Nem véd a koronavírus ellen a megnövekedett D-vitamin szint?

Nem véd a koronavírus ellen a megnövekedett D-vitamin szint?

D vitamin szint
PUBLIKÁLÁS: 2021. június 17. 17:35
Mégsem olyan nagy hatású?

Mégsem olyan nagy hatású?

Nincs genetikai bizonyíték arra, hogy a megnövekedett D-vitamin szint csökkentené a koronavírus elkapásának esélyét – annak ellenére, hogy korábban több kutatás ezt sugallta.

Úgy tűnik, mégsem olyan nagy hatású a D-vitamin szedése a koronavírus tekintetében, mint azt a kutatók kezdetben gondolták.

Nincs ugyanis genetikai bizonyíték rá, hogy e vitamin csökkentené a koronavírus-fertőzés valószínűségét – dacára annak, hogy a korábbi kutatások erre utaltak – írta egy új, a PLOS Medicine szaklapban közölt tanulmány.

Fotó: 123rf.com

A D-vitamin komoly szerepet játszik abban, hogy egészséges immunrendszerünk legyen. A korai kutatások a koronavírus-járvány elején azt sugallták, ha valakinél alacsony e vitamin szintje, az növelheti a Covid-19 iránti érzékenységet. Ennek hatására egyes szakemberek teszteket végeztek, annak kiderítésére, vajon a D-vitamin megnövekedett szintje megelőzheti-e a koronavírus elkapását.

A kanadai McGill Egyetem kutatói a D-vitamin szint, a Covid-19 érzékenység és a betegség súlyossága közötti kapcsolatot értékelték genetikai összehasonlítások alapján, több mint 14 ezer koronavírusos és 1,2 millió egészséges ember bevonásával, 11 országból.

Bár a D vitamin erősíti az immunrendszert, nem érdemes kiegészítőként nagyobb adagban szedni a megfázás megelőzésére, mert új-zélandi kutatók tanulmánya szerint nem véd a meghűléses megbetegedésektől.

Kiderült, a koronavírusos emberek körében nem volt különbség a D-vitamin szint és aközött, hogy az adott páciens beteg lett-e és el kellett-e látni kórházban.

A kutatók szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin kiegészítők megelőzhetik vagy kezelhetik a betegséget.

„A D-vitamin-vizsgálatok többségét igen nehéz értelmezni, mivel nem tudnak alkalmazkodni a súlyos Covid-19 ismert kockázati tényezőihez, például az idősebb korhoz vagy krónikus betegségekhez, amelyek szintén az alacsony D-vitamin előrejelzői” – fogalmazott Guillaume Butler-Laporte, a tanulmány társszerzője, a McGill orvosa és kutatója.

A szakemberek az ún. Mendeli randomizációs technika használatával állították, hogy a betegség ismert rizikófaktorainak jobb megfontolásával világosabb képet nyújthatnak a D-vitamin és a koronavírus kapcsolatáról.

Megjegyezték azonban, hogy a tanulmánynak is vannak korlátai - nem veszi figyelembe például a valóban D-vitamin-hiányos betegeket, s csak az európai származású genetikai variánsokat alkalmazza.

Foto:pixabay.com

Úgy vélik, további tanulmányokra van szükség a D-vitamin és a koronavírus kapcsolatának, kimenetelének feltárásához más populációkban. Emellett nem támogatják, hogy az emberek D-vitamin kiegészítőkkel „töltsék fel” magukat, védekezve a koronavírus ellen.

„Kiemelendő, hogy eredményeink azt sugallják: más terápiás és megelőző módszerekbe is szükséges befektetni a Covid-19 randomizált klinikai vizsgálatok során, egyebeket is prioritásként kell kezelni” – tették hozzá a kutatók.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.