Segíthet a vörösbor a gyomron?

vörösbor
PUBLIKÁLÁS: 2021. július 28. 13:33
Fokozhatja a mikrobiomot

Fokozhatja a mikrobiomot

Egy kis vörösbor segíthet a gyomorban levő baktériumoknak, hogy egészségesek legyenek, s ezáltal fokozható a mikrobiom - sugallja egy új tanulmány.

Kutatók szerint hetente egy kevés vörösbor növeli a mikrobiomban levő jó baktériumok sokféleségét, amely hozzájárulhat a rossz koleszterinszint csökkentéséhez és a súlyt is kordában tarthatja – hívták fel a figyelmet kutatók.

„Minél többet isznak az emberek, annál nagyobb mértékű ez a sokféleség – de még a kis mennyiség, így például heti egy pohár vörösbor is előnyökkel jár” – mondta el a tanulmány első szerzője, Caroline Le Roy, a londoni Királyi Kollégium kutatás-asszisztense, az ikerkutatás és a genetikai járványtani osztály munkatársa.

Le Roy kiemelte, hogy míg a tanulmány felfedezései meglehetősen megalapozottak, nem bizonyíthatják, hogy a vörösbor javítja a mikrobiomot – csupán azt szögezik le, hogy a kettő összefügg egymással. Nem az alkoholnak van ilyen hatása, sokkal inkább a vörösborban levő polifenoloknak. Ezek segítenek „etetni” a mikrobiomban levő baktériumokat – mutatott rá a kutató.

A polifenolok megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben, s antioxidánsokat is tartalmaznak. A tanulmányhoz Le Roy és kollégái megvizsgálták a sör, a cider ital, a whiskey, a fehér- és a vörösbor hatását 916 ikerpárnál.

Foto:123rf.com

Csupán a vörösbor eredményezett sokkal változatosabb mikrobiómot az eredmények alapján.

A mikrobiom baktériumok gyűjteménye a gyomorban, melynek fontos szerepe van az egészségünk tekintetében. Az egészséges mikrobiom hozzájárul az ételek megemésztéséhez és a betegségeket is távol tartja.

Az egészségtelen mikrobiom az immunrendszer rossz működéséhez, súlygyarapodáshoz és magas koleszterinszinthez vezethet - mondta Le Roy.

Kutatócsoportja rámutatott, hogy a vörösbor javította bizonyos baktériumok számát a mikrobiomban, míg azoknál, akik nem fogyasztottak italt, nem történt semmi.

A kutatók meg is erősítették felfedezéseiket Nagy-Britannia három másik csoportjában, ezenkívül Hollandiában és Amerikában is – a kísérleti résztvevők így közel 3 ezren voltak.

Az eredmények ráadásul változatlanok maradtak még az olyan tényezők figyelembevétele után is, mint az étrend, a társadalmi-gazdasági helyzet és az életkor.

Divatba jött pár éve csokoládé és a vörösbor kombinációjára épülő, ún. Sirtfood-diéta, amely a University of Huddersfield szakemberei szerint csak egy újabb hóbort, tudományos tények nélkül.

Valószínűsíthető ezek alapján, hogy a vörösbor lehet az egészséges életmód markere, ugyanakkor más tényezők is okozhatják az egészségügyi előnyöket – fejtette ki Samantha Heller, a New Yorki NYU Langone Egészségügyi Központ klinikai táplálkozási specialistája, hozzátéve, hogy azt azonban nem tudni, ezek a tényezők összességében vezetnek-e egészségesebb élethez, a dohányzás abbahagyásához, növényi alapú étrendhez és több testmozgáshoz.

bor1
Foto:123rf.com

A bor szőlőből készült, mely így növényi eredetű italnak számít és polifenolokban gazdag. A polifenolok megtalálhatók a dióban, gyümölcsben, teljes kiőrlésű gabonában, hüvelyesekben és teákban is.

„A növények az élelmi rostforrásaink, a belünkben élő mikrobák kedvenc ételei – ha ezek egészségesek, akkor a szervezetünk is az lesz” – mondta Heller.

Természetesen, túl sokat nem szabad inni a vörösborból, mert csak mérsékelt mennyiségben számít előnyösnek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.