Ha valaki éppen felfázással, vagyis húgyúti fertőzéssel küzd, néhány étel- és italféleséget ajánlatos kerülnie.
A felfázásnak nevezett bakteriális húgyhólyag-gyulladás főként a nőket érintő betegség, amelynek számos rizikófaktora van. Ilyenek többek közt bizonyos fejlődési rendellenességek, a nem rendszeres vizeletürítés, közös meleg vizes medence és nyilvános WC használata, a személyes higiéné hiányosságai (a húgyutak immunvédekezésének romlása és a kórokozók elszaporodásának elősegítése miatt), hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, a menopauza, és minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer. Húgyúti fertőzésre utalhat, ha valaki fájdalmas vizelést, gyakori ingert, hasfájást tapasztal, ha a vizelés égő érzéssel jár, ha a vizelet esetleg elszíneződik, megváltozik a szaga.
Ugyanakkor vannak olyan ételek és italok is, amelyek ronthatják az állapotot, ugyanis irritálhatják a húgyhólyag.
Ezek az alábbiak:
- Kávé
A kávé sokak számára „életmentő”, de koffeintartalma miatt irritatív hatással lehet a hólyagra. Ezért a panaszok megléte esetén érdemes megpróbálkozni a koffeinmentes teák kortyolgatásával.
- Alkohol
Azt már sokan tapasztalhatták, hogy alkohol reflux vagy gyomorfekély esetén irritálja a gyomrot, de ugyanez igaz a húgyhólyagra is, különösen, ha az éppen fertőzéssel küzd. Igaz ugyan, hogy a sok folyadék fogyasztása előnyös felfázáskor, de az semmiképp se legyen alkohol.
- Üdítőitalok
Krónikus hólyag-gyulladásnál már bebizonyosodott, hogy az üdítők rontanak az állapoton, és ez valószínűleg a felfázásnál is igaz. Különösen a citrom ízesítésű és a koffein tartalmú üdítők kerülendők ilyenkor, helyettük tiszta víz és áfonyalé ajánlott.
- Savas gyümölcsök
Bár a gyümölcsök az egészséges táplálkozás részét kell, hogy képezzék, húgyúti fertőzésnél a magas savtartalmúak kerülendők, így például a citrom, a narancs, a grapefruit, a paradicsom. Egyeseknél az alma, a szőlő, a szilva, a málna, az ananász is irritáló hatású lehet, ezt egyénileg érdemes kitapasztalni.
- Erős fűszerek
Minden erős, csípős fűszer és étel kerülendő miközben a betegség zajlik. Érdemes a lágyabb, enyhébb ízeknél maradni és a forró ételeket, italokat lehűteni.
- Mesterséges édesítők
Nincsenek rá egyértelmű bizonyítékok, de krónikus hólyaggyulladásos eseteknél már megfigyelték, hogy a mesterséges édesítők felerősíthetik a panaszokat.
„A hólyaghurut diagnózisát a jellegzetes tünetek és vizeletvizsgálat alapján tudjuk felállítani, persze sokszor olyan látványosak a tünetek, hogy az önmagában árulkodó. Kétséges esetekben vizelet tesztcsíkot szoktunk használni, ha van rá lehetőség, akkor a vizeletüledék vizsgálat a legpontosabb. Vizeletvizsgálat nélkül nem lehet hólyaghurutot megállapítani, mert más betegségek- például: hüvelyi gyulladások, húgycsőgyulladás, húgyúti kövesség- a hólyaghurutéhoz nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, a kezelésük azonban eltérő” – hangsúlyozza dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Ki-kiújuló és krónikus hólyaghurut esetén vizelettenyésztés, katéteres vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, húgyhólyag-tükrözés, natív vagy kontrasztos röntgenvizsgálatok, CT, és további vizsgálatok is szükségessé válhatnak, hogy megállíthassuk, miért tér vissza újra és újra a betegség. Ha sikerült felállítani a pontos diagnózist, megkezdődhet a kezelés, amely lehet többek közt antibiotikumos és a háttérben álló betegséget célzó. A bőséges folyadékfogyasztás azonban minden ilyen esetben elengedhetetlen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.