Egész évben várjuk a nyarat, a jó időt, tervezgetjük a szabadságot, szervezzük a gyerekek táborozását, a rokonlátogatásokat. Végre van lehetőség kiülős, szabadtéri találkozókra, és ez a ballagások, esküvők ideje is.
A családi, baráti meghívások, vendégségek fontos része a közös evés-ivás, és bizony ilyenkornem a mértékletességen van a hangsúly!Cukorbetegként anyári meleg és erős napsütéseleve plusz megterhelést jelent a szervezetnek, akánikulában a gyógyszerrel, inzulinnal kezeltek gyakrabban tapasztalhatnak hirtelen leeső vércukorszintet. A meleg miattifolyadékvesztésre, lehetséges kiszáradásrais figyelni kell, mert ez megterheli az egyébként sem optimálisan működő anyagcserét. Ha ehhez hozzáadódik az étkezéskor elengedett gyeplő és azéjszakába nyúló iszogatás, bizony nehéz a vércukorszintet az optimális tartomány környékén tartani.
A nagy közös étkezések alkalmával is oda lehet figyelni azelfogyasztott szénhidrátmennyiségre.Példaképp: az esküvők kötelező fogása, a házi „csigaleves” sok zöldséggel és hússal, minimális tésztával cukorbetegnek is ajánlott fogás. Egyre gyakoribb, hogy többszemélyes frissensültes tálakat rendelnek étteremben és otthoni vendéglátáshoz is: ezekről válasszuk a natúr csirkét, sovány sertéssültet, ezekhez fogyasztható hagyományos köret is, körülbelül 4-5 evőkanálnyi mennyiségben. Ha megkívánjuk a bundázott, töltött húsokat, sajtot, zöldséget, akkor mellékérjünk káposztasalátát, kovászos uborkát, friss kerti salátát köretként, és kerüljük a magas zsírtartalmú kész mártásokat, majonézt. A húsos egytálételek: bográcsgulyás, pörkölt, paprikás esetében figyeljünk, hogy a belefőtt burgonya, tészta, a mellé kínált rizs szénhidráttartalma jelentős, így igyekezzünk ezekből csak mértékkel, legfeljebb ökölnyi mennyiséget szedni. A savanyúság, saláta itt is kötelező kellék! A hagyományos lagzik éjszakai kínálata: disznótoros, töltött káposzta, hideg sültek szénhidráttartalma nem jelentős, inkább az emésztőrendszer kímélése érdekében felezzük-harmadoljuk az adagot.
Az éttermi, cukrászdából rendelt vagy házi sós aprósütemények, édességek esetében sajnos némi lemondásra kényszerül a cukorbeteg… A magas keményítőtartalmú pogácsák, a szükségesnél is édesebb sütemények nem ajánlottak a cukorbetegek számára (sem). Ha nem tudjuk megállni, hogy ne kóstoljunk belőle, akkor legalább a terítékünk közeléből tegyük el a púpozott tálat –már néhány darabban is egy egész főétkezésnyi szénhidráttartalom lehet!Az esküvők fénypontjaként felszolgált tortából tényleg csak 1-2 falatnyit fogyasszunk, a legtöbbször igen nagyra méretezett szeletben akár 5-10 kockacukornyi cukormennyiség is megbújhat.
Desszertként egy-két gombócnyi fagylalt beleférhet: a vizes-cukros szorbet típusú gyümölcsfagylalt helyett alkalmanként lehet tejszínes ízeket: csokoládét, diót, fahéjat választani, a magasabb zsírtartalom miatt ezek nem emelik olyan gyorsan a vércukorszintet.
A hozzáadott zsiradék nélkül, faszénen, gázgrillen elkészített húsok, az ízesítés nélkül is istenigrillezett cukkini, padlizsán, gomba, pritamin észszerű mennyiségben korlátlanul fogyasztható!Köret, kenyér helyett inkább együnk a húsokhoz egy adag magasabb szénhidráttartalmú zöldséget is, például egy cső kukoricát, egy-két szem grillezett édesburgonyát, ezekből legyen meg az adott étkezés szénhidráttartalma. A húsok előkészítésekor részesítsük előnyben akülönféle fűszerekkel, olajjal, balzsamecettel-citromlével, száraz borral kikevert otthoni pácokat, kerüljük a bolti barbecue szószt, aromás-cukros késztermékeket. A tárcsán, grillrácson változatosságként süthetünk apró kolbászkákat, virslit is, paradicsommal, uborkasalátával hamar kész a finom nyári vacsora, amelyet a gyerekek is szívesen fogyasztanak!
Ha nyár, akkor grillszezon! Lassan kezdetét veszik a kerti családi és baráti sütögetések, a jó beszélgetések és kiadós étkezések.Az estig tartó erdei kirándulások, családi együttlétek hagyományos programja a szalonnasütés. Kicsit rendhagyó ötlet, de friss fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű, magas korpatartalmú pékárura is csöpöghet egy kis szalonnazsír, és egy-két nyársra kerülhet nagyobb darabokra vágott zöldség: a hangulat ettől kiváló marad, és a vércukorszint sem száll el a füsttel együtt.
Esküvő, grillparti, szalonnasütés: nem csak eszünk, iszunk is! Az alkoholfogyasztás teljes korlátozása nem életszerű, de mind a mennyiségre, mind a választott italokra érdemes odafigyelni. (Természetesen, ha a cukorbeteg valamely szövődménye, társbetegsége, gyógyszeres kezelése miatt nem fogyaszthat alkoholt, akkor a tiltás ilyenkor is érvényes!)A cukorbeteg alkoholos itala elsősorban a laza fröccs, amely a hígításnak köszönhetően egyben garantálja a megfelelő folyadékbevitelt, azalapanyagnak javasolt jó minőségű száraz borpedig minimális maradékcukrot tartalmaz. A tömények közül a pálinkában, vodkában például nincs cukor, de ennek ellenére legfeljebb alkalmanként, egy pici kupicányi mennyiségben megengedettek: a magas energiatartalom mellett arra is oda kell figyelni, hogy a májra gyakorolt hatásuk miatt gyógyszeres kezelés, inzulin mellett kóros vércukoreséshez vezethet fogyasztásuk.
Még egy gondolat az evés-ivás mellé: a nyári rendezvények különleges terhelést jelentenek a lábainknak is! A ballagáson órákig ácsorgunk, az esküvőkön hosszan vonul a násznép,hajnalig ropjuk a jó társaságban…Cukorbetegként oda kell figyelni arra, hogy a végtagokat veszélyeztető szövődményeknek talaja lehetaz alkalmi, kényelmetlen cipőben megdagadt láb, feltört sarok, vízhólyag, összenyomorgatott lábujjak.Persze, hogy ilyenkor csinosan öltözünk, de mindig legyen nálunk cukorbetegkéntkényelmes, bejáratott, jól szellőző váltócipő, hogy elkerüljük a buli utáni keserves napokat-heteket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.