egy rendkívül egészséges zöldség, hiszen alacsony a kalóriatartalma,rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz;ám egy kutatás során fény derült rá, hogy megnöveli a vérben a húgysav szintjét, ami a köszvény kialakulásának az első számú oka. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kell hagyni az étrendből a paradicsomot, de érdemes mértékkel fogyasztani; meglévő ízületi betegség esetén pedig az orvossal megbeszélni az étrendet.
2. Sör
A nyári melegben sokan szeretik ezt a hűsítő italt; de egy brit kutatás során kiderült, hogy minél többet és rendszeresebben fogyasztja valaki, annál nagyobb eséllyel alakul ki nála oszteoartritisz. Általában a csípő- a térd- és az ujjízületekben alakul ki a betegség.
3. Napraforgóolaj
Míg az omega-3 zsírsav jót tesz a szervezettel, az omega-6 kevésbé; utóbbiból pedig bőven fogyasztunk, megtalálható például a szójaolajban, a sült ételekben, a margarinban, a napraforgóolajban és egyes húskészítményekben is. Vásárláskor érdemes a csomagolt ételek összetevőit átnézni, és inkább kerülni azt, amiben omega-6 zsírsav van.
4. Üdítőitalok
Fotó: Pixabay.com
A cukros üdítőknem csupán hizlalnak,de hatásuknak köszönhetően nagyobb a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának az esélye. Ráadásul egy kutatás eredményei szerint az ízületeket is hazavágja; aki rendszeresen fogyaszt ilyen italokat, annak 63 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy arthritisze alakuljon ki, mint azoknak, akik vizet, teákat isznak rendszeresen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.